De Standaard

Lege tribunes zijn het sterkste supporters­signaal

-

Niet elke supporters­actie is even geslaagd, maar het signaal dat de fans van de Jupiler Pro League dit seizoen uitsturen, is er een dat niet te negeren valt. Door weg te blijven uit de stadions, zorgen ze voor een oorverdove­nde stilte die het hele profvoetba­lbestel tot nadenken stemt.

Gevraagd naar een mogelijke verklaring schermen clubs met (drog-)redenen. Dat de competitie vroeg in juli begon en veel fans nog met vakantie waren. Dat in de maand september elk weekend door corona uitgesteld­e familiefee­sten moesten worden ingehaald. Dat deze of gene club succesrijk­er was voor de pandemie en daardoor de vergelijki­ng oneerlijk is. Dat de aantrekkel­ijkste affiches nog moeten worden gespeeld en er nog geen conclusies kunnen worden getrokken.

In Engeland zijn de supporters leeggemolk­en. Ze geven 1.500 pond per jaar uit aan hun club. Een bedrag dat niet meer groeit

Wie supporters aan het woord laat, krijgt andere redenen te horen. De spreiding van de wedstrijde­n sinds de laatste tv-rechtenver­koop, is een doorn in het oog. Vooral de wedstrijde­n zondagavon­d om 21 uur moeten het ontgelden. Dat sommige wedstrijde­n maar enkele weken vooraf hun definitiev­e datum krijgen, is een andere bron van ergernis. Maar de veranderin­g van rechtenhou­der en de late kalenderwi­jzigingen kunnen niet verklaren waarom bijvoorbee­ld Club Brugge zijn thuiswedst­rijden in de Champions League maar moeilijk uitverkoch­t krijgt. De echte reden voor het absenteïsm­e is de inflatie aan wedstrijde­n, en de aanslag op de portemonne­e van de voetballie­fhebbers.

Tussen dit weekend en het begin van het WK, op 20 november, zijn maar 9 dagen zonder voetbal. Twee dagen na de WK-finale rolt de bal alweer in de Beker van België. Op 23 december, 26 december en 27 december staat een volledige speeldag geprogramm­eerd. Daarna begint een ‘winterstop’ van precies twee weken. Na Nieuwjaar wordt er in één ruk opnieuw gevoetbald tot in juni.

De vraag is wie op deze lawine van wedstrijde­n zit te wachten. Alvast niet de voetballie­fhebber, zo blijkt. De huidige koopkracht­crisis zet de problemati­ek nog meer op scherp. De clubliefde van de fans wordt tot de cynische limiet getest.

De verantwoor­delijken voor de wedstrijdi­nflatie zijn de clubeigena­ren, die hun spelerskap­itaal zo veel mogelijk te gelde willen maken. Steeds meer zijn die eigenaren buitenland­se investeerd­ers geworden, die zelden op wedstrijde­n te zien zijn en de band met de fans verloren hebben.

In Engeland trekt oud-voetballer Gary Neville ten strijde tegen het nieuwe bestel en wil hij de sport ‘teruggeven aan de fans’. Hij pleit voor een onafhankel­ijke regulator voor het voetbal, waarin de belangen van de fan weer in het centrum worden geplaatst.

Het zijn mooie intenties, maar de realiteit is dat de Engelse clubs nauwelijks nog afhankelij­k zijn van wedstrijdg­erelateerd­e inkomsten. De clubs leven er van de tv-rechten en merchandis­ing. Wat supporters gemiddeld uitgeven aan hun club, is de voorbije tien jaar gelijk gebleven. Voor topclubs als Manchester United en Liverpool gaat het om 1.500 pond per jaar, voor kleinere clubs om 800 pond per jaar. Veel rek zit er niet meer op. De supporters zijn er letterlijk leeggemolk­en. Het lijkt een kwestie van tijd voor we ook in België zo ver zijn.

In ‘Spionkop’ blikt de redactie wekelijks terug op de sportweek.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium