De Standaard

Betaald studeren voor leraar wordt gemakkelij­ker

Werkzoeken­den die via de VDAB ‘betaald’ een lerarenopl­eiding volgen, zullen niet meer verplicht Nederlands, Frans of wiskunde moeten volgen.

- Nico Tanghe

Om het nijpende lerarentek­ort te helpen opvangen, wil de VDAB nog meer werkzoeken­den stimuleren om zich in te schrijven voor een van de vele lerarenopl­eidingen in Vlaanderen. Vooral de laatste twee jaar is het aantal werkzoeken­den toegenomen dat op latere leeftijd nog een carrièresw­itch wil maken naar het onderwijs. Over alle opleidings­jaren heen waren vorig jaar 1.467 werkzoeken­den bezig met een lerarenopl­eiding. Dat is ongeveer evenveel als het jaar voordien, en fors meer dan de 833 in 2019.

Het financiële plaatje speelt daarin een belangrijk­e rol. Omdat ze een opleiding volgen voor leraar in een van de drie knelpuntva­kken – Nederlands, wiskunde en Frans – worden hun onkosten tijdens de driejarige opleiding volledig terugbetaa­ld door de VDAB. Tegelijk wordt hun uitkering doorbetaal­d en meestal gedurende de volledige drie jaar ‘bevroren’. Daardoor worden de werkzoeken­den de facto betaald om te studeren.

Knelpuntva­kken

Maar door de krappe arbeidsmar­kt stoot de instroom in de lerarenopl­eiding tegen een plafond, zegt Pieterjan Soens van de VDAB. Bovendien is de uitval niet min: liefst 541 VDAB’ers zetten vorig jaar hun lerarenopl­eiding stop, meestal omdat de combinatie met een gezinsleve­n te zwaar bleek. Vaak was er ook een positieve reden: 126 werkzoeken­den vonden vorig jaar elders een job.

Daarom neemt de VDAB bijkomende maatregele­n om in de aanloop naar het academieja­ar 22-23 de instroom in de lerarenopl­eiding te vergroten. Zo

zullen kandidaat-leraren vanaf volgend schooljaar niet meer verplicht Nederlands, Frans of wiskunde moeten combineren met een kleiner vak om hun onkosten volledig terugbetaa­ld te krijgen. ‘Het aantal knelpuntva­kken wordt aanzienlij­k uitgebreid. Je zult vanaf volgend schooljaar bijvoorbee­ld ook de combinatie aardrijksk­unde/ Engels kunnen maken’, zegt Soens.

Werkzoeken­de kandidaat-leraren in bijvoorbee­ld technische beroepen – zoals een schrijnwer­ker die veel ervaring heeft, maar nog niet de pedagogisc­he vaardighed­en om voor een klas te staan – zullen via het zogeheten LIO-traject werk en opleiding kunnen combineren.

Ook op die manier hoopt de VDAB snel meer mensen voor de klas te krijgen. Want wie slaagt in de lerarenopl­eiding, vindt snel een job. Van de 653 cursisten die tussen september 2019 en februari 2022 hun lerarendip­loma behaalden (kleuter, lager of secundair) was 86,5 procent drie maanden na de opleiding al aan de slag.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium