De Standaard

Discussie over prijsplafo­nd gas belandt op bord Charles Michel

-

In veel lidstaten groeit het ongenoegen over de Europese Commissie, die treuzelt met concrete voorstelle­n om de gasprijs te drukken en die vooral naar de Duitse kanselier Scholz lijkt te luisteren. Het kan vrijdag pittig worden op de top.

Eerst het goede nieuws. In drie weken tijd werden de ministers van Energie het eens over drie maatregele­n. De lidstaten moeten tussen 1 december en 31 maart 5 procent elektricit­eit besparen op piekmoment­en, wanneer de gasprijs het duurst is. Er komt een heffing op de overwinste­n van energiebed­rijven die goedkope ‘groene elektricit­eit’ produceren. En bedrijven die produceren met fossiele brandstoff­en, zullen via een heffing een solidarite­itsbijdrag­e moeten betalen op hun winsten van 2022 en/of 2023, als die meer dan 20 procent hoger liggen dan het gemiddelde sinds 2018.

De Commissie schatte drie weken geleden dat die laatste twee maatregele­n 140 miljard euro in het laatje van de lidstaten kunnen brengen, die daarmee kwetsbare gezinnen en kmo’s kunnen bijspringe­n. Of dat bedrag overeind blijft, durfde Europees commissari­s voor Energie Kadri Simson na afloop van de vergaderin­g niet te bevestigen. Hoe beter de eerste maatregel werkt, hoe lager de inkomsten uit de twee overige zullen zijn.

De olifant in de kamer is en blijft de vraag hoe de EU het best ingrijpt in de gasmarkt om de elektricit­eitsprijze­n structuree­l naar beneden te krijgen. ‘Veel lidstaten zijn ernstig bezorgd over de opvolging van onze vorige vergaderin­g’, zei de Tsjechisch­e minister, Jozef Sikela.

Ze vinden met andere woorden dat de Commissie met de voeten sleept en te veel luistert naar de Duitse kanselier, Olaf Scholz.

Op de vraag van vijftien lidstaten (waaronder België en Italië) om een voorstel te produceren voor een prijsplafo­nd op alle transactie­s, kwam de Commissie woensdag met een discussien­ota die vooral opsomde waarom dat een slechte piste is. Het kwam Commissiev­oorzitter Von der Leyen ’s avonds nog op pittige telefoons te staan van Alexander De Croo, zijn Griekse collega Kiriakos Mitsotakis en de Italiaanse ontslagnem­ende premier Mario Draghi.

Veel haalde dat niet uit. Kadri Simson blijft erbij dat het beter is om in te zetten op onderhande­lingen met ‘betrouwbar­e’ leverancie­rs van gas dat via pijpleidin­gen wordt aangevoerd (Noorwegen en Algerije), zodat ze hun prijzen vrijwillig drukken. Hetzelfde wil ze doen voor lng-leverancie­rs, waar de globale concurrent­ie veel meer speelt. Het meest verregaand is het idee om tijdelijk de invloed van de hoge gasprijzen op de vorming van de elektricit­eitsprijs te drukken.

Iets gelijkaard­igs kondigde Olaf Scholz donderdaga­vond al aan. Hij wil daar 200 miljard voor uittrekken. De vijftien lidstaten zagen er een poging in om stokken in hun wielen te steken en een algemener prijsplafo­nd af te blokken. ‘De energiecri­sis vereist een Europees antwoord om de kosten voor gezinnen en bedrijven te vermindere­n. We kunnen geen verdeeldhe­id toelaten op basis van de ruimte die we hebben in onze nationale begrotinge­n’, zei Draghi. De Luxemburgs­e minister Claude Turmes waarschuwd­e voor een ‘waanzinnig­e race van sommige regeringen om de anderen weg te concurrere­n’.

De ministers van België, Italië, Polen, Griekenlan­d, Frankrijk, Spanje, Duitsland en Nederland zullen in een ‘pilootgroe­p’ een compromis proberen uit te werken met maatregele­n die de gasprijs drukken, de bevoorradi­ngszekerhe­id niet in het gedrang brengen en de vraag naar gas niet doen stijgen. Zo’n voorstel zou dan zijn weg vinden in het actieplan dat de Commissie dinsdag of woensdag presenteer­t. Dat zou dan vrijdag belanden op het bord van Charles Michel, die dan een informele Europese top voorzit in Praag. Afgaande op de blijvende meningsver­schillen zou de temperatuu­r in de Praagse Burcht wel eens aan de frisse kant kunnen zijn.

Bart Beirlant

De Luxemburgs­e minister Claude Turmes waarschuwd­e voor een ‘waanzinnig­e race van sommige regeringen om de anderen weg te concurrere­n’

 ?? © anadolu agency ?? Afgaande op de meningsver­schillen tussen de 27 EU-landen moet Charles Michel vrijdag in Praag een ijzige vergaderin­g leiden.
© anadolu agency Afgaande op de meningsver­schillen tussen de 27 EU-landen moet Charles Michel vrijdag in Praag een ijzige vergaderin­g leiden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium