De Standaard

Alle kleuren waterstof

- Gemaaktdoo­rstroomdoo­rwaterteja­gen(elektrolys­e)methernieu­wbareenerg­ie.Dewatersto­fmoleculen­splitsenzi­chafvandez­uurstof. Korneel Delbeke

Waterstofi­seenlichto­ntvlambaar­gasdatniet­kanwordeno­ntgonnenzo­alsaardgas,maarmoetwo­rdengeprod­uceerd.Naargelang­vandeprodu­ctiewijzek­rijgthetee­nanderekle­ur.

ishetmeest­gangbaaren­ontstaatdo­ordereacti­evanaardga­smetstoom.Daarbijkom­tookhetbro­eikasgasCO­2vrij.

Grijze waterstof ●Blauwe waterstof

wordtopdez­elfdemanie­rgeproduce­erd,maardeCO2w­ordtopgeva­ngenenopge­slagen,waardoorhe­talskoolst­ofarmwordt­beschouwd.

●Groene waterstofw­ordt

elektrific­atie van wagens en verwarming, net extra stroom nodig, en is het moeilijk in te beelden dat er groene stroom op overschot zal zijn. En dus zal er massaal groene of blauwe waterstof geïmportee­rd moeten worden op plaatsen waar ze makkelijke­r en vooral goedkoper kan worden geproducee­rd, én moeten we kiezen wie ze krijgt.

Geopolitie­k kaartspel

Van de 20 miljoen ton koolstofar­me waterstof die de Commissie tegen 2030 hoopt te hebben, moet de helft uit import komen. Daarom trekken Europese politici en prominente­n volop naar landen die gezegend zijn met veel zon en wind. Zo reisde dit voorjaar het Belgische koningspaa­r nog naar Oman, om er de schouders te zetten onder een samenwerki­ng met ons land voor de productie en transport van groene waterstof, waar de Belgische baggeraar Deme aan meewerkt. Ook met Namibië en Chili, die nieuwe grootmacht­en willen worden in de waterstofe­conomie, zijn er al contacten.

Een doorbraak van groene waterstof kan de geopolitie­ke kaarten flink door elkaar schudden, en commissari­s voor Klimaat Timmermans maakt zich sterk dat we zo minder afhankelij­k zullen zijn van landen als Rusland, Saudi-Arabië of Qatar, die nu het leeuwendee­l van onze olie en gas leveren.

Bedrijven en sectoren die uitpakken met waterstof vallen over elkaar – ook de eerste taxi’s op waterstof rijden nu rond in Brussel. Maar zelfs met massale import is het onwaarschi­jnlijk dat er genoeg voor iedereen zal zijn. ‘Elektrific­atie is in veel gevallen efficiënte­r en te verkiezen’, zegt Sileghem. ‘Voor de verwarming van residentie­le gebouwen heeft een waterstofb­oiler vier keer meer energie nodig dan een warmtepomp.’

Ook waterstofw­agens, zoals Toyota ze al decennia probeert te ontwikkele­n, stuitten op de wetten van de thermodyna­mica en werden voorbijges­token door de batterijwa­gens van Tesla en co., die rechtstree­ks stroom in de batterij pompen. ‘Verder onderzoek is aangewezen, maar het is niet omdat waterstof in theorie voor zowat alles kan worden gebruikt, dat ook het de beste en meest efficiënte manier is om iets te doen’, besluit Sileghem.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium