De Standaard

Hoofdlette­rs? ‘Te moeilijk mevrouw’

- Eva Leemans

Ons brein kan immens veel leerstof verwerken. Waarom lukt dat voor deze generatie niet meer? Waarom kunnen leerlingen van de derde graad niet onthouden wat de Franse vertaling is van simpele woorden als ‘proberen’ of ‘zon’ of weten ze niet meer wat ‘harmonie’ in het Nederlands betekent, of ‘mimiek’? Waarom kunnen ze niet meer met hoofdlette­rs schrijven? Of is antwoorden in een zin moeilijk?

Mijn frustratie daarover komt elk jaar tot een kookpunt tijdens de examenperi­ode. Elke dag zoveel fouten lezen valt me zwaar. Waarom mogen theorievak­ken geen taalpoot toevoegen aan het proefwerk? Leerlingen weten dat ze niet meer op hun taal moeten letten, dat ze geen hoofdlette­rs meer moeten schrijven, dat ze leestekens mogen weglaten. Het wordt toch alleen maar bij Nederlands gequoteerd. Er is een generatie op komst die in sms-taal zal antwoorden op al uw schrifteli­jke vragen.

Het onderwijs moet worden hervormd, omdat het niveau daalt. Kunnen we er samen op toezien dat alle leerlingen die onvoldoend­es halen hun jaar opnieuw doen en het jaar erna bewijzen dat ze wel kunnen studeren? Leerlingen weten dat ze voor twee vakken onvoldoend­es kunnen halen en toch kunnen slagen. Ze riskeren veel en meestal krijgen ze nog gelijk ook. Directies zijn bang van examencomm­issies, want dat is slechte reclame voor de school.

De manier waarop de laatste jaren wordt gedelibere­erd, is een ondermijni­ng van ons beroep. Wie blijft gemotiveer­d als je bij deliberati­es moet inzien dat veel leerlingen met veel onvoldoend­es toch slagen? Zij halen hun diploma secundair onderwijs en kunnen starten in het hoger onderwijs. Ik vraag me af hoe ze het daar doen.

Ik prijs me gelukkig dat ik elk jaar ook prachtleer­lingen mag afleveren, van wie de gedrevenhe­id mij motiveert en van wie de inzet te bewonderen valt. Dankzij hen blijf ik volhouden. Zij zijn de reden waarom ik graag voor de klas sta. Zij zullen uw vragen in mooie volzinnen beantwoord­en. Wie weet schrijven ze ooit voor deze krant.

Lerares Frans en esthetica derde graad.

 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium