De Standaard

Opnieuw kansen voor belegger van vlees en bloed

- 1 jaar, in euro 84,14

Wall Street schoot de voorbije week zo’n 6 procent hoger, al was het belangrijk­ste nieuws allicht dat de koersen de week ervoor zo’n 6 procent waren gezakt. De beurzen evolueren zelden in een rechte lijn, al maken baissemark­ten soms een uitzonderi­ng.

Misschien zijn beleggers nog niet klaar om nog dieper te gaan. Het kan ook dat we het dieptepunt al gezien hebben, of dat de beurzen herstellen en daarna nieuwe dieptepunt­en opzoeken. Ook een lange zijwaartse periode met af en toe een angstwekke­nde, dan wel hoopgevend­e uitbraak is mogelijk.

Dat laatste scenario lijkt het best haalbaar en zou het actieve beleggen – actief proberen om de beste aandelen te selecteren – in ere kunnen herstellen. Het voorbije decennium was goed voor aandelenbe­leggers, maar het werk om de juiste aandelen eruit te pikken werd niet beloond. De beste resultaten werden behaald door simpelweg wat ETF’s (Exchange Traded Funds) te kopen. Die volgen de beursindex, niets minder of meer. Dat kan tegen lage kosten. Geen wonder dus dat ETF’s het voorbije

decennium massa’s beleggersg­eld hebben aangetrokk­en. Wat ook meespeelde, was dat de gewone actief beheerde bankfondse­n vaak ondermaats presteerde­n en vooral als melkkoe dienden. De kosten liepen makkelijk op tot meer dan 2 procent per jaar, maar doordat dat in kleine hapjes van het belegde geld wordt gehouden, gebeurde dat lang ongezien voor de meeste beleggers. Een beetje eigen schuld dikke bult, want die belegger was op alle vlakken onwetend.

U merkt dat we zijn overgescha­keld naar de verleden tijd? Onder druk van de goedkopere ETF’s én doordat mensen wat meer interesse kregen in beleggen, beseften sommige aanbieders van klassieke beleggings­fondsen dat het beter moest. De kosten zijn gezakt. Als de markt nu ook minder gunstig wordt voor passief beheer (ETF’s), breken er betere tijden aan voor de beheerders en doe-het-zelfbelege­rs.

De beurzen lijken nu al meer kansen te bieden voor actieve beleggers. De koerscapri­olen zijn, allicht door geautomati­seerde handel, soms waanzinnig.

Zo zakte biofarmace­uticabedri­jf UCB vrijdag even met 9 procent. Het gaf een winstwaars­chuwing, maar die had de markt al lang in de koers verwerkt. Het nieuws dat een nieuw geneesmidd­el nog geen goedkeurin­g kreeg, dateerde al van mei, gevolgd door een baisse van 20. Het aandeel eindigde vrijdag dan ook niet op -9 procent, maar op -0,9 procent.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium