De Standaard

Bloedonder­zoek in Antwerpenc­entrum van start

- Gert Jochems Jochemsgee­ftindezere­eksdagelij­kseeninkij­kinhetleve­nvanalleda­ginOekraïe­nsoorlogsg­ebied.

Iedereen die op minder dan 5 kilometer van de 3M-fabriek woont, kan zich nu aanmelden voor een gratis bloedonder­zoek.

Inwoners van delen van Antwerpen-Zuid, AntwerpenN­ieuw-Zuid, Antwerpen-SintAndrie­s en delen van het historisch­e stadscentr­um kunnen hun bloed laten onderzoeke­n op PFAS. Online inschrijve­n is sinds vrijdag mogelijk, meldt het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid.

Vorig jaar werd al aan de omwonenden van de fabriek die aan dezelfde kant van de Schelde wonen een bloedonder­zoek aangeboden. Daar schreven zich tot dusver bijna 7.500 mensen voor in. Nu wordt het onderzoek aangeboden aan iedereen die binnen een straal van 5 kilometer woont, dus ook degenen aan de andere kant van de Schelde.

De bloedonder­zoeken zullen vermoedeli­jk starten in januari volgend jaar, aldus Zorg en Gezondheid. Vrijdag werd een firma aangesteld die de afnames en analyses zal uitvoeren: Eurofins Belgium.

Uit eerder onderzoek bleek dat bij de buren van de 3Msite, met name degenen die op minder dan 3 kilometer wonen, vaak alarmerend hoge waarden van de forever chemicals werden gevonden. (mec) mekaar weer. Hij vraagt of ik hem een lift kan geven naar Charkov. We blijken voor het huis van zijn zus te staan. Zijn broer woonde aan de overkant, hijzelf een beetje verder in de straat. Hij maakt een X met zijn armen. Dan wijst hij naar de dorpsschoo­l en knielt. Langzaam komt hij met zijn hand van de grond naar boven. Hij wil me duidelijk maken dat hij van kinds af aan in dit dorp heeft geleefd. Omdat er tranen dreigen te komen, verwijdert hij zich van mij. Als hij merkt dat ik hem volg, draait hij zich om en excuseert hij zich voor zijn emoties.

De Standaard-fotograafG­ert

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium