De Standaard

Is Joe Biden te oud?

- Pim Raes

BELEID BIDEN Voor Pim Raes is het steeds duidelijke­r dat Joe Biden niet de juiste president is om Amerika te leiden in deze woelige tijden.

Amerika barst. Een conservati­eve minderheid houdt het land in een wurggreep. De beperking van het federale recht op abortus is het resultaat van een Republikei­ns plan dat al jaren in de maak is. Ook de rest van het draaiboek ligt klaar.

Voor de Democraten oogt de toekomst troebel. De abortuskwe­stie geeft hen extra munitie richting de midterms deze herfst, maar of dat voldoende is om de trage, Republikei­nse staatsgree­p te fnuiken, is onzeker.

President Joe Biden doet zijn best, maar het wordt steeds duidelijke­r dat hij niet de juiste man is om de VS uit de malaise te helpen. Het oude Democratis­che establishm­ent kan beter plaatsmake­n voor een generatie die wel de strijd met de Republikei­nen durft aan te gaan.

Leeftijdsd­iscriminat­ie

Biden heeft zich door zijn dubbelzinn­ige houding – een hang naar samenwerki­ng met de Republikei­nen én te vooruitstr­evende verkiezing­sbeloftes – lelijk verbrand. Zijn approval rating blijft dalen en de jeugd is hij kwijt. Amper een kwart van de Amerikanen onder 35 jaar steunt hem nog.

Al in 2019 maande presidents­kandidaat Eric Swalwell Biden aan om ‘de fakkel door te geven’ aan een jongere kandidaat. In tegenstell­ing tot Biden, zou hij wel moeten ‘leven met de beslissing­en die hij als president zou nemen’. Dat kwam hem duur te staan: Swalwell maakte zich schuldig aan ageism, leeftijdsd­iscriminat­ie!

Maar vandaag is kritiek op de leeftijd van Biden geen taboe meer. Dat de 79-jarige president onlangs tijdens een fietstocht voor het oog van de camera’s ten val kwam, hielp niet.

Zijn de leiders van Amerika te oud to meet the moment? Zelfs na de aanval op wapenwette­n en vrouwenrec­hten, lijkt het oude Democratis­che establishm­ent niet in paniek en blijft het vertrouwen op de Amerikaans­e instelling­en. In een opiniestuk in The New York Times nam historicus Jamelle Bouie de houding van Biden en Nancy Pelosi (82), de voorzitter van het Huis van Afgevaardi­gden, op de korrel. Beiden hopen nog steeds op de terugkeer van ‘een sterke Republikei­nse partij’, vanuit een ‘misplaatst, nostalgisc­h optimisme’. Ze kwamen tot wasdom in een periode van welvaart, consensus en centrisme. In deze veranderde tijden missen ze een sense of urgency, stelde Bouie.

Het is een gevoel dat Biden twee weken geleden nog versterkte in de latenights­how van Jimmy Kimmel. Het was pas de eerste keer dat hij zich aan dat soort halfsponta­ne joligheid waagde. Snel werd duidelijk waarom: hij verloor de draad en kopte met moeite een voorbereid­e grap binnen. Bovendien toonde hij zich uiterst optimistis­ch over de toekomst. ‘Why? That makes no sense!’, reageerde Kimmel ongemakkel­ijk. De volgende generatie ‘zal alles veranderen’, verduideli­jkte Biden.

Op die omslag is het wachten tot hij zelf afzwaait. De jongste helft van Amerika heeft voorlopig weinig in de pap te brokken, want Gen X, de millennial­s en Gen Z zijn nauwelijks vertegenwo­ordigd in het parlement. Van de senatoren is 79 procent ouder dan 56 jaar, terwijl de boomers en de stille generatie slechts 28 procent van de bevolking uitmaken. De jongere kiezers hebben hen in absolute cijfers ingehaald, maar proportion­eel stemmen ouderen in grotere getale. Zo blijven de thema’s die hen beroeren – ziekenzorg en sociale zekerheid – boven aan de agenda staan. Jongeren liggen meer wakker van klimaatmaa­tregelen en gelijkheid. Op al die vlakken is weinig in huis gekomen van Bidens beloftes, waardoor jong én oud teleurgest­eld in hem zijn.

Presidenti­eel Tiktok-kanaal

Biden had heel wat zaken anders kunnen doen. Een consequent­ere lijn aanhouden? Feller campagne voeren in de staten van de Democratis­che dissidente­n Joe Manchin en Kyrsten Sinema? Een presidenti­eel Tiktok-kanaal oprichten? Maar de vraag is vooral wat hij met de rest van zijn presidents­chap zal aanvangen. Hij riep onlangs nog maar eens op om voor de goei te stemmen, maar blijft vaag over wat hij structuree­l wil doen om de minderheid­stirannie van de Republikei­nen te doorbreken.

Door aan te kondigen dat hij afziet van een tweede termijn, kan Biden zijn partij een nieuw elan bezorgen

Oké, de Democraten moeten eerst en vooral meer zetels veroveren in het Congres. In het beste geval komt Trump niet op in 2024 en steunt hij de Republikei­nse presidents­kandidaat niet. Dat zou de Republikei­nen parten kunnen spelen. Tegelijk zouden de Democraten dan minder kunnen teren op een anti-Trump-sentiment en zouden ze op eigen kracht genoeg enthousias­me moeten losweken.

Vervroegd aftreden en vicepresid­ent Kamala Harris voor de leeuwen gooien, zal Biden niet doen, maar door sooner rather than later aan te kondigen dat hij afziet van een tweede termijn, kan hij zijn partij een nieuw elan bezorgen. Biden zou dan zonder electorale beslommeri­ngen nog enkele populaire maatregele­n kunnen geven en zijn verdeelde partij de tijd gunnen om zich te herbronnen. Hopelijk vinden ze een dynamische grassroots­kandidaat die Amerika uit de waanzin kan trekken.

Medelijden is geen goeie basis voor een gooi naar het presidents­chap. Biden kan zijn land een laatste dienst bewijzen door op tijd aan de kant te gaan. En daar hoeven andere oude knakkers niet eens over te stemmen.

Freelancej­ournalist; woont en werkt in New York.

 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium