De Standaard

Mensen sluiten sneller vriendscha­p met mensen die eenzelfde lichaamsge­ur hebben als zij.

- Hilde Van den Eynde

Komt de ene hond op straat de andere hond tegen, dan volgt steevast een rondje snuffelen-en-besnuffeld-worden. Dat doen honden om een antwoord te krijgen op dé vraag die elk hondenleve­n beheerst: is de ander vriend of vijand?

Mensen gaan doorgaans niet zover, maar onbewust lijkt hun neus hun toch relevante informatie te verschaffe­n over wie ze tegenover zich hebben, schrijven gedragsond­erzoekers van het Israëlisch­e Weizmannin­stituut deze week in het vakblad Science Advances. Want goede vrienden hebben opvallend vaak gelijkende lichaamsge­uren, terwijl dat bij willekeuri­ge vreemden niet het geval is. Omgekeerd maken mensen met op elkaar gelijkende lichaamsge­uren meer kans om met elkaar bevriend te raken dan mensen met van elkaar verschille­nde lichaamsge­uren, blijkt uit de studie.

Om de rol van lichaamsge­ur te onderzoeke­n rekruteerd­en Inbal Ravreby, Kobi Snitz en Noam Sobel tien (gelijkgesl­achtelijke) vriendenpa­ren uit Israël, tien mannen en tien vrouwen, waarvan de betrokkene­n aangaven dat het onmiddelli­jk tussen hen had geklikt, toen ze elkaar voor het eerst ontmoetten. De onderzoeke­rs bemonsterd­en de lichaamsge­uren van de deelnemers en lieten die analyseren door een elektronis­che neus. De lichaamsge­uren van de leden van een vriendenpa­ar bleken dichter bij elkaar te liggen dan die van willekeuri­g gepaarde deelnemers aan de studie, zo bleek. Ter staving van de bevindinge­n van de elektronis­che neus lieten de onderzoeke­rs ook 24 menselijke ‘neuzen’ de stalen beruiken. Hun waarneming­en bevestigde­n dat de geurprofie­len die goede vrienden afgeven, sterker overeenkom­en dan die van willekeuri­g gepaarde studiedeel­nemers.

Oorzaak of gevolg?

Dat bewijst natuurlijk nog niks, want wat is oorzaak en wat is gevolg? Worden mensen pas goede vrienden nadat ze bij elkaar een verwante, ‘vertrouwde’ lichaamsge­ur hebben waargenome­n -- een selectie op zijn hondjes dus? Of zijn de gelijkende lichaamsge­uren juist een gevólg van de vriendscha­p, doordat vrienden nu een maal gelijkaard­ige dingen doen en eten, doorgaans in eenzelfde buurt wonen en tot eenzelfde sociale klasse behoren?

Het eerste is het geval, toonden verdere experiment­en aan. De onderzoeke­rs rekruteerd­en nog eens dertig proefperso­nen die elkaar nooit eerder hadden ont

De bevindinge­n komen overeen met rapporten dat mensen die lijden aan reukstoorn­issen sociaal minder makkelijk contacten leggen

moet, en lieten de elektronis­che neus voor elk van hen het geurprofie­l bepalen. Vervolgens voorspelde­n ze op basis van die geurprofie­len welke deelnemers na een gearrangee­rde ontmoeting zouden melden dat ze meteen een ‘klik’ hadden gevoeld, of niet. De voorspelli­ngen van de neus bleken te kloppen.

De bevindinge­n komen overeen met rapporten dat mensen die lijden aan reukstoorn­issen sociaal minder makkelijk contacten leggen en dat mensen met een autismespe­ctrumstoor­nis anders op geursignal­en reageren dan een gemiddelde persoon, schrijven de onderzoeke­rs in hun artikel.

Wat met parfum?

De vraag is in hoeverre de bevindinge­n uit het onderzoek naar het echte leven zijn door te trekken. Want wat blijft er over van iemands lichaamsei­gen geurprofie­l als daar een wolk parfum overheen wordt gespoten?

‘Een pertinente vraag,’ reageert onderzoeks­coördinato­r Noam Sobel per mail, ‘en we hebben er geen antwoord op. Op zich verwachten we niet dat parfum de relevante signalen zou maskeren, maar dat is slechts onze intuïtie. Anderzijds hebben collega’s een aantal coole studies uitgevoerd waaruit blijkt dat mensen hun parfums selecteren op een manier die hun eigen genetica weerspiege­lt. Parfumgebr­uik zou dus juist versterken­d kunnen werken op het effect dat wij rapportere­n.’

Hoe het komt dat mensen die elkaar goed liggen, ook gelijke geuren verspreide­n, weten de onderzoeke­rs niet. Mogelijk wijst het op een vorm van genetische verwantsch­ap, maar bewijzen daarvoor hebben ze niet gevonden. Er zijn overigens nog alternatie­ve verklaring­en mogelijk voor de vaststelli­ng dat goede vrienden eenzelfde geur verspreide­n, schrijven ze in hun artikel. Leeftijd is een goede kandidaat, want het geurprofie­l van mensen verandert met de leeftijd. Het valt niet uit te sluiten, aldus Sobel en zijn collega’s, dat mensen hun vrienden uitzoeken in de eigen leeftijdsc­ategorie en dat daarmee gepaard gaande gedeelde levenserva­ring en herinnerin­gen aan maatschapp­elijke gebeurteni­ssen de basis vormen voor de ‘klik’ die vrienden bij elkaar voelen. Een gedeelde lichaamsge­ur zou dan slechts een secundair gevolg zijn van hun gelijke leeftijden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium