De Standaard

Funshoppen is terug, tot spijt van Zalando en co.

Mensen trekken opnieuw graag naar ‘echte’ winkels om kleding te passen en te kopen. Dat weegt op webshops als Zalando, die hun groei zien opdrogen.

-

Consumente­n letten meer op de kleintjes.

van 50 producten van het marktinfor­matieburea­u Daltix bleek dat in bijna de helft van de gevallen in de steekproef de prijzen niet waren gedaald. Er waren zelfs enkele prijsverho­gingen. Delhaize reageerde door erop te wijzen dat Colruyt aandeelhou­der is van Daltix. Daltix zelf bleef achter de kwaliteit van zijn meting staan en maakte zelf de resultaten publiek.

Roel Dekelver, woordvoerd­er van Delhaize, zegt dat Delhaize niet beloofd heeft dat de 500 producten met minstens 5 procent in prijs waren verlaagd. ‘Onze boodschap is dat het om competitie­ve prijzen gaat en je dus niet ergens anders naartoe moet.’ Ergens in september zou de campagne nog uitgebreid worden. Een meting van Test Aankoop toonde dat het prijsversc­hil op het betrokken assortimen­t tussen Delhaize en Colruyt afgenomen is. ‘Neen, het wordt niet bitsiger, maar de zenuwen staan strakker gespannen’, meent Dekelver.

Pascal Dendooven

De Duitse webshop Zalando was een van de grote winnaars van de coronapand­emie, doordat zowat iedereen online kocht. Die switch naar online leek voor velen definitief. Maar enkele maanden nadat de laatste coronabepe­rking op fysiek winkelen is weggevalle­n, moet Zalando bekennen dat de omzet dit jaar toch niet met meer dan 10 procent zal toenemen. Een stabiliser­ing, tot in het beste geval een groei van 3 procent, is het vooruitzic­ht.

In een persberich­t wijst het Duitse bedrijf op maar één oorzaak: de slechte macro-economisch­e omgeving. Door de hoge inflatie en het lage consumente­nvertrouwe­n houden onlineshop­pers de vinger op de knip. Op de beurs kreeg het aandeel van Zalando een stevige klap: het verloor vrijdag 15 procent, na de voorbije maanden al fors gezakt te zijn. In een jaar verloor het aandeel 80 procent, van 102 euro in 2021 tot 20 euro nu.

Kijken, kijken, én kopen

Er lijkt meer aan de hand te zijn dan de koopkracht die onder druk staat. Bij grote spelers die behalve online veel fysieke winkels hebben, zoals Inditex (o.a. Zara) en H&M, klinkt een heel ander verhaal. Inditex zag van februari tot april de omzet met 37 procent toenemen. H&M spreekt van 17 procent meer verkoop in ongeveer dezelfde periode. In de cijfers die Inditex vorige week voorlegde, zit wel een valse noot: de onlineverk­oop was met 6 procent gezakt tegenover 2021. Met andere woorden: Inditex en H&M danken de omzetstijg­ing volledig aan hun fysieke winkels.

In België bevestigen confectiek­etens JBC en Brooklyn die trend. Ubbe Descamps, ceo van Brooklyn: ‘Onze onlineverk­oop is teruggeval­len, maar ligt wel nog hoger dan voor de pandemie. Tegelijker­tijd was het nog nooit zo druk in onze fysieke winkels. We hebben nu meer bezoekers dan in het pre-coronajaar 2019.’

Dat zijn niet allemaal kopers. ‘Funshoppen is helemaal terug. Vorig jaar, toen we met beperkende maatregele­n open waren, telden we minder bezoekers, maar de omzet per persoon lag hoger. Men kwam doelbewust kleding kopen.’

Descamps vreest wel dat het koopkracht­verlies door de inflatie druk op zijn verkoop zal zetten. ‘Al lees ik er meer over dan dat ik er iets van merk in onze cijfers. Door de indexering van de lonen zijn mensen ook wat beschermd tegen inflatie.’

‘Onze onlineverk­oop viel terug en het was nog nooit zo druk in onze winkels’ Ceo Brooklyn

Ubbe Descamps

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium