De Standaard

Supreme Court heeft lak aan opinie van de meerderhei­d

- (sdf)

JUSTITIE ‘De onverkozen rechters van het extremisti­sche Maga-hof ’ leggen het land hun wil op. Is dat nog democratis­ch te noemen?

President Joe Biden noemde het arrest ‘on-Amerikaans’. Het gaat in elk geval in tegen de wil van bijna twee op de drie Amerikanen. Bij een peiling in april zei 54 procent van de ondervraag­den dat Roe v. Wade moest blijven, 37 procent dat het arrest moest verdwijnen. 18 procent had geen mening. Ruim 70 procent van de Amerikanen vindt abortus een zaak van vrouwen en hun artsen, waarmee de overheid zich niet moet bemoeien.

Alleen in zeer conservati­eve staten steunt een meerderhei­d de beslissing van het Supreme Court. Hetzelfde geldt voor het arrest van donderdag, dat staten verbiedt om de vrije wapendrach­t te beperken. Ook dat arrest staat haaks op de wensen van de meerderhei­d. Maar de hoge rechters zijn benoemd voor het leven: de drie benoeminge­n door ex-president Trump zullen nog jaren doorzinder­en. Dat roept vragen op over de staat van de democratie: de Democraat Chuck Schumer sprak van ‘de onverkozen leden van het extremisti­sche MagaHof (naar de Trump-slogan Make America Great Again)’.

Republikei­nse politici juichen de extreme arresten toe, omdat een liefde voor vuurwapens en een afkeer voor abortus de punten zijn waardoor hun kiezers hun stemgedrag laten leiden.

Door het fanatisme van hun achterban zijn Republikei­nse politici niet bereid om daarover compromiss­en te sluiten. Bidens wens om het recht op abortus te verankeren in een federale wet, is dan ook gedoemd te sneuvelen in de Senaat, waar de twee partijen even groot zijn.

De Democraten hopen dat hun kiezers wakkergesc­hud zijn. ‘Denk hieraan in november’, zei senaatsfra­ctieleider Schumer. Veel Republikei­nen vrezen het gevolg van deze week. Privé noemde ex-president Trump het abortusarr­est ‘partijpoli­tiek gezien een slechte zaak’.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium