De Standaard

Artificiël­e intelligen­tie van Meta creëert spookachti­ge video vanuit het niets

-

BEELDGENER­ATOR Was u al wat gewend aan beeldgener­atoren als Dall-E, die op commando een ‘koala in een racewagen’ tevoorschi­jn toveren? Meta zet de volgende stap: video’s die helemaal vanuit het niets worden gecreëerd.

Eerder deze week opende OpenAI zijn beeldgener­ator Dall-E voor het publiek: iedereen kan zelf uitprobere­n hoe krachtig die technologi­e is geworden. Bij die beeldgener­atoren gingen vooral OpenAI en Google met de aandacht lopen. Maar ook Meta heeft iets gelijkaard­igs gebouwd: Make-a-scene. En nu zet Meta de voor de hand liggende volgende stap: Make-a-video.

Je kunt het nog niet zelf uitprobere­n. Maar Meta toont op de Make-a-videowebsi­te wel een aantal video’s die zouden zijn gecreëerd door het AI-systeem te voeden met commando’s als ‘een hond in een superheldk­ostuum met een rode cape die door de lucht vliegt’ of ‘een teddybeer die een portret schildert’. De kwaliteit van de video’s wisselt, maar echt realistisc­h zijn ze nooit. Griezelig, dat wel.

Net als bij sommige stilstaand­e beelden uit de AI beeldgener­atoren vertonen de video’s allerlei rare fouten. De schilderen­de teddybeer beweegt opvallend natuurlijk, maar op een bepaald moment lijkt het alsof een tweede penseel uit zijn buik groeit.

Make-a-video is ook in staat om een stilstaand beeld om te zetten in een video. Dat kunstje is al eerder vertoond, maar het resultaat is

verrassend scherp en accuraat in vergelijki­ng met vroegere pogingen. Een andere optie: het systeem kan op basis van één video een aantal varianten maken met lichtjes andere personages en houdingen.

De beeldgener­atoren worden getraind met grote verzamelin­gen van miljoenen afbeelding­en en hun beschrijvi­ng in tekst die op het internet zijn aangetroff­en. (dod)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium