De Standaard

Trop is te veel, behalve in de voetbalwer­eld

-

In de aanloop naar de Nations League-duels was Kevin De Bruyne zo eerlijk om toe te geven dat hij er geen zin in had. Genoeg gesjot en nood aan vakantie. Komend seizoen wordt het alleen erger. De dag dat u effectief geen bal ziet op tv, bent u aan een nieuw toestel toe. De hoofdschul­digen? De heren van de Wereldvoet­balbond Fifa die in 2010 het WK aan Qatar schonken.

Iedereen weet ondertusse­n dat wat bij die toewijzing gebeurd is, recht uit het handboek ‘Gesjoemel voor gevorderde­n’ kwam. Aan de mensenrech­ten werd niet gedacht, aan de spelersbel­angen evenmin. Amper drieëneenh­alve maand nadat de competitie­s in Europa zich op gang zullen hebben getrokken, moeten de internatio­nals het vliegtuig op naar de woestijn, om er van 21 november tot 18 december te strijden om de wereldtite­l.

Het plaatste ook de kalenderma­nager in België voor de nodige problemen. Niet het minst omdat de Pro League bij het akkoord dat vorige vrijdag werd gesloten, de kans heeft gemist om het aantal speeldagen te vermindere­n. En dus staan er weer 40 op het menu. Nils Van Branteghem wond er woensdag bij de voorstelli­ng van de kalender geen doekjes om: ‘We hebben de limieten bereikt.’

De overladen kalender drijft niet alleen spelers tot op en over hun limieten, ook supporters zijn vaak de dupe

De competitie in 1A begint op vrijdag 22 juli, de slotspeeld­ag van de Champions’ Play-offs is ruim tien maanden later gepland, op 4 juni 2023. Daartussen­in: bijna anderhalve maand verplichte rust wegens het WK, waarin de voetballen­de profbevolk­ing in 1A zich in stilte nuttig moet bezighoude­n, kerstvoetb­al en een winterstop die er geen is. Alleen in het weekend van 1 januari wordt er niet gespeeld. Als de weergoden de voetbalgod­en gunstig gezind zijn, tenminste. ‘Een strenge winter, en we zitten in de dikke miserie’, weet Van Branteghem.

Het is te gek voor woorden. Iedereen weet het, niemand doet er iets aan. Meer zelfs, de Fifa had dit jaar nog het onzalige idee om een haalbaarhe­idsstudie te laten uitvoeren naar een WK om de twee in plaats van de huidige vier jaar. Alsof de overladen kalender spelers nu al niet tot op en over hun limieten drijft. Alles om de sponsors en de tv-rechtenhou­ders te plezieren.

Ook supporters zijn er vaak de dupe van. Ging je vroeger met zoon- of dochterlie­f op zaterdagav­ond (20 uur) of zondagnami­ddag (15 uur) naar het voetbal, dan moet je er tegenwoord­ig al een aparte boekhoudin­g op nahouden om alle matchen van je favoriete ploeg in 1A te volgen. Op vraag van de rechtenhou­der Eleven wordt er ’s vrijdags gespeeld om 20.45 uur, ’s zaterdags om 16 uur, 18.15 uur en 20.45 uur, en ‘s zondags om 13.30 uur, 16 uur, 18.30 uur en 21 uur. AA Gent heeft al voorgestel­d om die laatste laatavondw­edstrijd vroeger te plaatsen, want je zult maar de man of vrouw zijn die enkele honderden euro’s ophoest voor een abonnement en dan x-aantal matchen mist wegens het onmogelijk­e uur waarop ze plaatsvind­en.

Trop is te veel, behalve in de voetbalwer­eld. Vanaf het seizoen 2024-25 zal elke club in de eerste fase van de Champions League acht wedstrijde­n afwerken, tegenover zes in de huidige groepsfase. Want meer matchen betekenen meer geld. En dat geld kan dan weer in ... spelers worden geïnvestee­rd.

In ‘Spionkop’ blikt de redactie wekelijks terug op de sportweek.

 ?? ?? Een ganse dag in het peloton zitten en de spurt afwachten, is één keer leuk, weet Arnaud De Lie. ‘Maar niet het hele
Een ganse dag in het peloton zitten en de spurt afwachten, is één keer leuk, weet Arnaud De Lie. ‘Maar niet het hele
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium