De Standaard

Groene sigaretten

-

Biodiversi­teit promoten, kwetsbare ecosysteme­n beschermen, geen primair woud ontbossen, bedrijfsaf­val recycleren en uiteindeli­jk zelfs volledig klimaatneu­traal produceren. Het bedrijf dat die ambitieuze duurzaamhe­idsdoelste­llingen opsomt in zijn recentste jaarversla­g, is niet Oxfam Wereldwink­el. Neen, de doelstelli­ngen komen uit het verslag van Philip Morris Internatio­nal, de Amerikaans­e gigant die jaarlijks 9 miljard dollar winst maakt met de verkoop van (voornameli­jk) sigaretten.

Philip Morris is lang niet de enige in de sector die graag uitpakt met donkergroe­ne ESG-duurzaamhe­idsdoelste­llingen (environmen­t, social en governance). British American Tobacco (BAT), bijvoorbee­ld, publiceert al vijftien jaar duurzaamhe­idsrapport­en waarin het onder titels als better tomorrow zijn groene inspanning­en in de verf zet – denk aan fabrieken aansluiten op groene stroom en afvalwater zuiveren. Het levert de grootste tabaksprod­ucent ter wereld steevast een plaatsje op in de lijst ‘Europe’s Climate Leaders’, een rangschikk­ing van de Britse zakenkrant Financial Times met de vierhonder­d bedrijven op het continent die erin slaagden hun uitstoot het felst terug te dringen. In het geval van BAT gaat het om een afname van 22,1 procent tussen 2015 en 2020.

AAl was BAT in 2020 nog altijd verantwoor­delijk voor een uitstoot van meer dan een half miljoen ton CO2. En dat is niet het enige. In twee gloednieuw­e rapporten – met eveneens veelzeggen­de titels als Tobacco, poisoning our planet ( ‘Tabak vergiftigt onze planeet’) en Talking trash, behind the tobacco industry’s green pr (‘Achter de groene pr van de tabaksindu­strie) – maakt de Wereldgezo­ndheidsorg­anisatie (WHO) brandhout van de groene claims van de tabaksindu­strie. Want, argumentee­rt de WHO, in haar rapporten verzwijgt die wel een en ander. Dat ESG-rapporten bijvoorbee­ld alleen kijken naar hoe een bedrijf iets produceert, niet naar wat het produceert en naar hoe duurzaam dat eindproduc­t is. En dat er geen standaarde­n zijn voor hoe ESG-rapporten openbaar gemaakt worden. Het staat tabaksbedr­ijven dus vrij alleen de conclusies te delen die hen goed uitkomen.

Zo eindigen ze ‘pervers hoog’ in de duurzaamhe­idslijsten, besluit de WHO, die spreekt van ‘pure greenwashi­ng’. Dat dat geen onschuldig­e aantijging meer is, daar kunnen de toplui van de Duitse vermogensb­eheerder DWS van meespreken. Eerder deze maand vielen bij hen tientallen speurders binnen, nadat een klokkenlui­der had bekendgema­akt dat ze hun bankactivi­teiten veel duurzamer hadden voorgestel­d dan ze zijn (DS 13 juni).

Philip Morris veegt de beschuldig­ing van greenwashi­ng resoluut van tafel. ‘We vragen onze critici om naar de feiten te kijken’, zegt Miguel Matos, directeur van Philip Morris Benelux. ‘Onze inspanning­en om ontbossing tegen te gaan en verantwoor­delijk om te gaan met water, zeggen meer dan woorden.’

Maar maakt dat van de tabaksgiga­nten nu duurzame ondernemin­gen? Zijn ze goed bezig als ze massaal zonnepanel­en op hun daken leggen en hun afval recycleren? Voor de acht miljoen rokers die elk jaar voortijdig sterven, maakt het antwoord op die vraag alvast niet veel meer uit.

Zijn tabaksprod­ucenten goed bezig als ze zonnepanel­en op hun daken leggen en hun afval recycleren?

In ‘De grote markt’ duikt de economiere­dactie dagelijks in een opmerkelij­ke beweging in de economisch­e wereld.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium