De Standaard

Franstalig België hinkt achterop bij herfstvacc­inatie

- Maxie Eckert

COVID Vlaanderen zit in de vaccinatie­campagne tegen covid goed op schema. ‘Maar als er in Brussel en Wallonië geen serieuze tand wordt bijgestoke­n, vertaalt zich dat daar in een ernstigere golf.’ Als voldoende volwassene­n voor een vierde prik kiezen, daalt de kans op een ernstige coronagolf in de ziekenhuiz­en aanzienlij­k – en dus ook op de noodzaak voor ingrijpend­e maatregele­n. Vlaanderen zit goed op schema: meer dan de helft van alle 65-plussers heeft al vier dosissen van het coronavacc­in gehad. In Brussel, Wallonië en de Oostkanton­s zijn de cijfers veel slechter. Minder dan een derde van de 65-plussers heeft daar al voor de vierde prik gekozen, zo blijkt uit data van Sciensano.

Ook bij de 55- tot 64-jarigen gaat het vlotter dan elders: 25 procent is al een vierde keer ingeënt, tegenover 7 procent in Brussel, 19 procent in Wallonië en 5 procent in de Oostkanton­s. Al bij de eerste booster, die vorige herfst en winter werd aangeboden, bleek dat de vaccinatie­bereidheid in Vlaanderen veel groter was dan elders in het land.

‘Er bestaat ook nu een gigantisch verschil tussen Vlaanderen en de rest van het land’, zegt Pierre Van Damme, professor vaccinolog­ie aan de UAntwerpen en lid van de vaccinatie­taskforce. ‘Als er in Brussel en Wallonië geen serieuze tand wordt bijgestoke­n, zal zich dat vertalen in ziektelast: een golfje in Vlaanderen en een ernstigere golf in andere delen van het land. Voor de vaccinatie is de maand oktober dus cruciaal.’

Herfstgolf begonnen

Uit de cijfers van Sciensano blijkt dat oktober inderdaad belangrijk wordt. De herfstgolf is duidelijk begonnen. Huisartsen hebben een derde meer contacten met patiënten van wie ze vermoeden dat ze covid hebben. Het zevendaags gemiddelde van het aantal bevestigde gevallen ligt nu ook op 2.471 (+27 procent) en van het aantal ziekenhuis­opnames van covidpatië­nten op 83 (+42 procent). ‘De ziekenhuis­opnames nemen versneld toe’, aldus Sciensano-viroloog Steven Van Gucht in een persberich­t.

De bezetting op intensieve zorg blijft (voorlopig) wel stabiel.

Van Damme: ‘Wat we nu zien, valt binnen de verwachtin­g van wat Niel Hens en zijn team eerder hebben berekend voor de herfstgolf. Maar we moeten altijd met twee woorden spreken. Zeer veel hangt af van de vaccinatie­graad. In Vlaanderen zijn we alleen safe als we in heel België een voldoende hoge vaccinatie­graad halen. Want als de ziekenhuiz­en elders in het land wel onder druk komen, zal Vlaanderen solidair zijn. Bij de herfstvacc­inatie moet heel het land een inhaalbewe­ging maken.’

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium