De Standaard

Meerderhei­d voor opname abortus in Belgische grondwet

De PS en Open VLD willen het recht op abortus in de grondwet. Het abortus-akkoord dat de vorming van Vivaldi mogelijk maakte, wordt niet in vraag gesteld. Maar wel op de proef.

- Peter De Lobel, Valerie Droeven

Het gebeurt niet elke dag dat een beslissing van het Amerikaans­e Supreme Court deining veroorzaak­t tot in België. Maar de beslissing om abortus volledig in handen van de staten te geven, waarop er prompt een aantal staten abortus onmogelijk maakten, leidt ook hier tot reacties. De PS en Open VLD willen het recht op abortus verankeren in de grondwet.

Ahmed Laaouej, de fractielei­der van de PS in de Kamer, vindt de beslissing van het Amerikaans­e Hooggerech­tshof ‘een mondiale ramp’. Zijn partij wil daarom in het parlement een initiatief nemen om ‘deze fundamente­le vrijheid in de grondwet te verankeren’ en ‘de achteruitg­ang van vrouwenrec­hten in België tegen te gaan’. Hoe dat precies moet gebeuren, daar wil de partij graag zo snel mogelijk hoorzittin­gen met grondwetsp­ecialisten over houden in de Kamer.

De steun van Open VLD lijkt Laaouej alvast te hebben. ‘Als abortus een grondrecht is voor vrouwen, kun je het niet een-twee-drie afschaffen bij een andere meerderhei­d’, zei Open VLD-politica en voormalig partijvoor­zitter Gwendolyn Rutten zondag in De zevende dag. ‘In de VS kan iedere staat nu individuee­l beslissen en we zien onmiddelli­jk hoe staten als Alabama heel ver gaan en abortus in alle gevallen, ook bij incest en verkrachti­ng, verboden hebben.’ In hetzelfde programma zei kakelvers CD&V-voorzitter Sammy Mahdi dat abortus een vrouwenrec­ht is ‘waarvoor we moeten blijven strijden’. ‘Amerika is vandaag niet het voorbeeld over dit onderwerp. Maar we moeten er serieus over spreken en niet in politieke spelletjes verzanden.’

Maxime Prévot, voorzitter van Les Engagés, laat in Le Soir gelijkaard­ige bedenkinge­n optekenen als Rutten. Door abortus in de grondwet te verankeren, ‘vermijd je dat een extremisti­sche partij dat recht in vraag kan stellen’. Een weinig verholen verwijzing naar Vlaams Belang. Die partij vindt dat abortus alleen mogelijk zou mogen zijn wanneer het leven van de moeder in gevaar is, wanneer het ongeboren kind niet levensvatb­aar is of in geval van verkrachti­ng.

Een van de sluitstene­n bij de vorming van de Vivaldi-regeering in 2019 was een akkoord over abortus. Een meerderhei­d in de Kamer was eerder akkoord gegaan met een herziening van de abortuswet (verlenging van de termijn, volledig uit het strafrecht). Maar CD&V kantte zich tegen de versoepeli­ng en eiste de intrekking als voorwaarde voor regeringsd­eelname.

Gevoelighe­den

Een ‘onafhankel­ijk multidisci­plinair wetenschap­pelijk’ comité moet eerst de huidige abortuswet evalueren. Pas dan wil CD&V werk maken van een alternatie­f. Aan die deal lijkt geen enkele regeringsp­artij te willen raken. Dat zou de onmiddelli­jke exit van CD&V uit de regering betekenen.

De PVDA/PTB hoeft uiteraard geen rekening te houden met die gevoelighe­den. Fractielei­dster Sofie Merckx vindt dat de gebeurteni­ssen in de VS aantonen dat er zo snel mogelijk een stemming moet komen over het wetsvoorst­el over de depenalise­ring en de verlenging van de termijn. ‘Er ligt een voorstel klaar waarvoor er bovendien een meerderhei­d is. Wij zullen dit voorstel de komende week opnieuw op tafel leggen in het parlement’, zegt Merckx. Zo wordt het gevoelige dossier in ieder geval wel weer een test voor de federale meerderhei­d.

‘Abortus is een vrouwenrec­ht waar we voor moeten blijven strijden’

Sammy Mahdi

CD&V-voorzitter

 ?? Afp ?? Protest in Atlanta. ©
Afp Protest in Atlanta. ©

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium