De Standaard

De volwassene­n in de kamer

-

Zeg mij waar de volwassene­n zijn. Waar zijn ze gebleven? De vraag hoe ik volwassen word, houdt mij steeds vaker bezig. Wie kan mij de weg wijzen? Ik deed een nauwelijks representa­tieve rondvraag onder mijn volgers op Instagram. Of ze zichzelf volwassen vonden? Veertig procent zei van wel, zestig van niet. Met leeftijd had het hoegenaamd niets te maken.

Toen ik verder vroeg naar wat dan een kenmerk van volwassenh­eid zou kunnen zijn, kreeg ik een schare aan antwoorden. Volwassen zijn is op tijd je belastings­aangifte invullen. Verantwoor­delijkheid nemen voor jezelf en anderen. Vooruitzie­nd zijn. Mildheid aan de dag leggen. Je fouten kunnen toegeven. Je eigen mening in vraag blijven stellen en openstaan voor andere perspectie­ven. Controle en structuur scheppen in chaos. Of ook, je niets meer aantrekken van wat anderen van je denken. Zelfvertro­uwen hebben. Volwassen zijn is je leven helemaal uitgedokte­rd hebben, werd geopperd. Als dat het geval is, dan is de hoop dat ik de volwassenh­eid ooit bereik nihil.

Volwassen zijn betekent dat je niet meer naar verklaring­en zoekt voor je situatie, poneerde een ouder iemand, maar dat je probeert het beste te maken van de kaarten die aan jou werden uitgedeeld. Op zich een mooi antwoord, maar ik ben het niet eens met het eerste deel, het “zoek niet naar verklaring­en” - dat klink me te veel als doofpotten en vergeetput­ten, geen van beide oorden waar ik graag vertoef.

Niet iedereen vond volwassenh­eid even positief. Nummers als ‘I don’t wanna grow up’ zijn een teken aan de wand. Volwassen zijn is saai worden, schreef iemand. Een lening afbetalen tot aan je pensioen. Hoop verliezen. Stoppen met iets wat je graag doet omdat het zogezegd onvolwasse­n is. Dat is jammer. Ik vind niet dat volwassen worden iets is waar we bang voor hoeven te zijn. Integendee­l, ik kijk ernaar uit. Ik weet alleen niet zo goed hoe. Maar ik blijf proberen.

Mijn laatste verslaving is onschadeli­jk maar hardnekkig. Ik ben niet weg te slaan van de hoorzittin­gen die op dit moment in het Amerikaans­e parlement plaatsvind­en. Ze vervullen een taak die drieduizen­d jaar geleden weggelegd was voor de Griekse tragedie – de democratie laten zien wat er gebeurd is, hoe het gebeurd is, en waarom. Deze sessies zoeken wél naar verklaring­en. Bovendien zijn ze spannend als een miniserie op Netflix.

We horen getuigenis­sen van overheidsa­mbtenaren die vroeg of laat – vaak beschamend­e laat – de ‘volwassene­n in de kamer’ werden, willen of niet, omdat het moest, omdat het mankind op de troon uiteindeli­jk ook voor hen te ver ging in zijn tantrum.

Misschien kent u ook wel zo een grote kleuter in een chique kostuum, een Peter Pan van het ergste soort, die in een positie van leiderscha­p constant brandjes sticht die anderen dan voor hem moeten blussen - maar intussen wel een veelvoud verdient van wat die blussers krijgen. De charme van dit soort zogezegd innemende rommelmake­rs is iets wat mij volstrekt ontgaat. Ik heb mijn politici liever wat saaier, maar ik heb al gemerkt dat ik daar vaak de enige in ben.

Als ik zie hoe een vrouw als Liz Cheney, een vrouw met wie ik waarschijn­lijk geen enkele politieke mening deel, haar rol als ondervoorz­itter vervult met waardighei­d en een precisie, dan kan ik dat bewonderen. Ze zal naar alle waarschijn­lijkheid haar voorverkie­zing in Wyoming verliezen omdat ze tegen de grote meerderhei­d van haar partij in een streep in het zand trok. Ik zal het nooit eens zijn met haar oerconserv­atieve stemgeschi­edenis, maar damn, die vrouw is volwassen. Liz Cheney is volwassen op een moment dat de geschieden­is volwassene­n nodig heeft.

Wanneer ik een moeilijke beslissing nemen moet, dan vraag ik mij het volgende af. Wat zou Donald Trump doen? Dan doe ik precies het tegenoverg­estelde

Ik weet nog steeds niet wat het betekent om volwassen te zijn. Een waterdicht­e definitie vond ik niet. Maar ik heb voor mezelf wel een beknopte handleidin­g geschreven, een procedure. Wanneer ik een moeilijke beslissing nemen moet, dan vraag ik mij het volgende af. Wat zou Donald Trump doen? Dan doe ik precies het tegenoverg­estelde. Op die manier probeer ik, beetje bij beetje, een beetje matuurder te worden.

In datzelfde land, de VS van A, werd zojuist besloten dat een staat een vrouw kan dwingen haar zwangersch­ap te voldragen. Zijn er genoeg volwassene­n om al die voldragen kinderen op te voeden? Ik vrees ervoor.

Nele Van den Broeck is muzikant en theatermak­er. Als Nele Needs A Holiday doet ze verwoede pogingen om wereldbero­emd te worden. Ze schrijft een tweewekeli­jkse column, telkens aan de hand van één of meerdere nummers. Vandaag is dat ‘I Don’t Wanna Grow Up’ van Tom Waits.

 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium