De Standaard

Typisch Couleur Café, quoi

Met de Congolese superster Fally Ipupa en de lokale helden van Stikstof bouwde Couleur Café, drie jaar na de laatste volwaardig­e editie, weer een groot feestje op de Heizel.

-

Presentato­r Annabelle Van Nieuwenhuy­se. Het lekkerste eten van de wereld. Beats, ritmes en melodieën uit alle windstreke­n. Kleine feestjes en grote concerten. Ook op Couleur Café zijn er, na drie jaar onderbreki­ng, nog zekerheden.

‘Vorig jaar was er een mini-Couleur in Anderlecht, maar dat was toch anders’, zegt Julie Marijsse (30). Al tien jaar komt ze met haar groep van zo’n 20 vriendinne­n naar Couleur Café. ‘Toen corona bleef duren, heb ik wel gedacht: misschien was Couleur voor covid de laatste. Iedereen begint te settelen, kinderen te krijgen. Maar we zijn er allemaal, alsof het nooit is weggeweest.’ De groep heeft zelfs een nieuwe aanwinst: Yannick Harix (27) laat de wei van Werchter voor de eerste keer links liggen voor Couleur Café. ‘Zalige ambiance hier’, lacht hij. Groepen die hij wil zien heeft hij niet. ‘Werchter doe je voor de groepen, Couleur voor de sfeer.’

Opzwepende soukous

Dat is anders bij Esther Kwantu (28), die op haar gsm een strak schema toont. Als Congolees-Belgische is zij vooral blij dat zoveel Afrikaanse artiesten dit jaar op het programma staan. ‘Ik heb het gevoel dat Couleur Café mijn Congolese roots eert. Met Fally Ipupa stond er op de openingsav­ond vrijdag iemand op het podium die heel groot is in mijn thuisland.’

Vlak nadat België de tand van Lumum

Esther Kwantu ba teruggaf aan zijn familie, was het voor veel Congolezen een speciaal moment om hier te staan, denkt ze. ‘Heel wat mensen in het publiek hadden een Congolese vlag vast. Mensen waren aan het huilen. Het voelde als een catharsis.’

En of Fally Ipupa (★★★★★) een geweldig concert gaf. Samen met acht zangers-dansers, zeven muzikanten en twee extra vocalisten toonde hij zich een van de sterkste headliners ooit op Couleur Café.

In het eerste deel van de show grepen Fally en zijn orkest terug naar de populaire Congolese muziek uit de tweede helft van de 20ste eeuw, de aanstekeli­jke combinatie van golvende rumba en opzwepende soukous. De duizenden Congolese fans zongen de grote hits van Fally op zijn vraag moeiteloos mee. Nog enthousias­ter waren de vele vrouwen die op het podium werden geholpen om daar een sensueel dansje uit te voeren met hun idool.

Muzikaal hoogstaand, visueel een feest, internatio­naal succesvol en toch in hoge mate authentiek: Fally Ipupa zorgde voor een memorabele show. Typisch Couleur Café, quoi.

‘Energuy’

Stikstof (★★★☆☆) moest de andere kant van die medaille laten blinken. De Brusselse rapcrew mocht thuiskomen onder de bollen van het Atomium. Vooral voor spilfiguur Zwangere Guy was dat het sluitstuk van een fikse omzwerving, want ‘Papa ZG’ was toe aan zijn derde show van het weekend, na solopassag­es op de openingsda­g van Couleur Café en TW Classic.

Niet dat er vermoeidhe­id in leek te sluipen - Guy gluurde naar de wei van onder de rand van zijn vissershoe­dje als een hongerig dier. Sparringpa­rtner Jazz Brak paradeerde dan weer over het podium alsof het zijn woonkamer was. ‘Op het graf’ van de kersverse plaat Moeras stak het vuur al snel aan de lont, met een Zwangere die de ‘Energuy’ liet vloeien. ‘We gaan niet te lang rond de pot draaien: we zijn gekomen om de wei af te breken’, klonk het.

Dat leek ook op de agenda van het publiek te staan, wat dan weer ten koste ging van de meer bedachtzam­e tracks van het Brusselse viertal. Iconische stadsportr­etten als ‘Gele blokken’ of het zinderende nieuwe ‘Moeras’ komen tot leven in koptelefoo­ns, maar bij het laatste daglicht op het hoofdpodiu­m bleken ze vluchtig als benzine. Kort gezegd: Couleur Café had minder zin in de poëzie van ‘twee Oostblokke­rs in een Tiguan’ dan in de sloophamer van ‘gijse vieze vuile fucking hoerenzoon’.

Dat besefte ook Stikstof. Als de pogo niet naar Zwangere Guy komt, komt Zwangere Guy naar de pogo, dacht de rapper, en hij organiseer­de de moshpit bij ‘Alles kapot’ als een volleerd volksmenne­r. Toen dat eindelijk lukte, speelde Stikstof die track gewoon twee keer, en mocht ook ‘Ambras’ opnieuw zijn opwachting maken. Wie thuis speelt, doet vierkant zijn goesting dat weet Stikstof als geen ander.

‘Ik heb het gevoel dat Couleur Café mijn Congolese roots eert’

Bezoeker Couleur Café

Karlien Beckers, Karel Michiels, Nick De Leu

 ?? Koen Bauters ?? Fally Ipupa, een van de sterkste headliners ooit op Couleur Café. ©
Koen Bauters Fally Ipupa, een van de sterkste headliners ooit op Couleur Café. ©
 ?? Kristof Vadino ?? Esther Kwantu keek vooral uit naar de Afrikaanse artiesten. ©
Kristof Vadino Esther Kwantu keek vooral uit naar de Afrikaanse artiesten. ©
 ?? Koen Bauters ?? Zwangere Guy, met vissershoe­dje ©
Koen Bauters Zwangere Guy, met vissershoe­dje ©

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium