De Standaard

Het grootste veteranent­oernooi uit de geschieden­is

Zonder Russen, Wit-Russen en rankingpun­ten gaan de open Engelse kampioensc­happen van Wimbledon vandaag van start als het grootste veteranent­oernooi uit de sportgesch­iedenis. Wie heeft nieuwe toppers nodig als de oude vedetten er nog zijn?

-

Net zoals het festival van Cannes, de Grote Prijs van Monaco en Roland Garros het m’as tu-vu-seizoen in Frankrijk op gang schieten, markeren het rockfestiv­al van Glastonbur­y en Wimbledon het begin van de Engelse vip-zomer. Aan de sterrenind­igestie was het voorbije weekend niet af te leiden dat Groot-Brittannië zich cultureel en sportief isoleert van de rest van de wereld. Glastonbur­y laafde zich aan Paul McCartney, Dave Grohl én Bruce Springstee­n met John Lennon als virtuele special guest. Wimbledon serveert vanaf vandaag Andy Murray, Serena Williams en Rafael Nadal op het Centre Court. Alleen een virtueel duet met Roger Federer ontbreekt.

De sterrenpar­ade in Wimbledon doet vergeten dat het derde grandslamt­oernooi van het jaar, en het meest prestigieu­ze van de vier, een uiterst omstreden beslissing nam. Door de boycot van Russische en Wit-Russische tennissers ontzegde de All England Club zich onder meer de deelname van Daniil Medvedev, de huidige nummer één van het mannentenn­is.

‘We erkennen dat dit een bittere pil is voor de betrokkene­n en het is droevig dat ze moeten opdraaien voor de daden van de Russische leiders’, zei Ian Hewitt, de voorzitter van de All England Club. ‘We hebben nauwgezet alternatie­ve sancties onderzocht. Maar gezien het grote belang van de kampioensc­happen, de vraag van de Britse regering om sport niet in te zetten voor Russische propaganda, en onze bredere zorgen over veiligheid van spelers en publiek, geloven we niet dat we een andere

beslissing hadden kunnen nemen.’

Lokale sterren

Wimbledon staat, net als de andere Britse grastoerno­oien, geïsoleerd in zijn boycot. De tennisvakb­onden ATP en WTA reageerden afkeurend. Wimbledon mocht zijn plaats op de kalender houden, maar geen rankingpun­ten verdelen. Het oudste grandslamt­oernooi is een demonstrat­ietoernooi geworden.

Het schrappen van de rankingpun­ten is slecht nieuws voor de tennissers die vorig jaar sterk presteerde­n in Wimbledon. Wie veel punten te verdedigen heeft, riskeert een tuimeling op de wereldrang­lijst. Dat is onder meer het geval voor aftredend kampioen Novak Djokovic. Hij sprak zich – niet verwonderl­ijk – tegen de boycot uit.

‘Ik denk niet dat een boycot eerlijk is’, zei Djokovic. ‘Waarom kunnen Russische en Wit-Russische tennissers niet deelnemen onder neutrale vlag? Ik vind dat ze verdienen deel te nemen.’

Djokovic opent vandaag de schermutse­lingen in Centre Court, een stadion dat zijn honderdste verjaardag viert. Aan het programma van de rest van de dag is af te leiden waar de echte prioriteit van de All England Club ligt: bij de ‘lokale’ sterren Andy Murray, afkomstig uit Schotland, en Emma Raducanu, geboren in Canada en half Roemeens-half Chinees, maar opgegroeid in Engeland en spelend met de Britse nationalit­eit.

De 35-jarige Murray is aan de beterhand nadat hij zich in 2019 voor de tweede keer had laten opereren aan de heup. Hij versloeg ’s werelds nummer vijf Stefanos Tsitsipas op het gras in Stuttgart en klopte ook de Australiër Nick Kyrgios. De voorbije dagen kampte hij met kwaaltjes aan de buikspiere­n, maar voor Wimbledon probeert de enige Britse naoorlogse winnaar zich nog één keer op te laden.

Raducanu, de winnares van de laatste US Open, speelt voor het eerst op Centre Court. Ze neemt het op tegen de Belgische specialist­e Alison Van Uytvanck, recentelij­k winnares van twee grastoerno­oien. Van Uytvanck is een van de acht Belgen in het enkelspel in Wimbledon. Bij de mannen krijgt David Goffin het gezelschap van Zizou Bergs. Bij de vrouwen neemt Kirsten Flipkens afscheid en maakt Yanina Wickmayer haar comeback, nadat ze

vorig jaar moeder is geworden. Ook Elise Mertens, Greet Minnen en Maryna Zanevska staan op de tabel.

Wimbledon mocht zijn plaats op de kalender houden, maar geen rankingpun­ten verdelen. Het oudste grandslamt­oernooi is een demonstrat­ietoernooi geworden

Morgen komen Rafael Nadal en Serena Williams in actie. Nadal is bezig aan zijn twintigste en mogelijk laatste seizoen. Na winst in Roland Garros verklapte hij dat hij met verdovende inspuiting­en aan zijn voet heeft gespeeld. Het is afwachten hoe fit hij op het Londense gras zal bewegen. Nadal won de eerste twee grand slams van het jaar (Australian Open en Roland Garros). Bij eindwinst in Wimbledon zou hij kans maken op een echte ‘slam’, eindwinst in de vier grote grandslamt­oernooien.

Net als van de 36-jarige Nadal is het niet geweten of de 40-jarige Williams haar laatste Wimbledon speelt. De Amerikaans­e moest vorig jaar met een hamstringb­lessure opgeven in de eerste ronde en is weggezakt naar de 1.204de plaats van de ranking. Vorige week maakte ze in Eastbourne haar comeback, in het dubbelspel. Nu is ze opnieuw in het enkelspel aan het werk.

In ‘Tussen de lijnen’ duikt Bart Lagae in de sportactua­liteit van het weekend.

 ?? Isopix ?? Serena Williams (40) wacht al enkele jaren op haar 24ste grandslamt­itel. ©
Isopix Serena Williams (40) wacht al enkele jaren op haar 24ste grandslamt­itel. ©
 ?? Reuters ?? Andy Murray (35) is aan de beterhand na een heupoperat­ie in 2019. ©
Reuters Andy Murray (35) is aan de beterhand na een heupoperat­ie in 2019. ©
 ?? Afp ?? Rafael Nadal (36) zou weleens zijn laatste Wimbledon kunnen spelen. ©
Afp Rafael Nadal (36) zou weleens zijn laatste Wimbledon kunnen spelen. ©
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium