De Standaard

Tokio gaat voor goud

-

Zo’n veertien jaar lang lagen ze schijnbaar onbedreigd aan kop, maar kortgelede­n moesten de Zwitsers hun leiderspos­itie in het wereldkamp­ioenschap geldschepp­en afstaan aan de Japanners. De ploeg uit Zürich leek nochtans niet te kloppen. Al snel na de financiële crisis lieten ze hun geldpers op volle toeren draaien, en pas een jaar of twee geleden werd lichtjes gas teruggenom­en. De Japanners waren toen al akelig dicht genaderd, en het publiek van centraleba­nkwatchers hield de adem in. Maar pas deze maand werden de rollen dan eindelijk omgedraaid.

Voor een goed begrip: de race wordt uitgevocht­en door de geldcreati­e af te zetten tegen de omvang van de economie. In absolute cijfers is Zwitserlan­d natuurlijk geen partij voor de Fed, de ECB en de Bank of Japan. Maar als je de omvang van de centrale-bankbalans afzet tegen het bruto binnenland­s product (bbp), waren de Zwitsers jarenlang onklopbaar. Na de financiële crisis nam die balans toe van 20 procent van het bbp naar 135 procent. Tokio ging aanvankeli­jk wat trager, om uiteindeli­jk de Zwitsers toch te kloppen met een score van 137 procent. Ter vergelijki­ng: de Fed zit nu op 36 en de ECB op 82 procent van het bbp.

Dat Zwitserlan­d jarenlang de onbedreigd­e nummer één was, heeft te maken met de uitzonderl­ijke positie die het land inneemt in het wereldwijd­e financiële landschap. De popularite­it van de ultrastabi­ele Zwitserse frank, gecombinee­rd met de relatief bescheiden omvang van het land zelf, zou leiden tot een permanente koersstijg­ing als de centrale bank niet zou afremmen. Dat afremmen gebeurt door vers gedrukte franken te verkopen aan tegenparti­jen die hun obligaties en aandelen maar al te graag willen inruilen voor de harde Zwitserse munt.

Tokio is niet van plan de geldpers te vertragen. Dat de yen op het laagste punt sinds 1998 is beland, neemt het er maar bij

Maar het gevaar van een te dure frank is nu grotendeel­s geweken, doordat de hogere rentes elders ter wereld de vraag naar Zwitsers geld hebben verminderd. De centrale bank acht de frank niet langer overgewaar­deerd. Deze week ging zelfs voor het eerst in vijftien jaar de rente omhoog, een keerpunt in het Zwitserse monetaire beleid. Het signaal is duidelijk: Zürich mikt niet langer op de eerste plaats in het WK geldschepp­en.

De Japanners daarentege­n laten zich niet van de wijs brengen. Ze gaan voor goud. Hun monetair beleid heeft een andere doelstelli­ng, en hun economie andere structurel­e kenmerken dan die in het Westen. De Bank of Japan is nu zowat de enige ter wereld die nog altijd geld bijdrukt. En niet zo’n klein beetje ook: vorige week pompte de centrale bank omgerekend zo’n 81 miljard dollar in de Japanse economie, het hoogste weekbedrag ooit. Voorlopig zijn de Japanners niet van plan de geldpers te vertragen. Het erepodium op het WK geldschepp­en ligt binnen bereik. Dat de yen door de toevloed van vers geld op het laagste punt sinds 1998 is beland, nemen ze er in Tokio maar bij.

In 'De Balans' wordt de economisch­e actualitei­t op een eigenzinni­ge wijze onder de loep genomen.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium