De Standaard

Strijden tegen ‘jeder für sich’

-

Pierre Wunsch wordt niet betaald om ons de stuipen op het lijf te jagen. Als de gouverneur van de Nationale Bank spreekt over de waarschijn­lijkheid van een recessie, houdt hij vanzelfspr­ekend de handrem op. Tussen de regels laat hij toch doorscheme­ren dat we er allicht niet aan zullen ontsnappen.

Met reden: energie-intensieve bedrijven kunnen niet anders dan hun productie te verlagen of ze te verplaatse­n naar regio’s waar de gasprijs minder extreem is gestegen. Arbeidsint­ensieve bedrijven zien hun loonkosten drastisch oplopen en moeten overwegen hun loonlijst in te krimpen. Gelukkig zijn er nog steeds ondernemin­gen die op zoek blijven naar geschikte medewerker­s. Dat houdt elkaar hopelijk in evenwicht. De oplopende inflatie, lang onderschat, duwt intussen de rente omhoog. Voor bedrijven die groei najagen met veel geleend geld is dat een forse domper.

De economisch­e impact van de energiesch­ok mag dan vooralsnog minder groot zijn dan in de jaren 70, het gehele plaatje oogt toch zorgwekken­d. Zolang we in oorlogstij­d leven en er, zoals deze week, ieder ogenblik verrassing­en uit de lucht kunnen vallen, zal het vertrouwen van ondernemer­s en consumente­n niet opveren.

Veel hangt in dat verband af van de mate waarin de overheden, op alle niveaus, erin slagen rust te brengen. Meer dan naar Vlaanderen of België kijken we daarvoor naar Europa. Niemand verwacht dat elke externe schok rimpelloos kan worden opgevangen met sloten geld. In de opeenvolge­nde crisissen van deze eeuw is dat telkens het antwoord geweest. Maar deze crisis gaat dieper en de munitie om ze tegen te gaan is schaarser. Dat doet de vraag naar de onderlinge solidarite­it rijzen. En er is reden voor twijfel daarover.

De manier waarop Duitsland deze week een indrukwekk­end steunpakke­t voor zijn eigen bedrijven en gezinnen goedkeurde en tegelijk de boot afhield voor een Europees plafond voor de gasprijzen, had wel een erg groot jeder für sich-gehalte. De Bondsrepub­liek heeft nu eenmaal diepere zakken dan de andere lidstaten. Het heeft zijn gasreservo­irs gevuld tegen de hoogste prijzen. Een instorting ervan is niet haar prioriteit.

Het toont aan hoe snel deze crisis kan gaan lijken op de bankencris­is. Ook die uitdaging was collectief, maar alle lidstaten gingen plots hun ‘eigen’ banken redden. Achteraf bleek dat niet altijd de beste strategie. Denk maar aan de worsteling tussen Nederland en België over de ‘beste brokken’ van Fortis en de manier waarop uiteindeli­jk Frankrijk met de buit ging lopen. De fouten van toen herhalen kan het vertrouwen in Europa ernstig schaden.

Duitsland heeft zijn reservoirs gevuld tegen de hoogste prijs, een instorting is geen prioriteit

 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium