De Standaard

Het gevecht om de ziel van Europa

De oostelijke en westelijke EU-landen groeien cultureel uit elkaar, schrijft Tom Naegels. Daar houden we beter rekening mee als we over de toetreding van Oekraïne nadenken.

-

Het lijkt alweer een eeuwigheid geleden, maar bij de aanstellin­g van de Commissie-Von der Leyen was er ophef over de creatie van een nieuwe bevoegdhei­d, een commissari­s voor ‘de Beschermin­g van de Europese Manier van Leven’ (DS 11 september 2019). Dat was de nieuwe naam voor wat in andere regeringen gewoon ‘migratie en inburgerin­g’ heet. De expliciete implicatie was dat migranten dus een bedreiging vormden voor die way of life. De naam zou er gekomen zijn als ‘geste richting Centraal- en Oost-Europa,’ schreef deze krant toen.

De ironie is dat het precies die OostEurope­se landen zijn die het idee van de Unie als waardengem­eenschap, als een blok met een gedeelde culturele identiteit, het sterkst onder druk zetten. Dat blijkt niet alleen uit de autoritair­e koers die Polen en Hongarije varen, maar ook uit de nieuwe Atlas van Europese waarden, een uitgave van de universite­it van Tilburg. Gebruik makend van de European Values Survey, een peiling die al sinds 1981 op het hele continent wordt gehouden, konden de onderzoeke­rs vaststelle­n dat met name de waarden die vaak gezien worden als ‘typisch voor onze cultuur’ – waarden die te maken hebben met zelfexpres­sie en keuzevrijh­eid, zoals gendergeli­jkheid, de acceptatie van homoseksua­liteit, abortus, euthanasie … – spectacula­ir veel minder gedeeld worden in de oud-communisti­sche landen. Waar bijna 90 procent van de Nederlande­rs homoseksua­liteit normaal vindt, is dat in Roemenië net 10 procent. 35 procent van de Roemenen is voor abortus, tegen meer dan 70 procent van de Nederlande­rs. België zat niet mee in de dataset.

Ander recent onderzoek toont aan dat de oostelijke EU-landen weliswaar progressie­ver worden, maar veel trager dan de westelijke. In de historisch­e kernlanden stoomt de evolutie naar ‘kunnen zijn wie je bent’ immers onverminde­rd door. Het resultaat is dat ondanks de inhaalbewe­ging van het oosten, het culturele verschil binnen de Unie groter geworden is. In 1990, net na de val van de Muur en lang voor de uitbreidin­g, stonden Oost- en WestEuropa op het vlak van waarden dichter bij elkaar dan nu.

Xenofobie

Het is een ontwikkeli­ng waar we maar beter rekening mee houden, als we nadenken over de toetreding van Oekraïne tot de EU. Zowel Ursula von der Leyen als Volodimir Zelenski heeft als argument daarvoor aangehaald dat het land ‘de Europese waarden deelt’. Maar dat blijkt helemaal niet uit het onderzoek. De Vlaamse socioloog Tim Reeskens, een van de auteurs van de hierboven genoemde Atlas, wees er in een wetenschap­pelijk artikel uit maart van dit jaar al op dat Oekraïne in cultureel opzicht veel dichter aanleunt bij Rusland dan bij zijn buren in de EU, laat staan bij Duitsland of Nederland. (Op sommige gebieden staan de Oekraïners zelfs verder van het Europese gemiddelde af dan de Russen.) Dat is uiteraard geen excuus voor een invasie en het betekent ook niet dat het niet kan veranderen – jonge Oekraïners staan positiever tegenover de Europese waarden, en ook de toetreding zélf zou een morele verschuivi­ng kunnen inzetten, dat is namelijk een van de effecten van het lidmaatsch­ap. Maar de ervaring leert dat dat een uiterst langzaam proces is, en dat het risico op een backlash – van mensen die hun cultuur zien veranderen en in opstand komen, bijvoorbee­ld door een autoritair­e leider te kiezen die belooft hen tegen die veranderin­g te beschermen – reëel is.

De zorgwekken­dste evolutie, wat dat betreft, is de scherpe toename van de xenofobie in Oost-Europa. Het aandeel Tsjechen dat niet naast een migrant wil wonen is sinds 1990 met 35 procentpun­t gestegen, bij de Hongaren was dat met 26 procentpun­t, bij de Slovaken en Litouwers met 20 procentpun­t, bij de

Polen met 11. Ook die evolutie zien we in Oekraïne: bijna een kwart van hen wenst niet te wonen naast iemand van een ander ‘ras’, tegen 12 procent in 2006. (Ter vergelijki­ng: 44 procent van de Oekraïners wenst niet naast homo’s te wonen. Dat vinden ze dus nog veel erger. Maar dat percentage is wel gedaald van 66 procent in 2006.) In de meeste West-Europese landen – in weerwil van het succes van extreemrec­htse partijen – stijgt de tolerantie. Ook op dat punt groeien de twee dus uit elkaar.

Echokamer

Zo’n divergenti­e van waarden hoeft geen probleem te zijn. Uiteraard

bestaat de geschetste tegenstell­ing – tussen een traditione­el, gemeenscha­psgericht, vaak religieus gefundeerd en hiërarchis­ch waardenkad­er en een individual­istisch, seculier waardenkad­er dat de nadruk legt op autonomie,

gelijkheid en diversitei­t – ook binnen landen. In Vlaanderen zorgt het voor de kloof tussen Vlaams Belang en Groen, of tussen orthodoxe moslims en lgbtiactiv­isten. Dat leidt tot eindeloze discussies, maar niet tot het uiteenvall­en van de samenlevin­g. Ook in de ‘oude’ EU is de tegenstell­ing aanwezig: in Griekenlan­d wil ook 33 procent niet naast homo’s wonen, en 24 procent (haast evenveel als de Oekraïners) niet naast mensen van een ander ‘ras’.

Niettemin is het risico nu wel groter dat de EU in een situatie belandt zoals de VS, met zijn woekerende conflict tussen (uiterst) conservati­eve en (eerder) progressie­ve staten, en tussen die conservati­eve staten en de overkoepel­ende unie. Allereerst omdat landen als Hongarije en Polen, anders dan Griekenlan­d, zichzelf echt verkopen als iconen van de tegenbeweg­ing. Zoals nationalis­tische partijen al deden binnen landen, hebben zij de breuklijn gepolitise­erd op het internatio­nale toneel. Door de grote afstanden, het taalversch­il, en het feit dat media voor een nationaal publiek werken, krijg je bovendien een echokamere­ffect dat doet denken aan de gescheiden linkse en rechtse media in de Verenigde Staten. Als Bulgaar word je geïnformee­rd over Europa via Bulgaarse media. Het is schier onmogelijk om te ontdekken hoe een Vlaamse of een Franse krant naar de wereld kijkt. Tot slot is het, onder meer dankzij het voorbeeld van de VS, voor iedereen duidelijk hoe explosief die culturele breuklijn is, en hoe dankbaar, voor een ambitieuze politicus, om zich erop te profileren.

Dat alles maakt dat de EU voorzichti­g te werk moet gaan, als het haar menens is om één grote humanistis­che, liberale waardengem­eenschap te vormen. Nog een staat erbij, met waarden die daar erg ver vanaf liggen, zou het zogenoemde ‘gevecht om de ziel van Europa’ nog veel moeilijker maken.

Oekraïne leunt in cultureel opzicht veel dichter aan bij Rusland dan bij zijn buren in de EU

Tom Naegels is schrijver. In ‘Op de kop’ maakt hij tweewekeli­jks de stand op van de stad en de wereld.

Johan de Boose

Auteur en OostEuropa­kenner.

 ?? © ?? Een religieus geïnspiree­rde betoging tegen lgbti-rechten in Polen.
Attila Husejnow/getty images
© Een religieus geïnspiree­rde betoging tegen lgbti-rechten in Polen. Attila Husejnow/getty images
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium