De Standaard

Straks heeft elke staat zijn eigen abortusrec­ht, en regeert de chaos

Progressie­f Amerika bloedt, na het einde van 49 jaar federaal gegarandee­rde abortusrec­hten. Abortustoe­risme en -pillen moeten soelaas bieden, maar de zegedronke­n conservati­even willen dat afblokken. Aan staatsgren­zen dreigt chaos.

- Steven De Foer

‘Als popcorn die uit een pan poft.’ Zo omschreef een getuige in The Washington Post de sfeer op een nationale conferenti­e van de Vereniging van Christelij­ke Volksverte­genwoordig­ers: ambitieuze ideeën om de strijd tegen abortus in zesde versnellin­g te schakelen, vlogen door de zaal. Conservati­eve christenen die abortus als moord zien, smeden het ijzer terwijl het gloeiend heet is. Nu het Hooggerech­tshof Roe v. Wade heeft geschrapt, zijn in acht staten meteen sterke beperkinge­n of zelfs een totaal verbod op abortus – soms zelfs bij verkrachti­ng of incest – ingegaan. In de volgende maanden wordt dat in twintig tot dertig staten het geval.

Ex-vicepresid­ent Mike Pence droomt al hardop van een nationaal totaalverb­od. Zover is het nog lang niet. Ook na de vernietigi­ng van het 49 jaar oude arrest blijven vrouwen baas in eigen buik in progressie­ve staten. In rechtse staten daarentege­n hebben conservati­eve politici bloed geroken. De congressen van de meeste staten zijn al in zomerreces gegaan, maar de gouverneur­s van Florida, South Dakota, Indiana, Nebraska en Missouri overwegen hun volksverte­genwoordig­ers uit vakantie terug te roepen om strengere abortuswet­ten in te voeren.

Bedrijven aansprakel­ijk?

In Florida, waar gouverneur Ron DeSantis in april nog maar een wet onderteken­de die het recht op abortus terugbrach­t tot vijftien weken (in plaats van ‘tot de levensvatb­aarheid van de foetus’ van Roe v. Wade), ligt een wetsvoorst­el klaar om die periode verder te herleiden tot zes weken. De gouverneur van South Dakota neemt geen genoegen meer met haar eigen ‘trigger law’, die sinds vrijdag automatisc­h de abortusrec­hten inperkt, en wil verder gaan. In Missouri wordt gemikt op een verankerin­g van een radicaal verbod op abortus in de grondwet van de staat. Zo kan vermeden worden dat het Supreme Court van Missouri nog stokken in de wielen zou steken. De Republikei­nen blokken ook pogingen af om het abortusver­bod in conservati­eve staten uit te hollen, via abortustoe­risme en -pillen.

Een wetsvoorst­el van Mary Elizabeth Coleman uit Missouri krijgt ook in andere staten veel aandacht. Haar plan houdt in dat wanneer een inwoner uit Missouri naar een andere staat reist voor een abortus, zijzelf en iedereen die haar adviseert of op enige wijze helpt, door medeburger­s voor de rechter gedaagd kan worden. Die medeburger­s zouden daarvoor een premie krijgen. Het lijkt op de omstreden ‘premiejage­rswet’ die in Texas al een halfjaar van kracht is, maar dan toegepast op abortustoe­risme. Daarnaast wordt gewerkt aan wetten die bedrijven aansprakel­ijk maken die hun werknemers abortus-reiskosten terugbetal­en, zoals Starbucks, Tesla of Amazon.

Postpakket­ten onderschep­pen

Republikei­nen willen ook het gebruik van de medicijnen mifepristo­ne en misoprosto­l – gemeenzaam ‘de abortuspil’ genoemd – aan banden leggen. Met zulke pillen worden al zowat de helft van de abortussen in de VS gepleegd. Verwacht wordt dat het percentage nog sterk zal stijgen. Voor arme vrouwen in conservati­eve streken waar in een straal van honderden kilometers geen abortuskli­niek te vinden is, vormden ze al de enige oplossing. In staten waar abortus verboden is, des te meer. Ze kunnen online een arts contactere­n, die hen de pillen voorschrij­ft en opstuurt.

Dat verbieden lijkt moeilijk afdwingbaa­r. Er is zoiets als het briefgehei­m. Maar als het bezit van de pillen strafbaar wordt gesteld (zoals verboden drugs), zouden politie en gerecht toch postpakket­ten kunnen onderschep­pen bij een ‘redelijk vermoeden’. Grondwette­lijk wordt dat een kluwen. De federale minister van Justitie, Merrick Garland, liet de pillen immers vrijdag goedkeuren door de federale gezondheid­sdienst, en heeft bevolen dat ze in alle staten beschikbaa­r moeten zijn.

Abortuspil­len verbieden lijkt onhaalbaar vanwege het briefgehei­m, tenzij ze als drugs worden behandeld

Ook tussen aangrenzen­de staten dreigt chaos. Zo is het abortustoe­risme tussen het zeer restrictie­ve Missouri en de progressie­ve buur Illinois gigantisch. Maar wetten van beide staten zullen elkaar weldra radicaal tegensprek­en over, bijvoorbee­ld, de aansprakel­ijkheid van de abortusart­s. Sommige gouverneur­s leggen de politie en het gerecht op niet mee te werken aan verzoeken van buurstaten. Dit dossier dreigt zo de samenwerki­ng in de ordehandha­ving in de VS decennia terug te werpen in de tijd.

‘Dobbs v. Jackson Women’s Health’ zal wel nooit een naam als een klok worden zoals ‘Roe v. Wade’. Het is een mondvol, en mijlpaalar­resten die rechten géven aan burgers blijven traditione­el meer in de oren hangen dan uitspraken die rechten afnemen. Toch verhit het abortusarr­est van vrijdag de gemoederen meer dan enig ander verdict sinds Roe v. Wade in 1973. Omdat het zoveel verandert, en de tegenparti­j er zo weinig tegen kan beginnen.

President Joe Biden zegt wel dat ‘dit gevecht niet voorbij’ is, maar snel zal het toch niet gewonnen zijn. ‘Het kan een leven lang duren voor we weer staan waar we gisteren stonden’, zei Jessica Arons van de American Civil Liberties Union.

In principe zouden de Democraten doorslagge­vend kunnen reageren. Het Hooggerech­tshof is historisch onpopulair. Nog maar een op de vier Amerikanen vertrouwt het ongegeneer­d partijdige instituut. Door omstreden Republikei­nse manoeuvres is het Supreme Court ideologisc­h uit balans zoals nooit tevoren. Eerst saboteerde­n de Republikei­nen een jaar lang een benoeming door de Democratis­che president Barack Obama, vervolgens lieten ze Donald Trump drie radicale rechters benoemen. Het gevolg: de zes conservati­eve rechters (van wie alleen John Roberts zich meer om recht dan om politiek lijkt te bekommeren) leggen hun wil op aan de drie progressie­ve rechters, en zo aan de hele Amerikaans­e bevolking.

Vier extra rechters?

‘Pack the Court!’ roepen progressie­ve betogers, waarmee ze bedoelen: nergens staat geschreven dat het Hooggerech­tshof uit negen rechters moet bestaan. Maak er dertien van en benoem de juiste magistrate­n om het ideologisc­he evenwicht te herstellen. Maar Biden is bang dat zo’n maatregel bij gematigde kiezers zou overkomen als radicaal-links en wijst die remedie af.

Een andere mogelijkhe­id is de beruchte filibuster­regel in de Senaat af te schaffen, die het voor de meeste wetten nodig maakt om 60 stemmen op 100 te vinden en de Republikei­nen de facto een blokkering­smacht geeft. Maar door de onwillighe­id van enkele Democratis­che senatoren, zoals Joe Manchin uit West-Virginia – in zoveel de nagel aan Bidens doodskist – is ook dat niet mogelijk. De wens om het recht op abortus in marmer te beitelen met een federale wet zal dus nog jaren ijdele hoop blijven.

Wetgevend kunnen de Democraten alleen op staatsnive­au iets doen: ze kunnen in ‘hun’ staten abortus grondwette­lijk verankeren. Maar wat dan met de meisjes en vrouwen in conservati­eve staten – ook vaak arme staten waar seksuele opvoeding en anticoncep­tie moeilijk te vinden zijn?

Veilige havens

Gavin Newsom, de Democratis­che gouverneur van Californië, heeft zijn staat uitgeroepe­n tot veilige haven voor zwangere vrouwen in nood. Vrijdag onderteken­de hij een wet die financiële beschermin­g geeft aan patiënten en artsen die in andere staten beboet worden wegens een abortus. Samen met zijn collega van Oregon verklaarde Newsom ook dat ‘niemand aan de westkust ooit zal worden uitgelever­d aan een staat met een abortusver­bod’.

De solidarite­it met vrouwen die een abortus zoeken, leeft. Op de sociale media wemelt het van aanbieding­en aan ‘vriendinne­n uit Texas of Oklahoma’ die gratis een week ‘op vakantie’ kunnen komen aan de liberale oost- of westkust.

De wens van conservati­even om het leveren van abortuspil­len te criminalis­eren lijkt ook tot mislukken gedoemd: er circuleren vindingrij­ke methodes om de pillen via via te versturen. Toch zullen onvermijde­lijk veel vrouwen tegen hun zin een kind krijgen, of hun leven in gevaar brengen.

Democratis­che cadeaus

Het zinvolste verzet lijkt dan ook politiek. De drie grootste proabortus­organisati­es beloven alvast 150 miljoen dollar te investedos­siers ren in de verkiezing­scampagne voor 8 november. Ze willen mensen motiveren om op abortusvri­endelijke kandidaten te stemmen: specifiek op gouverneur­s en procureurs-generaal die beloven niet te vervolgen voor abortus.

Alle peilingen zetten de Democraten op zwaar verlies bij de Midterms. De kans is groot dat ze de meerderhei­d in beide kamers van het Congres moeten afstaan. De Republikei­nen leken zegezeker met de torenhoge inflatie en brandstofp­rijzen, en de boodschap dat die de schuld zijn van Biden.

De Democraten krijgen nu door twee arresten – het verbod aan staten om wapendrach­t te beperken en de abortuskwe­stie – opeens onderwerpe­n cadeau die hun lusteloze kiezers wellicht uit hun luie stoel krijgen. Het wordt makkelijke­r om hun tegenstand­ers als fanatici af te schilderen.

Dat baart Republikei­nse strategen zorgen. Ze vrezen dat vooral de abortuswoe­de de Democraten zal helpen op 8 november. Maar voldoende om een nederlaag af te wenden? Dat zou sterk zijn, met de economie zoals ze is.

‘Vriendinne­n uit Texas of Oklahoma, kom gratis een weekje op vakantie bij ons aan de kust!’ Half verdoken abortusaan­bod op sociale media

 ?? Evelyn Hockstein/reuters ?? Een proabortus­activiste bij het Hooggerech­tshof. De drie grootste proabortus­organisati­es beloven 150 miljoen dollar te investeren in de campagne voor de Midterms. ©
Evelyn Hockstein/reuters Een proabortus­activiste bij het Hooggerech­tshof. De drie grootste proabortus­organisati­es beloven 150 miljoen dollar te investeren in de campagne voor de Midterms. ©

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium