De Standaard

‘Dit is de ergste escalatie sinds het begin van de oorlog’

De oorlog in Oekraïne escaleert. Voor Vladimir Poetin wordt het steeds meer een oorlog tegen het Westen. Oekraïne wil nu snel officieel tot de Navo toetreden.

- ANALYSE Blz. 56-57

‘Ik wil dat de autoriteit­en in Kiev en hun echte meesters in het Westen goed naar mij luisteren. Ze moeten dit goed onthouden. De mensen in Loehansk, Donetsk, Cherson en Zaporizja worden onze burgers. Voor altijd. Ze hebben hun keuze gemaakt en Rusland zal hen niet verraden. We zullen ons land met alle mogelijkhe­den en middelen verdedigen.’

Voor Vladimir Poetin is er geen weg meer terug. Dat heeft hij nogmaals duidelijk gemaakt tijdens de ceremonie waarin hij het decreet onderteken­de dat de vier Oekraïense provincies officieel Russisch grondgebie­d maakt. Hoewel de gebieden niet eens volledig in Russische handen zijn, is de annexatie in zijn hoofd definitief. Er kan niet meer over onderhande­ld worden, beklemtoon­de hij. Tegelijk riep hij Kiev op de wapens neer te leggen en naar de onderhande­lingstafel te komen.

Dat is natuurlijk helemaal geen optie voor de Oekraïense regering. De reactie van president Zelenski was cynisch. Hij is bereid om te onderhande­len, maar wel met een andere Russische president. Belangrijk­er was de boodschap dat Oekraïne officieel lid wil worden van de Navo en een aanvraag indient voor de versnelde toetreding­sprocedure. Dat maakt dat het Westen verder in de oorlog wordt gezogen.

Ook Rusland stuurt daar duidelijk op aan. Meer nog dan aan de Oekraïners, was de toespraak van Poetin gericht aan het Westen. Bijna een halfuur lang hield hij een tirade tegen het imperialis­tische en verdorven Westen. Dat is er volgens hem op uit Rusland te vernietige­n. Het wil Rusland tot ‘een volk van slaven’ maken. Opvallend: hij legde de schuld voor de sabotage van de Nord Stream-pijplijnen bij de ‘Anglo-Saksen’. Lees: de Britten en de Amerikanen. ‘Het is moeilijk te geloven, maar zij zitten achter deze ontploffin­gen. Zij zijn begonnen met de vernietigi­ng van de pan-Europese energie-infrastruc­tuur.’ Het bewijs? ‘Zij profiteren van deze aanslag.’

In het diepst van Poetins gedachten

De aanval past helemaal in Poetins paranoia. Van alle westerse landen zijn de VS en het VK de ergste vijanden. In het diepst van zijn gedachten is hij er ook van overtuigd dat hij de meester van de escalatie is, in elk geval beter dan de leiders in het Westen. De voorbije week stond helemaal in het teken van de escalatie. Zijn toespraak gaf dat aan, maar ook de sabotage van Nord Stream past volledig in die politiek. De aanslag heeft alle kenmerken van Poetins voorliefde voor hybride oorlogsvoe­ring. De boodschap is duidelijk: als Nord Stream uitgeschak­eld kan worden, loopt alle kritiander­s. infrastruc­tuur van Europa gevaar. De zenuwachti­gheid daarover is groot.

Ook de annexatie van de vier Oekraïense provincies past perfect in dat escalaties­cenario. De oorlog in Oekraïne speelt zich voortaan af in twee parallelle universa. In Poetins hoofd verandert de oorlog

In Poetins hoofd moeten zijn soldaten nu Russisch grondgebie­d verdedigen

van een offensieve operatie in een defensieve. Zijn soldaten aan het front moeten voortaan Russisch grondgebie­d verdedigen. Daarvoor zijn alle middelen geoorloofd. Gisteren werd in de buurt van de stad Zaporizja opnieuw een konvooi aangevalle­n waarbij zeker 25 Oekraïense burgers om het leven kwamen. Dat was waarschijn­lijk geen vergissing. In juli zei Poetin al dat de oorlog in Oekraine eigenlijk nog moest beginnen.

Nog onvoorspel­baarder

Oekraïne en de westerse bondgenote­n zien dat natuurlijk totaal Zij herhalen dat er voor hen niets verandert. Zij blijven wapens leveren. De VS stelden meteen na de onderteken­ing van de annexatie nieuwe sancties in. Ook het Oekraiense leger gaat gewoon door met zijn offensief in de Donbas. De strijd om de strategisc­h belangrijk­e stad Lyman kantelt in het voordeel van de Oekraïener­s. De leider van de pro-Russische separatist­en in de provincie Donetsk luidde gisteren de alarmbel. Twee stadjes nabij Lyman zijn gedeelteli­jk veroverd, schreef Denis Poesjilin op zijn Telegram-kanaal. ‘Het Oekraïense leger probeert met alle macht deze mooie, historisch­e dag te overschadu­wen.’ Volgens pro-Russische bloggers kunnen duizenden Russische soldaten geen kant meer uit.

Toch verandert de annexatie wel degelijk iets voor het bondgenoot­schap. Wapenlever­ingen worden risicovoll­er. Dat zal het Westen niet tegenhoude­n ze te blijven sturen, maar in de Europese hoofdstede­n en in het Navo-hoofdkwart­ier in Brussel beseft men heel goed dat Poetin nog onvoorspel­baarder wordt. Het enige pad dat hij kan kiezen, is dat van de verdere escalatie. Dat is ook de vrees van de naar schatting 200.000 Russen die de voorbije week het land zijn ontvlucht. Zij zijn ervan overtuigd dat de gedeelteli­jke mobilisati­e slechts een eerste stap is. Maar ook zij weten niet wat Poetin echt van plan

Bezet door Rusland

Geannexeer­d door Rusland in 2014 Geclaimd Oekraïens tegenoffen­sief Oekraïense partizanen is. Voor welke escalatie zal hij kiezen? Komen er meer sabotageac­ties tegen westerse infrastruc­tuur?

Hij kan ook zijn goede vriend Loekasjenk­o verder de duimschroe­ven aandraaien en hem verplichte­n Wit-Russische soldaten te mobilisere­n. De Oekraïense inlichting­endiensten zijn ervan overtuigd dat dit zal gebeuren, maar westerse analisten geloven voorlopig niet in dat scenario.

De Navo denkt wel steeds meer na over hoe het moet reageren op de escalaties. Moet het overgaan tot tegenaanva­llen, zeker als Rusland hybride aanvallen uitvoert op infrasche structuur? Secretaris-generaal Jens Stoltenber­g was gisteren uitgesprok­en over de annexatie en de mobilisati­e. Die noemde hij de ‘grootste escalatie sinds het begin van de oorlog’. Volgens hem kan en mag Rusland de oorlog niet winnen. ‘Dat is niet alleen catastrofa­al voor Oekraïne, maar ook bijzonder gevaarlijk voor ons.’ Over de vraag van Oekraïne om versneld lid te kunnen worden, bleef hij op de vlakte. ‘Dat is een beslissing voor de dertig leden.’

Dominique Minten

opinie.

 ?? © reuters ?? Vladimir Poetin en de Russische leiders van de vier geannexeer­de Oekraïense regio’s, meteen nadat Poetin de annexatie had uitgeroepe­n.
© reuters Vladimir Poetin en de Russische leiders van de vier geannexeer­de Oekraïense regio’s, meteen nadat Poetin de annexatie had uitgeroepe­n.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium