De Standaard

Is ‘alleenstaa­nde’ wel het goede woord voor een ... alleenstaa­nde?

-

alleenstaa­nde. happy. Dank u, Sex and the city.

Bij de Franstalig­en is het nog erger, zei een single vriend me, en hij stuurde drie afgrijzen-emoji’s mee met het woord in kwestie: un isolé. Zo staat het er officieel. Les ‘isolés’ belges les plus taxés au monde lees ik in L’Echo, net zoals columnist Ive Marx dat overigens deze week ook in deze krant poneerde: België is geen land voor alleenstaa­nden. Un isolé, het klinkt haast als iemand met een ziekte. Of een woord voor iemand die uitzinnig in een isolatiece­l zit.

Het is natuurlijk niet omdat het aan de andere kant van de taalgrens nog

erger is, dat wij blij moeten zijn met onze alleenstaa­nde. Beide woorden hebben allebei een gelijkaard­ige connotatie, die van iemand die buiten de groep valt. Of is het iets wat je er zelf op projecteer­t?

In het woordenboe­k valt in elk geval niets terug te vinden van die bijbeteken­is. In de Van Dale lees ik bij het vermaledij­de lemma:

1. op zichzelf staand:

2. iem. die niet in huwelijks- of samenlevin­gsverband leeft

Op zichzelf staand, dat klinkt stoer, zelfvoorzi­enend. Een systeem met

eigen ins en outs. Het heeft ook de bijgedacht­e van last one standing, de laatste die overblijft terwijl de rest al in de touwen ligt.

Knus of de hel

De op-zichzelfst­aanden, dan maar? Geef toe: het klinkt niet. ‘Een woord vinden dat alleen maar duidt op het gegeven van één persoon, zonder enige andere symbolisch­e connotatie, zoals eenzaamhei­d, lijkt me moeilijk’, poneert een ervaringsd­eskundige vriend. ‘Net zoals “het gezin” meer is dan een verwijzing naar “een constructi­e van meerdere personen”.’ Hij heeft gelijk, denk ik. Naargelang van je eigen ervaring en perceptie lees je ook in het woord gezin allicht ‘knus’ of ‘de hel’.

Misschien is dat het besluit van deze bescheiden denkoefeni­ng? Dat woorden de realiteit volgen. En dat woorden het gewicht krijgen dat de realiteit en de beleving van die realiteit oproepen. Wie zich alleen voelt, zal misschien meer aanstoot nemen aan zo’n woord dan wie solo goed in zijn vel zit?

Toch is het niet slecht om een alternatie­f te verzinnen. Single, vrijgezel, celibatair komen al niet in aanmerking, want je kunt alleenstaa­nde zijn en toch ergens een lief, partner of situatie hebben wonen. Maar misschien is het simpel en moeten we overstappe­n op alleenwone­nde. Of solowonend­e, klinkt mooi met al die o’s.

Wat vindt u? Voelt u als alleenstaa­nde het woord in uw ziel prikken? Heeft u een alternatie­f? Mail naar lieve.vandevelde@standaard.be.

Volg alle verhalen Uit Het Hart in onze nieuwsapp DS Nieuws.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? © getty images ??
© getty images

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium