De Standaard

Waalse minister van Onderwijs wil Nederlands verplichte­n Vogelgriep­seizoen 2021-2022 was zwaarste ooit in Europa

-

ONDERWIJS Minister van Onderwijs in de Franse Gemeenscha­p Caroline Désir (PS) wil Nederlands of Duits verplichte­n vanaf het derde leerjaar basisonder­wijs, en dat vanaf het schooljaar 2027-2028. Dat meldde La Libre Belgique.

In Brussel is Nederlands al verplicht vanaf het derde leerjaar. Dat is ook het geval in de Waalse gemeenten aan de taalgrens (Comines-Warneton, Moeskroen, Flobecq en Enghien). Elders in Wallonië kunnen leerlingen vanaf het vijfde leerjaar kiezen tussen Nederlands, Engels of Duits.

In schooljaar 2019-2020 volgde 64 procent van de leerlingen in het zesde leerjaar in Wallonië Nederlands, in het middelbaar slechts 47 procent. Ook blijkt dat 28 procent van de Waalse leerlingen die vorig schooljaar in het zesde middelbaar zaten, tijdens hun schooltijd nooit één uur Nederlands hadden gehad. (belga)

NATUUR De vogelgriep heeft 37 Europese landen getroffen. Daarbij moesten 48 miljoen vogels worden geruimd.

De vogelgriep heeft in het seizoen 2021-2022 keihard toegeslage­n in Europa. Volgens het Europese gezondheid­sinstituut ECDC gaat het om de zwaarste epidemie die ooit in Europa werd gemeten. Er is sprake van 2.467 uitbraken bij pluimvee, waarbij 48 miljoen vogels werden geruimd, 187 detecties bij in gevangensc­hap levende vogels en 3.573 vaststelli­ngen bij wilde vogels. De epidemie trof 37 Europese landen.

Influenzav­irussen die bij dieren zoals varkens of vogels circuleren, kunnen sporadisch mensen infecteren en milde tot zeer ernstige ziekten veroorzake­n. Maar die virussen kunnen de volksgezon­dheid ook ernstig aantasten, zoals tijdens de epidemieën van aviaire influenza

H5N1 in Egypte of H7N9 in China, of de H1N1-grieppande­mie van 2009, veroorzaak­t door een virus dat zich aanvankeli­jk van varkens op mensen verspreidd­e.

Geen menselijke infecties

‘Er waren gelukkig geen menselijke infecties tijdens de recentste uitbraak van vogelgriep in Europa’, zegt Andrea Ammon, directeur van ECDC. ‘Mensen die met de dieren werken, lopen wel een groter gevaar. Daarom is het van belang dat experts uit zowel de diergenees­kunde als de humane geneeskund­e samenwerke­n om dit probleem aan te pakken.’

ECDC bracht vrijdag enkele richtlijne­n uit over de veiligheid­smaatregel­en die genomen moeten worden door mensen die met dieren werken. Het gaat onder meer een goede ventilatie, scheiden van werkkledij en persoonlij­ke kledij en het schoonhoud­en van werkomgevi­ngen de overdracht stoppen. (belga)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium