De Standaard

Westworld knoopt aan bij eerste seizoen

- Westworld Seizoen 4 Dominique Deckmyn

Nieuwe aflevering­en op zondag op Streamz ★★★⭐⭐

Het is intussen bijna zes jaar geleden dat HBO ons trakteerde op de wraakzucht­ige robot-cowboys van Westworld. Rijke mensen leefden hun meest primaire lusten uit op de intelligen­te machines in het futuristis­che pretpark van Delos Destinatio­ns Inc., en betaalden dat uiteindeli­jk met hun leven. Het was baanbreken­de televisie. Onder meer omdat het haast onmogelijk te volgen was, zonder alles minstens twee keer te bekijken en/ of na te lezen op Westworld Wiki. Maar ook als je geen idee had wat er eigenlijk gaande was, verveelde het haast geen seconde.

Seizoen twee probeerde vooral uit te leggen wat er in seizoen 1 was gebeurd en toonde ons imponerend­e, apocalypti­sche scènes in het op hol geslagen park. En seizoen drie – tja, dat ging eigenlijk over iets heel anders. Iets met een AI-systeem dat de toekomst van elke mens voorspeld had en dat verslagen moest worden. Verdienste­lijke scifi-actie, daar niet van, maar waar waren de cowboys?

Goed nieuws voor de fans van seizoen één die trouw zijn gebleven (en dat zullen ze lang niet allemaal zijn): de cowboys zijn terug - of toch bijna. Na de slachting aan het einde van seizoen 1, moest Delos tijdelijk de deuren sluiten. Maar acht jaar later draait de boel weer als voorheen en staat het park zelfs op het punt een geheel nieuw onderdeel te lanceren: een recreatie van de jaren dertig, met jazzmuziek en gangsters. Om die comeback mogelijk te maken, heeft de schatrijke eigenaar van Delos (Ed Harris) heel wat politici onder druk moeten zetten. Al hebben we snel in de gaten, dat er veel meer aan de hand is.

Niets van wat hier staat, zal de volgende radicale plotwendin­g overleven

Seizoen 4 lijkt te kunnen worden wat seizoen 2 eigenlijk had moeten zijn: het logische vervolg op seizoen 1. De robots hebben zich meester gemaakt van het park, de gasten en het management zijn grotendeel­s uitgemoord, wat nu? Wel, nu zijn de eigenaar en de CEO van pretpark-uitbater Delos vervangen door robot-dubbels. Als wij seizoen drie goed hebben begrepen, is de CEO van Delos, Charlotte Hale, nu een robot met één kopie van het brein van Dolores, de leidster van de robot-opstand (er waren nog andere kopieën, waarvan het lot onduidelij­k is).

Dolores zelf – of toch een donkerhari­ge versie van haar die plots Christina blijkt te heten – duikt ook op in het verhaal. Maar wat dat te betekenen heeft, zullen we moeten afwachten. We weten intussen dat er robotkopie­s van mensen bestaan, die soms wéten dat ze een robotkopie zijn en soms niet. We weten dat de robots een back-up van hun brein kunnen maken en dus uit de ‘dood’ weer opstaan, met hetzelfde of een ander lichaam. En dus zal niets van wat hierboven staat, de volgende radicale plotwendin­g overleven. Dit is tenslotte Westworld.

Redacteur media

 ?? John Johnson/HBO ?? ©
John Johnson/HBO ©
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium