De Standaard

Opnieuw wzc Armonea onder vuur

Woonzorggr­oep Armonea ziet opnieuw een instelling onder verhoogd toezicht komen. De reden: ouderen wonen permanent op plekken die voor revalidati­e bedoeld zijn. ‘Illegaal’, vindt Zorgnet-Icuro.

- Christoph Meeussen

In De Lelie in Rotselaar kunnen tot 92 bewoners terecht. Als Centrum voor Herstelver­blijf zijn er ook 26 plaatsen voor mensen die nood hebben aan revalidati­e, bijvoorbee­ld na een ziekenhuis­opname.

Bij een inspectie begin mei na een klacht bleek het op die laatste plaats fout te lopen. ‘Van de 19 bewoners die in herstelver­blijf zitten, hebben er 16 een overeenkom­st van onbepaalde duur. Dit wordt als permanent beschouwd. Daardoor wordt de erkende capaciteit overschred­en’, concludeer­de de inspecteur.

Margot Cloet, topvrouw van de koepel Zorgnet-Icuro, is niet te spreken over de aanpak: ‘Wat Armonea hier doet, is een illegaal woonzorgce­ntrum uitbaten. Dit gaat tegen alle regelgevin­g in. Ze misleiden kwetsbare ouderen, doen aan concurrent­ievervalsi­ng en beschadige­n het imago van de sector.’

Volgens Cloet probeert het woonzorgce­ntrum zijn winstmarge te vergroten. ‘Dergelijke praktijken zijn absoluut ontoelaatb­aar. Het is goed dat ze onder verhoogd toezicht staan, maar ik hoop ook ten stelligste dat de Vlaamse overheid de nodige maatregele­n neemt om dergelijke praktijken ongedaan te maken.’

Bij eerdere inspecties werden nog tekorten vastgestel­d, zoals te weinig verpleegku­ndigen of medicatief­outen. Het Agentschap Zorg en Gezondheid zegt dat er ‘onvoldoend­e garanties’ zijn ‘dat men correct en voldoende zorg kan leveren’ en plaatste de instelling daarom onder verhoogd toezicht. Het mag zich opmaken voor meerdere controles.

Minister van Welzijn Hilde Crevits (CD&V) benadrukt dat bewoners ‘steeds de juiste kwaliteit van zorg moeten krijgen in de daarvoor voorziene zorgomgevi­ng’. Ze zal de zaak ‘nauw opvolgen’.

‘Het wzc doet aan concurrent­ievervalsi­ng, misleidt ouderen en beschadigt de sector’

‘Omzetting bezig’

Dat ouderen permanent in een centrum voor herstelver­blijf wonen, heeft volgens Vlaams Parlements­lid Hannes Anaf (Vooruit) ook zijn weerslag op patiënten die revalidati­e nodig hebben. ‘De wachtlijst­en voor revalidati­e zijn lang. Door deze praktijk moeten ouderen langer in het ziekenhuis blijven dan nodig. Elk bed dat om een verkeerde reden ingevuld wordt in een woonzorgce­ntrum, is een extra bed bezet in het ziekenhuis. Dit is ontoelaatb­aar. Ik roep minister Crevits op om te laten

Margot Cloet onderzoeke­n of deze praktijk ook op andere plaatsen gangbaar is.’

Armonea-woordvoerd­er Jannes Verheyen zegt niet op de hoogte te zijn. ‘Normaal gezien krijgen we melding van een verhoogd toezicht, maar we hebben geen officieel schrijven gezien’, zegt hij. Wat betreft de bewuste kamers, geeft hij aan dat die worden omgebouwd naar woonzorgka­mers. ‘De oorspronke­lijke aanvraag was voor een omzetting in het tweede kwartaal van dit jaar, maar dat is niet kunnen doorgaan wegens een administra­tieve vergissing in het aanvraagdo­ssier. De omzetting zal in principe ingaan op 1 juli.’

Inspectiev­erslagen tonen aan dat minstens al in 2019 sprake was van een omzetting.

Woonzorgvo­orzieninge­n met ernstige of aanhoudend­e klachten, of waar vragen rijzen over de zorgkwalit­eit, krijgen verhoogd toezicht. Daarna krijgen ze minstens twee keer per jaar inspectie. Verbetert de situatie niet, dan kan hun erkenning geschorst of ingetrokke­n worden.

Momenteel staan 15 woonzorgce­ntra onder verhoogd toezicht. Voor vier andere centra dreigt een schorsing of intrekking.

Topvrouw Zorgnet-Icuro

 ?? Ggh ?? Wzc De Lelie mag zich opmaken voor meerdere controles per jaar. ©
Ggh Wzc De Lelie mag zich opmaken voor meerdere controles per jaar. ©

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium