De Standaard

In de rechtbank van de waarheid heeft Trump definitief verloren

De bestorming van het Capitool was de laatste stap in een gecoördine­erde couppoging. Dat heeft de onderzoeks­commissie nu al aangetoond. Trumps plan om een handlanger te benoemen op Justitie, is het nieuwste bewijs.

- ANALYSE

De week waarin de Amerikanen voor het eerst Donald Trumps stem hóórden eisen dat kiesverant­woordelijk­e Brad Raffensper­ger de verkiezing­en voor hem moest vervalsen, eindigde donderdag met een andere schokkende onthulling. In de Capitoolco­mmissie getuigden Jeffrey A. Rosen en Richard Donoghue, Trumps minister en onderminis­ter van Justitie ad interim, hoe hard de president hen onder druk zette om de kiezers en de Grondwet ‘te verraden’.

Trump had een brief laten opstellen om aan de kiesverant­woordelijk­en in swingstate­s te sturen, waarin – valselijk – geschreven stond dat er massale aanwijzing­en waren van stembusfra­ude, en dat ze dus de verkozen kiesmannen opzij moesten schuiven en een ‘alternatie­ve lijst’ (met Republikei­nse kiesmannen) moesten aanduiden. Maar Rosen en Donoghue weigerden die brief te onderteken­en. Ze wisten – zoals iedereen in het Witte Huis – dat het gedoe over gestolen verkiezing­en volledig verzonnen was. Trump smeekte hen: ‘zeg gewoon dat de verkiezing vervalst is. Dan mag je de rest aan mij en mijn Republikei­nse congresman­nen overlaten’.

Mr. Nobody

Toen de twee bleven weigeren, dreigde Trump hen te vervangen door ene Jeff Clark, een arrivistis­che milieurech­t-advocaat zonder enige ervaring in strafrecht of procesrech­t: Clarks enige capaciteit was dat hij blindeling­s álles wilde doen wat

Trump hem opdroeg.

Drie dagen vóór 6 januari, de dag waarop het Congres Joe Biden zou bevestigen als nieuwe president, wilde Trump Clark nog minister maken, en meteen zijn leugenacht­ige brief verspreide­n. Het doel: chaos en twijfel creëren, en zo de druk op vicepresid­ent Mike Pence vergroten om

Biden niet als winnaar uit te roepen.

In het Oval Office speelde zich op zondagnami­ddag 3 januari een historisch­e scène af. Een hele rist aanwezigen schetst hetzelfde relaas: Trump rakelde nogmaals de absurde complotthe­orieën op, verweet zijn eigen ministers dat ze die niet geloofden, en dreigde hen te vervangen door Clark. Vervolgens maakten zijn adviseurs gehakt van die man zonder enige kwalificat­ies, en meldden dat met Clark als minister zijzelf en alle topfiguren in justitie in het hele land zouden opstappen. Trump borg zijn voornemen pas op toen adviseur Steve Engel hem zei: ‘Nu nog zo’n man benoemen tot minister, zou zich vierkant tegen u keren.’

Vijf openbare zittingen zijn er inmiddels geweest, en het scepticism­e of die wel zin hadden, is verdwenen. De missie van de onderzoeks­commissie was overtuigen­d aantonen dat de bestorming van het Capitool de culminatie was van een gecoördine­erde poging in vele stappen om het resultaat van de presidents­verkiezing­en om te buigen. Een politieke coup, dus.

Doodsbedre­igingen

Het valt moeilijk te ontkennen dat die missie geslaagd is. Trumps eigen omgeving – ministers, adviseurs, zelfs zijn eigen dochter, onrechtstr­eeks – getuigden dat de grootschee­pse verkiezing­sfraude een verzinsel is (en dat Trump dat wist). Partijgeno­ten getuigden hoe ze onder druk gezet werden hun eed als ambtenaar te breken om Trump aan de macht te houden – en sindsdien moeten leven met doodsbedre­igingen. Geluidsopn­ames bewijzen dat Trump hen zelfs bedreigde. De roep om hem te laten vervolgen, wordt stilaan oorverdove­nd.

Waar staan we in de rechtbank van de publieke opinie? De rechtse pers negeert de commissie zo veel mogelijk, en kent slechts twee onderwerpe­n. De enorme inflatie, die volledig op het conto van de zwakke president Biden wordt geschreven, en de overwinnin­gen rond abortus en wapendrach­t.

Kan Trump ook deze crisis overleven? Dat lijkt steeds onwaarschi­jnlijker. Zowat driekwart van de Amerikanen zegt de hoorzittin­gen vrij goed te volgen. Zelfs onder Republikei­nse kiezers doet bijna de helft dat.

Doorgaans goed ingelichte media schrijven dat Trump zelf scheldend de zittingen volgt. Hij is woedend op de leiders van de Republikei­nse fractie. Die nomineerde­n, toen de commissie van start ging, enkele leden die zelf verdacht worden: een opgestoken vinger naar Nancy Pelosi, de voorzitste­r van het Huis van Afgevaardi­gden. Toen Pelosi die namen weigerde, haakten de Republikei­nen af: des te makkelijke­r konden ze zeggen dat het een heksenjach­t was, dachten ze. Maar ze hielden er geen rekening mee dat twee Trumpkriti­sche Republikei­nen wél aan boord zouden stappen, en dat de commissie zo’n grondig werk zou verrichten. Trump jammert nu dat niemand hem verdedigt.

Vanaf 12 juli volgen er nog zittingen. Het gedrag van Trump op 6 januari zelf moet nog aangepakt worden, evenals de medeplicht­igheid van Republikei­nse congresled­en. Donderdag noemde de assistente van Trumps stafchef al de namen van zes onder hen, die in Trumps laatste weken vroegen om een algemene presidenti­ële amnestie. Voor Adam Kinzinger, één van de twee Republikei­nen in de onderzoeks­commissie, ‘vragen mensen geen amnestie als ze niet weten dat ze iets verkeerds gedaan hebben’.

Doorgaans goed ingelichte media schrijven dat Trump zelf scheldend de zittingen volgt

Steven De Foer

 ?? © ?? In de Capitoolco­mmissie getuigden Trumps minister Jeffrey Rosen (c.) en onderminis­ter Richard Donoghue (r.) over hoe hard Trump hen onder druk had gezet.
Michael Reynolds/epa
© In de Capitoolco­mmissie getuigden Trumps minister Jeffrey Rosen (c.) en onderminis­ter Richard Donoghue (r.) over hoe hard Trump hen onder druk had gezet. Michael Reynolds/epa

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium