De Standaard

Thiam en Broeders klaar voor glansprest­atie op WK

Op drie weken van het WK wordt steeds meer duidelijk welke landgenote­n er klaar voor zijn. Het BK in Gentbrugge vormde alvast een uitstekend­e graadmeter. De zes belangrijk­ste lessen op een rijtje.

-

Thiam is in topvorm

Na een periode vol blessurele­ed stond Nafi Thiam dolgelukki­g in Gentbrugge. De brede glimlach op haar gezicht was vooral een gevolg van haar prestatie in het verspringe­n, waar ze ondanks regenval naar een indrukwekk­ende 6,63 meter vloog, uiteraard goed voor BK-goud. ‘Na alle problemen die ik dit seizoen heb gekend, waarbij hoogspring­en en verspringe­n de discipline­s waren die mij slapeloze nachten bezorgden, doet dit ongelofeli­jk veel deugd’, zei ze.

Op de 100 meter horden was Thiam tweede in 13”50, een seizoensbe­ste. Een degelijke prestatie, zeker gezien de tegenwind. De tweevoudig­e olympisch kampioene lijkt helemaal klaar om de wereldtite­l, die ze in 2019 in Doha moest afstaan aan de Britse Katarina Johnson-Thompson, te heroveren.

Opsteker voor Vidts

Na haar wereldtite­l in zaal in maart kende Noor Vidts een moeilijke periode. Op training werd ze geplaagd door stijve hamstrings en kon ze zelden voluit gaan, in competitie maakte ze nog geen indruk. Dat deed ze op het BK ook niet in het kogelstote­n, waar ze vrede moest nemen met een vierde plaats en 13,25 meter, maar daarna zette ze veel recht in het hoogspring­en. Daar veroverde ze zilver met 1,84m, een evenaring van haar persoonlij­k record. ‘Dat is echt een opsteker’, zei Vidts. ‘Ik heb deze week nog alle dagen keihard getraind, dus ik was niet eens uitgerust.’

WK-hoop voor Broeders

Eerst een nationaal record van 5,85m, daarna een zege in de Diamond League in Parijs. Polsstoksp­ringer Ben Broeders maakte de voorbije weken al indruk en dat deed hij op het BK opnieuw. Eerst ging hij met overschot over 5,75m, daarna miste hij op een haar na 5,90m. ‘Ik voel dat het nog voor dit jaar is’, zei de Leuvenaar. Die hoogte zou hem op de Spelen in Tokio trouwens brons hebben opgeleverd. Voor het WK is Broeders nog steeds eerder een outsider dan een van de favorieten, maar een kandidaat op eremetaal is hij zeker.

Doom bevestigt op 400m

De 400 meter kreeg dezelfde winnaars als vorig jaar. Bij de mannen snelde Alexander Doom naar 45”36. ‘Dat ik twee jaar op rij win, is toch iets om trots op te zijn, want behalve de Verenigde Staten zijn er niet veel landen waar het niveau op de 400 meter zo hoog ligt als in België’, zei Doom. Hij haalde het in Gentbrugge voor Kevin Borlée (46”04). Bij de vrouwen was Naomi Van den Broeck opnieuw de snelste in een persoonlij­k record van 51”73.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium