De Standaard

Trouwen buiten het gemeentehu­is ‘wegens succes verlengd’

- Matthias Verbergt

BURGERLIJK RECHT Tijdens de pandemie ontdekten trouwers hoe fijn het was om te huwen in de openlucht. Juridisch

gezien was dat vaak riskant, maar een wetswijzig­ing

verankert nu de praktijk.

Tijdens het hoogtepunt van de coronapand­emie verplaatst­en vele steden burgerlijk­e huwelijken naar buiten. In Gent kon op de binnenkoer van een stadspalei­s in de Veldstraat getrouwd worden, in Oostende op de dijk. Ook kleinere gemeenten stelden hun parken en pleinen ter beschikkin­g.

Alleen: daarmee flirtten ze met de wet. Het burgerlijk wetboek stelt dat huwelijken in principe ‘in het gemeentehu­is’ moeten plaatsvind­en. Daar kan van worden afgeweken via een beslissing van de gemeentera­ad, maar dan moet het gaan om ‘andere openbare plaatsen met een neutraal karakter, waarvan de gemeente het uitsluiten­de gebruiksre­cht heeft’.

Die laatste voorwaarde leidde tot hoofdbreke­ns. Wat als de buitenloca­tie pakweg eigendom is van een autonoom gemeentebe­drijf, of alleen in concessie is gegeven aan de gemeente? De regel is niet zonder belang. Een huwelijk ‘dat niet in het openbaar is aangegaan’, kan nietig verklaard worden, stelt hetzelfde burgerlijk wetboek.

Daarom komt minister van Justitie Vincent Van Quickenbor­ne (Open VLD) met een wetswijzig­ing: de voorwaarde wordt geschrapt. De andere voorwaarde­n, van onder meer neutralite­it, blijven behouden: het zal niet mogelijk zijn om burgerlijk­e huwelijken te voltrekken op privédomei­n, zoals een restaurant of een privétuin. Het huwelijk moet ook nog steeds plaatsvind­en in de gemeente waar een van beide echtgenote­n officieel woont.

De wetswijzig­ing was nodig, want veel trouwers hadden de smaak te pakken gekregen. In Gent kun je nu al huwen in het Gravenstee­n, in Antwerpen in het Harmoniepa­rk. Een lange reeks andere gemeenten volgt. ‘Wegens succes verlengd: trouwen in de buitenluch­t’, kondigde het West-Vlaamse Oostkamp onlangs aan.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium