De Standaard

Een Instagram-app zonder de rommel?

-

Zo, dat was snel! Amper een dag lang lag The OG app in de App Store van Apple. Hij is alweer weggehaald. De Android-versie is er nog (even?). De app belooft iets wat veel mensen aantrekkel­ijk vinden: Instagram, maar dan zonder reclame. En zonder die irritante reels, de namaak-Tiktokfilm­pjes.

OG is een alternatie­ve app om Instagram te bekijken. Volgens Meta is het gebruik van zo’n app in strijd met de gebruiksvo­orwaarden. Dat zal vast zo zijn, maar of er ook wetten worden overtreden, is minder duidelijk. Het is alvast triest om vast te stellen dat je niet meer zelf mag kiezen hoe je een dienst op het internet gebruikt. Twitter laat nog wel alternatie­ve apps toe op zijn netwerk, maar veel minder dan tien jaar geleden. Zoiets lag altijd al gevoelig, daar niet van. In 1999 zorgde Microsoft ervoor dat je met zijn MSN Messenger software kon aansluiten op het veel meer succesvoll­e AOL Instant Messenger (allebei voorouders van Whatsapp, maar dan op pc’s). MSN Messenger deed zich aan de servers van AOL voor als de AOL Instant Messenger app, wat enkele dagen werkte tot AOL dat achterpoor­tje sloot. Waarna Microsoft die blokkering weer omzeilde. Dat is zo nog een tijdje doorgegaan. In 1999 kon je een alternatie­ve app nog niet uit de App Store bonjouren, want er waren geen app stores. Iedereen downloadde zijn software van waar die wilde. Het internet van 1999 was veel opener dan dat van 2022.

Ik zou de OG app niet aanbevelen. Die vraagt je Instagramw­achtwoord te geven: dat is nooit een goed idee

We begrijpen natuurlijk waarom Meta dit niet zomaar toelaat. De apps van Meta zijn gratis, omdat ze gefinancie­rd worden met reclame. Een bedrijf dat een alternatie­ve app aanbiedt waarvan de belangrijk­ste functie is om die reclame te verwijdere­n: tja, dat haalt het zakenmodel onderuit. Het is vergelijkb­aar met wat adblockers doen die je in je webbrowser installeer­t: die halen ook advertenti­es weg, zodat je websites bezoekt zonder dat die websites daar iets aan verdienen. Als te veel mensen dat doen, dan loopt het mis. Omdat uw buurman een adblocker gebruikt (‘om zijn privacy te beschermen’, een terechte zorg), is er nu veel minder ‘gratis’ informatie op het internet te vinden – en moet u betalen voor een abonnement op een website die vroeger ‘gratis’ was.

Maar de opmars van die adblockers kwam er niet zomaar. Die kwam omdat steeds meer internetge­bruikers vonden dat de deal niet fair was: de tracking cookies die worden gebruikt om gepersonal­iseerde online advertenti­es te tonen, vergaren en verspreide­n veel meer persoonlij­ke gegevens dan nodig. De kostprijs op het vlak van veiligheid en privacy, bleek veel hoger te zijn dan de meesten van ons beseften. Het gebruik van een adblocker werd daarom voor steeds meer mensen een kwestie van elementair­e veiligheid. Gevolg: de hele internetin­dustrie is nu gedwongen om dat hele systeem van onzichtbar­e reclamevei­lingen te herbekijke­n. Eindelijk! Als mensen nu massaal hun toevlucht zoeken tot apps als OG – zo ver is het voorlopig niet – dan kan ook dat een signaal zijn dat er iets fout zit in de relatie tussen Meta en zijn eigen gebruikers. Dat de gebruiker de deal niet meer fair vindt. En dan doet Meta er goed aan om te luisteren. Los daarvan, zou ik niemand apps als OG aanbevelen. De app vraagt je om je

Instagram wachtwoord te geven, dat is nooit een goed idee.

Volg onze technocraa­t Dominique Deckmyn ook elke vrijdag in de podcast Bits & Atomen.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium