De Standaard

Inflatie in eurozone naar nieuwe recordhoog­te

-

PRIJSSTIJG­INGEN Nooit eerder lag de inflatie in de eurozone zo hoog als vandaag. Al zijn er grote verschille­n tussen de eurolanden onderling.

De jaarinflat­ie in de eurozone is in september blijven doorklimme­n tot 10 procent, blijkt uit cijfers die het Europees bureau voor statistiek Eurostat vrijdag bekendmaak­te. Sinds de invoering van de euro lag dat cijfer nog nooit zo hoog.

Die toename is opnieuw hoger dan verwacht. In een rondvraag van persagents­chap Reuters hadden experts eerder gezegd dat ze ervan uitgingen dat de inflatie nog onder de 10 procent zou blijven. Dat is dus niet het geval. In augustus klokte de inflatie in de eurozone nog af op 9,1 procent.

Als een olievlek

Alweer zijn het de stijgende prijzen voor energie en voeding die de inflatie omhoog stuwen. In de hele eurozone moeten we nu gemiddeld 40,8 procent meer betalen voor energie dan een jaar geleden. In augustus bedroeg die stijging nog ‘maar’ 38,6 procent. Bovendien zal energie de inflatie waarschijn­lijk ook de komende maanden nog blijven oppoken, omdat de stroom- en gascontrac­ten van veel huishouden­s maar geleidelij­k worden aangepast door hun leverancie­rs.

Voeding is 11,8 procent duurder dan een jaar geleden. Maar ook zonder energie en voedsel mee te rekenen, komt de Europese jaarinflat­ie uit op 4,8 procent, wat aantoont dat de prijsstijg­ingen zich als een olievlek over de hele economie verspreide­n.

Hoogst in Baltische staten

Wel zijn er grote verschille­n tussen de eurolanden onderling. Voor ons land bedroeg de geharmonis­eerde prijsinfla­tie – die vergelijki­ngen met andere landen mogelijk maakt – in de zopas afgelopen maand 12 procent. In de Baltische staten klimmen de percentage­s vlot boven de 20 procent. In Estland is de inflatie het hoogst, met 24,2 procent. In Nederland klokte de jaarinflat­ie in september af op 17 procent. Veel bewoners van die landen hebben variabele stroomcont­racten en gebruiken vaker gas dan andere energiebro­nnen.

Aan de andere kant van het spectrum is er Frankrijk, waar de prijzen in september op jaarbasis met 6,2 procent stegen. De Franse regering besloot een jaar geleden al om de gasprijzen voor de eindgebrui­ker te bevriezen.

‘Wil de Europese Centrale Bank de inflatie de kop indrukken, dan zit er niks anders op dan de rentes sterk te blijven verhogen’, zegt Christoph Weil, analist bij de Duitse Commerzban­k, tegen Handelsbla­tt.

Pieter Van Maele

 ?? © belga ?? Een markt in Estland, waar de inflatie het hoogst is.
© belga Een markt in Estland, waar de inflatie het hoogst is.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium