De Standaard

‘Trussonomi­cs’ stort Britse economie in ongeziene chaos

Met een ideologisc­h experiment heeft de nieuwe Britse regering het land in geen tijd in een financieel en economisch armageddon gestort. De blunderwee­k maakt de Britten boos, maar een bocht lijkt nog niet in zicht.

- ANALYSE

De minister van Financiën, Kwasi Kwarteng, had vorige week vrijdag maar 25 minuten nodig om de Britse munt met zijn begrotings­voorstelle­n naar een historisch dieptepunt te praten. Het ging van kwaad naar erger toen het financiële plaatje Griekse en Italiaanse trekken kreeg. De Britse centrale bank moest ingrijpen om de markten te sussen. Zelfs het Internatio­naal Monetair Fonds (IMF) – dat al eens landen als Argentinië of Sri Lanka over de knie legt – kon het niet laten om te waarschuwe­n voor zoveel begrotings­hocuspocus. En zo is de regering van Liz Truss er in nog geen vier weken in geslaagd om in een zware economisch­e storm te belanden. Eentje die ze zelf in de wereld blies.

‘Ik heb nog nooit zo’n chaotische week meegemaakt’, zegt Tim Bale, professor politicolo­gie aan de Queen Mary University of Londen, aan de telefoon vanuit de Britse hoofdstad. ‘Nog nooit schoot een regering zichzelf zo snel in de voet. Of in de kop, want daar lijkt het nog meer op.’ Even ter herinnerin­g: als allereerst­e beleidsdaa­d kondigde Kwarteng voor 50 miljard euro belastingv­erlagingen aan, vooral in het voordeel van de rijkste Britten. Om het begrotings­gat op te vangen dat zo ontstaat, wil de Britse regering 450 miljard euro gaan lenen. Bankiersbo­nussen moeten niet langer aan de leiband.

Koor aan kritiek

Het koor aan kritiek was indrukwekk­end. Volgens Tim Montgomeri­e, nochtans een conservati­eve pen, maakt de regering-Truss een gigantisch laboratori­um van het land door er haar libertaire economisch­e ideologie op los te laten. Zelfs The Economist en de Financial Times, niet meteen linkse studentenb­laden, waren vernietige­nd. ‘How not to run a country’ zette The Economist op zijn voorpagina, voorzien van een zinkend bootje met Truss en Kwarteng in. Dat Kwarteng ‘een nieuwe aanpak voor

een nieuw tijdperk aankondigd­e’? Dat klopt, schreef Martin Wolf van de FT. ‘Nieuw in de manier waarop gegokt wordt met de financiële stabilitei­t van ons land.’ Elders in de Britse zakenkrant werd het land dan weer een ‘basket case’ genoemd, een hopeloos geval.

Maar de reactie die het meeste pijn deed, was die van de financiële markten. Als het Britse pond waarde verliest, wordt import duurder. Dat is pijnlijk op een moment dat gezinnen en bedrijven sowieso al worstelen met inflatie. Dat de Bank of England de rente wellicht forser moet optrekken, voelen miljoenen Britten meteen als ze hun – vaak variabele – woonkredie­t moeten afbetalen. Ook de conservati­eve kiezers.

De Franse topeconoom Olivier Blanchard, ooit hoofdecono­om van het IMF, deed er nog een schepje bovenop. ‘Wat een geluk dat het Verenigd Koninkrijk geen euroland is. We zouden oog in oog staan met een nieuwe eurocrisis.’

Iedereen wist waarvoor Truss stond. De belastingv­erlagingen, zelfs al waren ze ‘ongedekt’, konden toch geen verrassing zijn? Bale: ‘Dat klopt, maar vooral de schaal en de snelheid waren schrikken. Toen de Tories Truss met partijgeno­ot Rishi Sunak hoorden debatteren om het premiersch­ap, dachten ze dat ze het voor de galerij deed. Ze is ideologisc­her dan gedacht.’

Zombierece­pten

Dat verklaart de paniek op de markten. Of zoals Nobelprijs­winnaar Paul Krugman deze week in zijn column in The New York Times schreef: de regering kookt met economisch­e zombierece­pten. ‘Ze zouden dood moeten zijn omdat ze niet werken en toch blijven ze rondspoken.’ De consensus is dat trussonomi­cs op economisch drijfzand is gebouwd. De regeringTr­uss probeert trickle-down economics wanhopig te reanimeren, het afgeservee­rde idee dat als de rijksten in je maatschapp­ij het goed hebben, dat doorsijpel­t naar de armen. Ze herhaalde deze week ook dat ‘er bewijs te over is dat hoge belastinge­n tot lagere groei leiden’. Volgens Krugman ‘dweept rechts graag met de legende van de heilige Reagan’, maar zijn er geen cijfers die bewijzen dat de belastingv­erlagingen van de gewezen Amerikaans­e president deden wat ze beloofden.

Reagan = held

Geen industriel­and in de wereld is vandaag economisch rechtser, was de conclusie van de Financial Times deze week. Truss en Kwarteng lijken starre ideologen, volgens The New Statesman gepokt en gemazeld in Amerikaans­e libertaire kringen. Ze behoren minder tot de Margaret Thatcher-school dan vaak gedacht wordt. ‘Hun held is Reagan, alleen vergeten ze dat die kon doen wat hij deed dankzij de dollar. Het Britse pond is al lang geen sterke reservemun­t meer’, zegt Bale. Londen werd deze week weggezet als een Caracas-on-Thames, maar de droom is duidelijk: Singapore-on-Thames. Het experiment zegt volgens Bale ook veel over de Britse politieke klasse en vooral dan over de conservati­even. Ze gokken met het geld van de Britten zonder zelf de gevolgen te voelen. Het is niet ‘na ons de zondvloed’, de zondvloed raakt hen gewoon niet. Het was ook dat punt dat het IMF maakte: de vrees voor meer ongelijkhe­id, beleid op maat van de rijken.

‘Nog nooit schoot een regering zichzelf zo snel in de voet. Of in de kop, want daar lijkt het nog meer op’ Tim Bale Politicolo­og aan de Queen Mary University of Londen

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium