De Standaard

Onderwijs krijgt extra geld voor energie (en beleid)

- KlaasMaenh­out

BEGROTING De Vlaamse regering voorziet in haar begroting extra energieste­un voor de scholen. Het onderwijs krijgt ook wat extra beleidsmid­delen toegestopt. Tussen 2022 en 2027 komt er 525 miljoen euro bij in het onderwijsb­udget. Dat heeft Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) aan de onderwijsp­artners gezegd tijdens een toelichtin­g over het Vlaamse begrotings­akkoord.

Eerst en vooral kunnen de scholen rekenen op wat energieste­un.

Ze krijgen dit jaar een eenmalige compensati­e van 67 miljoen euro. In 2023 volgt nog eens eenzelfde bedrag. ‘Alle scholen van het basisen het secundair onderwijs krijgen zo hulp bij het betalen van hun energiefac­tuur’, aldus de minister. De werkingsbu­dgetten worden ook sneller geïndexeer­d.

Belangrijk: er wordt 10 miljoen euro extra voorzien voor de scholen van het beroepssec­undair onderwijs (bso) en het technisch secundair onderwijs (tso), waar de energieen materiaalk­osten hoger liggen. De Vlaamse regering komt zo tegemoet aan de noodkreet die de vier onderwijsv­erstrekker­s vorige week hadden geslagen.

Behalve de energieste­un maakt de regering ook extra structurel­e beleidsmid­delen vrij. Het gaat om 83 miljoen euro jaarlijks: 25 miljoen euro voor het hoger onderwijs en 58 miljoen euro extra voor het basis- en secundair onderwijs. Een deel van die middelen (10 miljoen euro) wordt ingezet voor meer busbegelei­ders in het leerlingen­vervoer van het buitengewo­on onderwijs.

Bovenop het half miljard aan investerin­gen, is er ook 100 miljoen extra budget beschikbaa­r voor renteloze energielen­ingen, waarmee scholen kunnen investeren in onder meer zonnepanel­en, hoogrendem­entsketels en betere isolatie, aldus het kabinet-Weyts.

Tevreden, maar ...

‘We zijn tevreden dat er in de begroting extra inspanning­en geleverd worden om de kosten voor scholen, centra en academies te drukken’, zegt Walentina Cools, algemeen directeur van het OVSG. ‘Bij de versnelde indexering van de werkingsmi­ddelen wordt ook het deeltijds kunstonder­wijs meegenomen en dat is goed nieuws voor onze academies.’

Het GO! reageert gemengd. ‘Het is fijn dat er extra middelen komen. Maar die 100 miljoen euro voor komend jaar geeft ons een dubbel gevoel. Het lerarentek­ort is van die aard dat er volgens voorzichti­ge berekening­en 200 miljoen euro bespaard wordt. In dat opzicht krijgen we maar de helft van onze middelen terug’, zegt topman Koen Pelleriaux.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium