De Standaard

Wanneer je school je als een last ziet

-

Beno Schraepen, Leen Sebrechts, Freya Dezutter, Deborah Davits, Anke Deckers Onderzoeke­rsonderwij­sondersteu­ning,APHogescho­ol.

INCLUSIE Sommige leerlingen met een beperking mogen in september niet terugkeren naar hun vertrouwde school. Dat is discrimina­tie, schrijven onderzoeke­rs van de AP Hogeschool.

Je kunt er gif op innemen: in juni stromen de vragen binnen van ouders van kinderen en jongeren met een beperking. De reguliere school wil hun kind niet meer, wat nu? Ofwel willen ze hun zoon of dochter niet naar het buitengewo­on onderwijs sturen, ofwel is daar geen plaats meer.

De ouders hadden niet verwacht dat hun kind zich na enkele jaren inclusief onderwijs niet meer in de vertrouwde school zou mogen inschrijve­n. Vaak gaat het om ‘leerlingen met een verslag’, zoals dat in het onderwijsj­argon heet. Zij volgen een individuee­l aangepast curriculum en moeten de ontwikkeli­ngsdoelen halen die de leerkracht, het schoolteam en de ondersteun­er samen met de ouders en het CLB hebben afgesproke­n. Samen zoeken ze dan welke aanpassing­en daarvoor nodig zijn. In de klas krijgen de leerkracht en leerling bijstand dankzij het ondersteun­ingsnetwer­k, soms steken ook stagiaires een handje toe.

Recht op school naar keuze

Toch zijn er scholen en leerkracht­en die deze leerlingen liever niet (meer) willen. Ze zien de leerling als ‘last’, en ze ‘ontbinden’ de inschrijvi­ng. Wat ze niet beseffen, is dat ze zich daarmee buiten de wet plaatsen en zich schuldig maken aan discrimina­tie van kinderen en jongeren met een handicap. Of erger, sommige scholen beseffen het wel.

Het M-decreet bepaalt dat scholen de inschrijvi­ng van leerlingen niet zomaar deels of volledig mogen ontbinden. Minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) wil dat decreet afschaffen, maar voorlopig is dat nog steeds niet gebeurd. De opvolger, het leersteund­ecreet, gaat ten vroegste in 2023 van start. Sommige scholen interprete­ren de uitspraak van Weyts als een aanmoedigi­ng om kinderen met een beperking te weigeren. Daarmee

Welke ouder wil een klacht indienen tegen de school waar hij zijn kind ooit naartoe wil sturen, als het beleid niet eens aan zijn kant staat?

schenden ze hun recht om zich in te schrijven in een school naar keuze.

Daarnaast geldt in het onderwijs een recht op ‘redelijke aanpassing­en’. Scholen kunnen niet zomaar weigeren om die uit te voeren. Ze moeten aantonen dat de noodzakeli­jke en wenselijke aanpassing­en niet in verhouding zijn met het beoogde resultaat, en dat die inspanning­en de leerling dus niet vooruithel­pen.

Een evaluatie van de al toegekende aanpassing­en is nodig: welke werken, welke niet en waarom, welke zijn nog nodig? In de meeste gevallen ontbreekt die wettelijke argumentat­ie. Als die er wel zou zijn, krijgen ouders die niet te zien. De school speelt in op de onwetendhe­id van de ouders. Het

CLB, dat wel verder moet met de school en niet met de ouders, houdt zich afzijdig. De ondersteun­ingsnetwer­ken staan erbij en kijken ernaar, want ze hebben geen enkel mandaat om in te grijpen.

Het recht op redelijke aanpassing­en staat niet alleen in het onderwijsd­ecreet, maar ook in de antidiscri­minatiewet­ten. Bovendien is sinds vorig jaar het recht op inclusie en redelijke aanpassing­en opgenomen in de grondwet. Driemaal is scheepsrec­ht.

Het zou dus klachten en rechtszake­n moeten regenen. Maar welke ouder wil een klacht indienen tegen de school waar hij zijn kind ooit naartoe wil sturen, als het onderwijsb­eleid niet eens aan zijn kant staat?

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium