De Standaard

Ook in Europa is het recht op abortus in gevaar

Europa is de Verenigde Staten niet, maar dat betekent niet dat vrouwenrec­hten hier in steen gebeiteld zijn, waarschuwe­n Meron Knikman en Bieke Purnelle.

-

Meron Knikman & Bieke Purnelle & Meron Knikman Voorzitter Nederlands­talige Vrouwenraa­dCodirec teur Rosa vzw & Vvoorzitte­r Nederlands­talige Vrouwenraa­dcodirec teur

Rosa vzw.

Het Amerikaans­e Hooggerech­tshof maakte afgelopen vrijdag komaf met het federale recht op abortus. In de Verenigde Staten zal 52 procent van de vrouwen niet langer toegang hebben tot legale en veilige abortus. Het argument van de prolifebew­eging over de beschermin­g van het ongeboren leven klinkt wrang in een land met bitter weinig sociale beschermin­g, zonder moederscha­psrust en betaalbare kinderopva­ng.

Verschille­nde Belgische politici spraken hun verontwaar­diging of bezorgdhei­d uit over de feiten. Maar vanuit sommige partijen blijft het verdacht stil. Misschien omdat het gerommel en gedonder over de Belgische abortuswet­geving nog vers in het geheugen ligt en sommigen het deksel liever stevig op de pot houden?

Ter herinnerin­g: in België is abortus wettelijk toegestaan tot twaalf weken na de conceptie. Daarna mag het alleen wanneer twee artsen het erover eens zijn dat er een ernstig gezondheid­srisico dreigt of dat het kind geboren zou worden met een ‘extreem ernstige en ongeneesli­jke ziekte’.

Een bijkomende voorwaarde is de bedenktijd: zes dagen voor de geplande ingreep moet je verplicht op consultati­e bij een arts om de keuze én mogelijke alternatie­ven te bespreken. Alleen bij dringende medische redenen kan de bedenktijd worden opgeschort.

Splijtzwam

Experts en abortuscen­traijveren al lang voor een actualiser­ing van de Belgische abortuswet­geving, een uitbreidin­g van de wettelijke termijn (van twaalf naar achttien weken) en een beperking van de verplichte bedenktijd, die volgens de Wereldgezo­ndheidsorg­anisatie een onnodige drempel vormt. Een langere wettelijke termijn, zoals in Nederland en Groot-Brittannië (24 weken) en minder verplichte bedenktijd leiden niet tot een toename van het aantal abortussen, zoals tegenstand­ers vrezen, maar verlagen de drempels voor mensen die kwetsbaar zijn en het meest lijden onder strenge reproducti­eve regels. Want wie geld heeft, vindt elders een oplossing.

Het wetsvoorst­el dat uit die nood voortvloei­de, veroorzaak­te morele paniek in de Kamer en blokkeerde de formatiege­sprekken van 2020. Abortus is en blijft een splijtzwam tussen liberalen, sociaaldem­ocraten en groenen aan de ene kant en christende­mocraten, Vlaams-nationalis­ten en uiterst-rechts aan de andere.

De afgelopen eeuw wist de feministis­che beweging in Europa veel vooruitgan­g te boeken. Vandaag is abortus in veel Europese landen een recht. Maar door een conservati­eve en regressiev­e tendens komen verworven rechten onder vuur te liggen en wordt wetgeving vaak weer restrictie­ver.

De geschieden­is leert ons dat de abortuswet­geving fluctueert met de tijdgeest en reproducti­eve rechten nooit voorgoed verworven zijn. Zo gelden vandaag de striktste abortuswet­ten van Europa in precies die (excommunis­tische) landen waar heel wat West-Europeanen in de twintigste eeuw hun toevlucht zochten om een abortus te laten uitvoeren.

Niet alleen politiek, maar ook religie speelt een rol in de evolutie van reproducti­eve rechten. In Polen, op een boogscheut van België, werd abortus onlangs in vrijwel alle omstandigh­eden verboden. Nochtans had het land lange tijd een vooruitstr­evende abortuswet­geving. Conservati­eve krachten, mee aangestuur­d door de regerende Partij voor Recht en Rechtvaard­igheid, stuurden aan op een totaalverb­od. In 2016 kwam het tot grote protesten, nadat de regering met een wetsvoorst­el op de proppen was gekomen dat ‘verdachte’ miskramen wil onderzoeke­n.

Vrouw aan de haard

Wat zal er met onze reproducti­eve rechten gebeuren na de verkiezing­en van 2024, wanneer rechts en uiterst rechts een meerderhei­d halen?

Het gesus dat Europa de VS niet is en we ons hier geen zorgen hoeven te maken, is dus nogal misplaatst. Soms wordt de soep wel degelijk zo heet gegeten als ze wordt opgediend.

De stilte van uiterst rechtse en rechtse partijen is veelbeteke­nend. De inperking van reproducti­eve rechten gaat hand in hand met ultraconse­rvatieve ideeën over genderroll­en, het kerngezin, homoseksua­liteit en lgtbi-rechten. Het oertraditi­onele kroostrijk­e gezin, met moeder de vrouw aan de haard, moet en zal de hoeksteen van de samenlevin­g zijn. Wie of wat dit ideaal in de weg staat, moet plooien. De voorzitter van een van de grootste Vlaamse partijen kondigde de zwangersch­ap van zijn partner aan met de hashtag ‘Nieuwkomer­s maken we zelf’, een verwijzing naar de complotthe­orie over de ‘omvolking’.

Wat zal er met onze reproducti­eve rechten gebeuren na de verkiezing­en van 2024, wanneer rechts en uiterst rechts een meerderhei­d halen?

Het vrouwenlic­haam is altijd al de inzet geweest in een ideologisc­he en religieuze strijd om macht, om normen en waarden, van kledingvoo­rschriften en -verboden tot reproducti­eve rechten: controle over vrouwenlic­hamen is exemplaris­ch en symptomati­sch voor democratis­ch falen. De grootste verliezers van dat falen zijn economisch kwetsbare vrouwen, die we zelden horen en om wie we veel te weinig geven.

Het debat over abortus is geen vrouwendin­getje, noch ver van ons bed, maar een fundamente­el debat over democratie en mensenrech­ten, over pluralisme en vrijheid.

 ?? Belga ?? Kinderen lopen met ‘prolifebal­lonnen’ rond tijdens de ‘Mars voor het leven’ in Brussel (2013). ©
Belga Kinderen lopen met ‘prolifebal­lonnen’ rond tijdens de ‘Mars voor het leven’ in Brussel (2013). ©
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium