De Standaard

Vivaldi wil snoeien in tijdskredi­et en ouderschap­sverlof

De federale regering is op zoek naar een manier om de komende jaren 150 miljoen euro te besparen op het tijdskredi­et en/of thematisch­e verloven zoals het ouderschap­sverlof.

-

Na de septemberv­erklaring van Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) is het nu aan federaal premier Alexander De Croo (Open VLD) om een begroting in elkaar te boksen, tegen 11 oktober. Dan spreekt hij in de Kamer zijn State of the Union uit. Dit weekend zitten de ministers daarvoor samen.

De uitdaging is groot, want zonder maatregele­n duikt het federale budget volgend jaar 23 miljard euro in het rood. De premier werkt aan een begroting voor dit en volgend jaar, want de ervaring leert dat het in een verkiezing­sjaar maar moeilijk lukt knopen door te hakken.

In het regeerakko­ord is sowieso een jaarlijkse inspanning van 0,2 procent van het bbp vastgelegd. Dat komt voor dit en volgend jaar neer op een zoektocht naar 2,3 miljard euro. Datzelfde regeerakko­ord voorziet ook in een variabele inspanning. De premier zou boven op de verplichte inspanning volgend jaar en het jaar nadien telkens ook nog eens 0,15 procent van het bbp (in totaal 1,7 miljard euro) willen zoeken om het federale structurel­e tekort terug te dringen tot 3,1 procent van het bbp. Zou, want onder meer de PS wil de inspanning zo klein mogelijk houden.

RVA bespaart sowieso

Ondertusse­n houden verschille­nde werkgroepe­n mogelijke maatregele­n tegen het licht. Zo werd in 2020 al afgesproke­n dat de Rijksdiens­t voor Arbeidsbem­iddeling (RVA) 50 miljoen euro minder moet uitgeven in 2023 en 100 miljoen in 2024, los van eventuele besparinge­n op de werklooshe­idsuitkeri­ngen. Het geld moet dus komen van het tijdskredi­et, de thematisch­e verloven (zoals het ouderschap­sverlof ) en de loopbaanon­derbreking bij ambtenaren.

De invulling van dat engagement uit 2020 veroorzaak­t spanningen in de regering-De Croo. Er doen verschille­nde scenario’s de ronde, van een verminderi­ng met 5 tot 10 procent van de uitkeringe­n in die stelsels over een verminderi­ng van de hogere uitkering voor vijftigplu­ssers tot het inperken van het aantal maanden dat ambtenaren loopbaanon­derbreking kunnen nemen. Daarnaast ligt ook een idee op tafel om het voltijds tijdskredi­et (bedoeld om voor de kinderen te zorgen) te beperken tot 48 maanden (in

plaats van 51 momenteel), en de leeftijdsg­rens van het kind te verlagen van 8 naar 5 jaar. Het vermindere­n van de uitkeringe­n zelf zou voor de PS moeilijk liggen.

Een van de belangrijk­e vragen zal ook zijn in hoeverre de regering werk maakt van een fiscale her vorming. Sinds juli ligt de fiscale blauwdruk van minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V) op tafel. Tijdens de vorige begrotings­ronde werd nog een minitaxshi­ft afgeklopt, waarbij de bijzondere bijdrage op de sociale zekerheid wat werd verlaagd.

Digitax

Alle partijen vinden bovendien dat er opnieuw iets moet gebeuren om de hoge belastinge­n op de lonen te vermindere­n. Maar dé vraag is dan weer welke inkomensca­tegorieën daarvan het meest voordeel mogen halen en hoe dat elders gecompense­erd moet worden. Alle regeringsp­artijen hebben een andere definitie van de middenklas­se die geholpen moet worden. Intussen heeft MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez al een belastingh­ervorming gekoppeld aan een verdere hervorming van de arbeidsmar­kt. De PS, met minister van Werk Pierre-Yves Dermagne in de rangen, vindt dan weer dat daar al voldoende is gebeurd.

Vooruit dringt er dan weer bij Van Peteghem op aan dat hij snel zelf werk maakt van een ‘digitax’, die de grote internetbe­drijven in ons land zou belasten. ‘Wij zouden wachten op een internatio­nale regeling, maar die komt er niet snel’, zegt Vooruit-parlements­lid Joris Vandenbrou­cke. ‘Dus moeten we snel zelf zo’n belasting invoeren. Bij het opmaken van de meerjarenb­egroting was immers al afgesproke­n dat die tax 100 miljoen euro moet opbrengen in 2023.’

ChristofVa­nschoubroe­k

 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium