De Standaard

Regen bracht waterlopen nog niet op peil

De effecten van de langdurige droogte zijn nog niet weggewerkt, ondanks de stevige neerslag van september. De Droogtecom­missie houdt nog zeker tot 10 oktober code oranje aan.

-

De regen is de jongste weken met bakken uit de hemel gevallen. Toch tekent er zich nog geen structuree­l herstel van de debieten en peilen in onze waterlopen af, heeft de Droogtecom­missie op haar jongste vergaderin­g vastgestel­d.

Er is een ‘voorzichti­g herstel’ opgetreden, maar we zijn nog ver van de normale waarden voor de tijd van het jaar. Voor heel wat onbevaarba­re waterlopen, vooral in de zuidelijke helft van Vlaanderen, worden de ecologisch­e minimumdeb­ieten nog steeds niet gehaald.

De grondwater­standen zijn licht gestegen, maar ook die zijn evenmin op een normaal niveau voor de tijd van het jaar, blijkt uit berekening­en van de Vlaamse Milieumaat­schappij (VMM).

Het mag verwonderi­ng wekken dat de stevige plensbuien zo weinig effect hebben gehad. ‘De regen heeft een piek veroorzaak­t, maar die was tijdelijk’, zegt professor Patrick Willems, waterkundi­ge van de KU Leuven. ‘Het water is snel weer afgestroom­d, na enkele dagen, soms zelfs al na enkele uren. Het grondwater staat op vele plaatsen nog te laag om het basisdebie­t van de waterlopen aanzienlij­k te kunnen aanvullen.’

Toestand blijft ernstig

Bijkomende maatregele­n zijn niet nodig, maar de toestand blijft ‘ernstig’. De Droogtecom­missie heeft daarom beslist om de geldende maatregele­n te verlengen tot en met 10 oktober. Het gaat om een verbod om water weg te pompen uit de onbevaarba­re waterlopen. ‘Het had weinig zin om nu al maatregele­n op te heffen in de ene regio en niet in de andere, om dat dan binnen anderhalve week te moeten herroepen’, zegt Katrien Smet, woordvoers­ter van de VMM. We blijven dus in code oranje.

Blauwalgen

Het dit jaar opgebouwde neerslagte­kort blijft groot (zie grafiek). Zo’n tekort doet zich voor wanneer er meer water verdampt dan er valt. Begin september braken we met 360 millimeter het record van het legendaris­che jaar 1976. Uit die kritieke zone zijn we weer weg. Het tekort bedraagt nu 288 millimeter. ‘Maar de komende week wordt er weinig neerslag voorspeld. Als het in oktober lange tijd droog blijft, kunnen we niet uitsluiten dat we opnieuw in de problemen komen’, zegt Willems. ‘We blijven dus beter waakzaam.’

De verse lading regen kon evenmin beletten dat de waterkwali­teit hier en daar ondermaats blijft. Dat is het geval in het IJzerbekke­n en in de Brugse Polders. Er woekeren op vele plaatsen bovendien nog blauwalgen. Daar blijft een verbod van kracht om water te onttrekken of aan recreatie te doen.

Het debiet van de Maas blijft voldoende hoog om de drinkwater­voorzienin­g te garanderen.

‘Het water is snel weer afgestroom­d, soms zelfs al na enkele uren’ Patrick Willems Waterkundi­ge

Tom Ysebaert

 ?? © jaa ?? Ook de waterkwali­teit blijft te wensen overlaten.
© jaa Ook de waterkwali­teit blijft te wensen overlaten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium