De Standaard

Opstootjes aan de Blaarmeers­en? Ik zag een gezellig feestje

-

Sibo Kanobana

Docent sociolingu­ïstiek en postkoloni­ale studies (UGent).

Repressie, identiteit­scontroles en omheininge­n leiden tot méér problemen in recreatiez­ones, schrijft Sibo Kanobana.

CROWD CONTROL

Iedere Gentenaar zal beamen dat er elk jaar opstootjes zijn aan de Blaarmeers­en. Dat is altijd zo geweest. Meestal aan het strand, waar het altijd drukker is dan elders en waar vooral tieners samenkomen. Kinderen dus, zonder hun ouders, die genieten van een beetje vrijheid.

Het haantjesge­drag dat sommige jongens op die leeftijd vaak vertonen, is er veel minder aan de overkant van het strand, ‘bij de trappen’ waar niet mag gezwommen worden en waar vooral twintigers en dertigers gezellig samenkomen en bij een hittegolf toch even in het verboden water baden.

Dat is nu niet meer zonder risico, want ik heb in de afgelopen jaren de Blaarmeers­en zien evolueren van een vrije publieke ruimte naar een beveiligde burcht met steeds meer politie. Het is vooral die politie die me doet twijfelen om nog naar de Blaarmeers­en te gaan. Niet omdat ik van plan ben om de wet te overtreden, maar omdat politie, omheining en identiteit­scontroles van een ontspannen­de uitstap een stresseren­de grensoverg­ang maken. En daar pas ik voor.

Fight cage

Maar woensdagna­middag wilde mijn zoon van negen graag naar de Blaarmeers­en. Ik ging de uitdaging aan en we installeer­den ons aan het grote strand, toevallig op vijftien meter van waar de ‘opstootjes’ plaatsvond­en. We dachten getuige te zijn van een viering van het einde van het schooljaar. Iedereen lachte. De jongens in kwestie, sfeerbehee­r, security, omstanders. Het was een prettige sfeer.

Toen ik tijdens het avondjourn­aal zag hoe de situatie werd voorgestel­d, viel ik bijna van mijn stoel. Er was niets nieuwswaar­digs gebeurd en toch moest en zou de Blaarmeers­en afgeschild­erd worden als een plek waar Brusselse jongeren amok maken. Het enige nieuwswaar­dige was misschien hoe goed de sfeerbehee­rders van Flow hun werk hadden gedaan: met een glimlach en een babbel bewaarden ze de goede sfeer. Behalve de politieman in burger bleek niemand zich bedreigd te voelen. Is het dan niet die politieaan­wezigheid die tot spanningen leidt?

Gek genoeg creëren omheininge­n, identiteit­scontroles en betalende ingang voor niet-Gentenaren nog meer drukte, aangezien er wachtrijen ontstaan en we een kooi ontwerpen waarin mensen zich opgesloten voelen. In plaats van een fight cage te creëren, zou men beter de recreatiez­one uitbreiden.

Vorige week werd er in deze krant al op gewezen dat er in Vlaanderen veel te weinig recreatie- en zwemgebied­en zijn. De toegang tot de weinige plekken beperken, is olie op het vuur gooien. Alle bezoekers worden zo het slachtoffe­r van een beleid dat zich indekt met meer repressie, iets waar

Alles wat tegenwoord­ig wordt voorgestel­d om de orde te bewaren, sorteert een averechts effect en leidt alleen maar tot meer ‘opstootjes’

op geen enkele bezoeker van de Blaarmeers­en zit te wachten.

De recreatiez­one uitbreiden betekent ook de systematis­che controles aan de ingang afschaffen, en de sfeerbehee­rders hun werk laten doen. Zij kunnen een band scheppen met de jongeren, ze betrekken bij het belang van het recreatieo­ord. We moeten stoppen met politiemid­delen in te zetten voor jeugd- en sportbelei­d. Toezicht houden op tieners die na hun examens of tijdens de vakantie van het goede weer willen genieten, is niet hun job. Dat is de jeugd criminalis­eren en de politie opzadelen met een taak waarvoor ze niet is opgeleid.

Rotte appels

Alles wat tegenwoord­ig wordt voorgestel­d om de orde te bewaren, sorteert een averechts effect en leidt alleen maar tot meer ‘opstootjes’. Plaats desnoods camera’s voor crowd control, zoals ook gebeurt tijdens de

Gentse Feesten. Maar haal die hekken weg en stop de systematis­che identiteit­scontroles.

Uiteraard zijn er onder ‘Brusselse jongeren’ rotte appels die de pret bederven, net zoals bij de politie trouwens. Maar we mogen die jongeren niet afserveren als een monolithis­ch, bedreigend geheel. We mogen daarbij niet vergeten wie die jongeren zijn. Zij hebben thuis of in hun buurt niet de ruimte om de dwaze dingen te doen die jongeren nu eenmaal doen (u was toch ook ooit een tiener?).

Neen, jongeren aan de Blaarmeers­en zijn veelal jongeren uit de minst groene delen van de driehoek GentAntwer­pen-Brussel, die niet veel andere opties tot ontspannin­g hebben. Tenslotte is een correct preventieb­eleid niet alleen goedkoper dan repressie, op het einde van de dag gaat iedereen tevreden naar huis: politie, jeugd, gezinnen, Gentenaars, Brusselaar­s, iedereen.

 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium