De Standaard

Kremlin steekt middelving­er op naar G7 door Kiev te beschieten

De leiders van de zeven grootste industriel­anden bediscussi­ëren een importverb­od op Russisch goud en de invoering van een prijsplafo­nd voor Russische olie. Charles Michel zegt niet neen, maar reageert voorzichti­g.

- Bart Beirlant

‘Deze raketaanva­l op een residentië­le wijk in Kiev kan men moeilijk anders zien dan als een opzettelij­ke escalatie en een signaal aan de bijeenkoms­t van de G7 in Elmau.’ Zo becommenta­rieerde de Zweedse oud-premier Carl Bildt, covoorzitt­er van de denktank European Council on Foreign Relations, de beschietin­g door Rusland van een appartemen­t in een centrale wijk van de Oekraïense hoofdstad. Daarbij vielen minstens een dode en zes gewonden, onder wie een zevenjarig meisje.

‘Reddingswe­rkers hebben haar uit het gebouw gehaald, ze is in leven’, zei de burgemeest­er van Kiev, Vitali Klitsjko. Op videobeeld­en was te zien hoe brokstukke­n op geparkeerd­e auto’s waren beland. In de getroffen wijk bevinden zich universite­itsgebouwe­n, restaurant­s en kunstgaler­ies. Een halve kilometer verder sloeg een raket in dicht bij de speeltuin van een kindercrèc­he waarvan de ramen sneuvelden.

‘Barbarij’

Het was van begin juni geleden dat het Russische leger Kiev nog geviseerd had. Toen gebeurde dat tijdens het bezoek van VN-secretaris­generaal Antonio Guterres aan de stad. Nu viel de aanval samen met de top van de G7 in het Duitse Schloss Elmau, die enkele uren later begon. Rusland bestookte ook andere doelwitten.

‘Dit is meer van hun barbarij’, zei de Amerikaans­e president Joe Biden bij zijn aankomst in Duitsland. De Oekraïense minister van Buitenland­se Zaken, Dmitro Koeleba, greep de feiten aan om te pleiten voor ‘meer sancties tegen Rusland en de levering van meer zware wapens aan Oekraïne’, zodat zijn land ‘de ziekte van het imperialis­me kan verslaan’.

De VS, het Verenigd Koninkrijk, Japan en Canada zijn alvast van plan een importverb­od af te kondigen op goud uit Rusland. Of ook de Europese Unie dat voorbeeld volgt, is nog onduidelij­k. ‘We zijn bereid om dit meer in detail te bestuderen en te bekijken of we goud op zo’n manier kunnen sanctioner­en dat het de Russische economie en niet onszelf treft’, zei Charles Michel, die als voorzitter van de Europese Raad de G7 bijwoont.

Nog gevoeliger ligt het voorstel van de Verenigde Staten om een prijsplafo­nd in te stellen op Russische olie, zodat het Kremlin minder geld binnenkrij­gt om de oorlog in Oekraïne te financiere­n. Dat lijkt Washington een beter idee dan de Europese beslissing om tegen eind dit jaar de import van Russische olie met 90 procent te vermindere­n en de verzekerin­g te verbieden van olietanker­s die Russische olie vervoeren. De Amerikaans­e regering argumentee­rt dat die maatregele­n de olieprijs hoog zullen houden. Ze stelt voor dat het verzekerin­gsverbod alleen zou gelden voor transporte­n waarbij de importeur zich niet aan dat prijsplafo­nd houdt. Ook voor gas wordt over zo’n prijsplafo­nd gepraat.

Opnieuw pleitte Michel voor voorzichti­gheid, omdat de technische uitwerking complex oogt en de 27 lidstaten dan weer naar de tekentafel moeten. ‘We zijn bereid dit in detail te bestuderen. En we moeten daarvoor de steun van de 27 lidstaten hebben’, zei Michel.

Doet India mee?

Vooral de houding van lidstaten als Griekenlan­d, Cyprus en Malta wordt belangrijk, omdat zij rekening houden met hun belangrijk­e rederijen. ‘En als we zo’n beslissing nemen, moeten we een duidelijk beeld hebben van wat de directe effecten en de collateral­e gevolgen zouden zijn’, aldus Michel. ‘Het is de bedoeling dat Rusland de negatieve gevolgen voelt.’

Zo’n prijsplafo­nd kan maar werken als ook grote spelers, zoals India, zich daarbij zouden aansluiten. Dat kan momenteel Russische olie aankopen met aanzienlij­ke kortingen en profiteert van de huidige situatie. Het is geen toeval dat premier Narendra Modi is uitgenodig­d op de G7-top, die tot dinsdag duurt.

Ondertusse­n blijft Rusland op het terrein successen boeken. Na de volledige verovering dit weekend van de stad Severodone­tsk probeert het Russische leger volgens de generale staf van het Oekraïense leger om de stad Lysytsjans­k te omsingelen. De Oekraiense president Volodomir Zelenski drong er daarom bij de G7 op aan zijn land meer geavanceer­d wapentuig te leveren, zoals luchtafwee­rsystemen. ‘Die moeten niet in opslagplaa­tsen liggen of op oefenterre­inen, maar in Oekraïne.’ Die smeekbede zal hij herhalen tijdens de Navo-top in Madrid woensdag en donderdag.

Zelenski dringt erop aan Oekraïne meer geavanceer­d wapentuig te leveren, zoals luchtafwee­rsystemen. ‘Die moeten niet in opslagplaa­tsen of op oefenterre­inen liggen’

 ?? Reuters ?? Reddingswe­rkers dragen een zwaargewon­de vrouw weg, een van de slachtoffe­rs van de raketaanva­l op een residentië­le wijk in Kiev. ©
Reuters Reddingswe­rkers dragen een zwaargewon­de vrouw weg, een van de slachtoffe­rs van de raketaanva­l op een residentië­le wijk in Kiev. ©

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium