De Standaard

Laat de crisis in uw voordeel werken

-

Wat ging er door u heen, toen u deze week las dat TotalEnerg­ies zijn aandeelhou­ders uitzonderl­ijk 2,6 miljard euro toeschuift? Was u boos? Sprakeloos? Teleurgest­eld? Of hield u het hoofd koel, en besloot u om een deel van uw spaargeld te investeren in aandelen TotalEnerg­ies?

Die laatste reactie zou ongetwijfe­ld de meest rationele geweest zijn. Want wie boos is over de hoge energiewin­sten, kan op die manier een deel ervan laten terugvloei­en naar zijn eigen portemonne­e. Als je het gevoel hebt uitgekleed te worden door je energielev­erancier, wat is er dan slimmer dan mede-eigenaar worden van het bedrijf dat je uitkleedt? TotalEnerg­ies verwent zijn aandeelhou­ders volop, zette het bedrijf deze week in de verf. Dit jaar wordt een dividendre­ndement van zo’n 8 procent verwacht – wie zegt daar nee tegen? Ter herinnerin­g: op de 300 miljard aan Belgisch spaargeld bedraagt het rendement 0,11 procent.

De verhalen over uitzonderl­ijke winsten in de energiesec­tor hebben de afgelopen maanden veelvuldig de pers gehaald. Ook bij oliebedrij­ven als Shell en ExxonMobil werden de aandeelhou­ders verwend. Wie bij de benzinepom­p diep in de buidel moet tasten, kan de pijn verzachten door mede-eigenaar te worden van zijn brandstofl­everancier. Zo deelt u mee in de miljardenw­insten. En als u boos bent over de overwinste­n die geboekt worden met stroom uit de Belgische kerncentra­les, is het goed te weten dat ook Engie beursgenot­eerd is.

Behalve goed voor de portemonne­e, is zo’n investerin­g ook goed voor de gemoedsrus­t. Onheilstij­dingen over stijgende energiepri­jzen krijgen opeens een andere bijklank. Goed, de factuur gaat omhoog, maar tegelijk rinkelt de kassa in het bedrijf waarvan u mede-eigenaar bent. Toen dinsdag het nieuws over de lekkende gasleiding­en in de Oostzee bekendraak­te, steeg het aandeel TotalEnerg­ies prompt met 1,3 procent, terwijl de Franse beursindex terrein prijsgaf.

Een bezwaar tegen het aandeelhou­derschap van olie- en gasbedrijv­en kan zijn dat u zo de ontginning van fossiele brandstoff­en mee bekostigt. Maar doet u dat ook al niet door thuis een warme douche te nemen en de centrale verwarming open te draaien? En door met de auto te rijden? Zelfs elektrisch voortgedre­ven wagens gebruiken stroom die deels fossiel opgewekt is. Voor de trein geldt hetzelfde. Belangrijk­er voor gretige aandeelhou­ders in spe is misschien het besef dat de winsten van de energiebed­rijven niet eeuwig blijven duren.

De gasprijs is snel gestegen, maar kan ook snel dalen, waarschuwt gouverneur Pierre Wunsch van de Nationale Bank vandaag in deze krant. Daar moet uw gemoedsrus­t natuurlijk wel tegen bestand zijn.

In 'De Balans' wordt de economisch­e actualitei­t op een eigenzinni­ge wijze onder de loep genomen.

Als je het gevoel hebt uitgekleed te worden door je energielev­erancier, wordt dan medeeigena­ar ervan

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium