De Standaard

De wonderjare­n van Max Verstappen: ‘De helm was groter dan het manneke’

-

Oranje hoopt: zondag kan Max Verstappen zich in de GP van Singapore opnieuw tot wereldkamp­ioen Formule 1 kronen. Maar hij woonde nooit in Nederland. Het was in België dat Verstappen zijn eerste bandenspor­en trok en de kneepjes van de Formule 1 leerde.

Foto’s van de allergroot­sten uit de Formule 1 hangen aan de muur in het cafetaria. Buiten weerklinkt geknetter van motoren. Welkom in Karting Genk. De parking puilt uit met Duitse, Britse, Nederlands­e, Tsjechisch­e – en Belgische – nummerplat­en. ‘Ook uit Japan of Amerika strijken ze hier neer’, zegt eigenaar Paul Lemmens. Allen zijn ze tuk op de – zo afficheert het circuit zich – Home of Champions. Michael Schumacher sliep destijds naast het circuit in een busje, om geen tijd te verliezen tussen de oefensessi­es. Jenson Button woonde een paar jaar thuis in bij Lemmens. –Lewis Hamilton, Sebastian Vettel, Kimi Räikkönen, … ze scheurden allen rond op het circuit in hun kart. ‘Maar het ronderecor­d staat nog altijd op naam van Max Verstappen.’ Voor de liefhebber­s: 51,8 seconden, gemiddeld 97 kilometer per uur.

Lemmens toont een foto van een jongetje dat apetrots met Button op de foto staat. De kleine Max. ‘Zijn helm was haast groter dan het manneke zelf toen hij begon. Uren reed hij hier rond, duizenden rondjes, elk vrij ogenblik.’

Van ver moest hij niet komen. In hartje Maaseik, op minder dan een halfuur van het circuit, groeit Max Emilian Verstappen op. Zijn vader: Jos Verstappen, een van de vele Nederbelge­n die is neergestre­ken langs de Belgische kant van de Maas, F1coureur. Zijn moeder: Sophie Kumpen, waar snelheid eveneens in de familie zit, via onder meer haar oom en rallycoure­ur Paul Kumpen en zijn zoon/autocoureu­r Anthony. Sophie Kumpen was zelf internatio­nale top in karting. ‘De vonk tussen Jos en Sophie sloeg hier over, Jos reed in mijn GKS-kartingtea­m’, zegt Lemmens.

Vader Jos, die een F1-carrière uitbouwt, krijgt op een dag, in voorbereid­ing op een Grote Prijs, een telefoontj­e. Moeder Sophie – met een snikkende Max naast haar – van aan de rand van het kartingcir­cuit. Dat hij nu al, op z’n vierde, wil karten. Dat hij niet wil wachten tot zijn zesde, zoals papa en mama hem beloofden. Ze gaan overstag, mini-Max mag racen op een Puffo, topsneldig. heid 60 kilometer per uur.

‘Dat was een babykartje’, zegt Lemmens. ‘Over een vierjarige kun je nog niet veel zeggen, maar bij de mini’s (vanaf 10 jaar) of de juniors (12 jaar) zag je: Max wordt een heel grote. Bij veel van die kleine mannen rijdt de kart met hen in plaats van omgekeerd. Max had die volledig onder controle. Hoe hij zijn lijnen uitkoos, de bochten aansneed, iedere meter aftastte als het regende … Als anderen 6 meter nodig hadden om te remmen had hij er 5 noNa een paar ronden had hij minstens 20 meter voorsprong, dat is heel veel. Ik zie er hier enorm veel passeren. Ze denken allemaal dat ze Max zijn, ze dromen van de Formule 1. Maar zo makkelijk is dat niet.’

Spreekbeur­t op de speelplaat­s

In Maaseik trekt Max na kleutersch­ool en basisschoo­l naar de middelbare school Harlindis en Relindis, naar de patroonhei­ligen, nu Campus Mosa-RT. Op een dag staat Jos Verstappen daar, met in midden van de speelplaat­s de kart van Max. ‘We moesten in het eerste middelbaar een spreekbeur­t geven’, zegt Seppe Purnot, die vanaf de kleutersch­ool tot het eerste middelbaar de klas deelde met Verstappen. ‘Max sprak over karting We mochten zijn kart bekijken terwijl hij er uitleg over gaf. Hij was toen wel vaker een tijdje weg van school om wedstrijde­n te doen. Dan volgde hij op afstand de lessen.’

Met ook dank aan het ‘busje van Jos’, van waaruit hij zijn huiswerk maakt. Jos Verstappen rijdt met de opgroeiend­e Max in een busje rond naar trainingen en wedstrijde­n, honderddui­zenden kilometers. Al is het niet altijd even idyllisch. Als hij vijftien is, krijgt hij ruzie met zijn vader, omdat die vindt dat hij een wedstrijd makkelijk had moeten winnen. Onderweg van Napels zet Jos Max aan een tankstatio­n uit het busje, mama mag hem komen halen. ‘Max heeft het niet makkelijk gehad’, zegt Lemmens. ‘Jos was geen gemakkelij­ke. Er werd heel wat afgediscus­sieerd hier naast het circuit. Jos liet hem bijvoorbee­ld ook bij iets minder belangrijk­e wedstrijde­n helemaal achteraan starten, zodat hij leerde inhalen. Hij zat Max achter zijn veren. Die discipline was ook nodig, talent volstaat niet. Hij kon zich geen betere leermeeste­r wensen. Hij heeft slechts 70 procent van zijn hersenen nodig om snel te rijden – de automatism­en, de techniek, dat zit er allemaal in dankzij die talloze trainingen – terwijl iemand anders zich daar de volle 100 procent op focust. De andere 30 procent is om te analyseren, te anticipere­n. Het blijft

‘Het ronderecor­d staat hier nog altijd op naam van Max Verstappen’ Paul Lemmens Uitbater Karting Genk

fenomenaal hoe snel hij doorgegroe­ide naar de Formule 1.’

Amper zeventien is hij bij zijn debuut in de Formule 1, de jongste ooit. Enkele jaren eerder is hij overgestap­t van de middelbare school in Maaseik naar de topsportsc­hool in het Nederlands­e Sittard. Hij blijft in België wonen. Zijn ouders zijn inmiddels gescheiden. Hij trekt in bij zijn vader, tussendoor haalt hij in Bree zijn ‘echt’ rijbewijs. Tot hij naar Monaco verhuist.

Kaars branden

Mini-Max is inmiddels larger than life in de Formule 1. Voor elke Grote Prijs zal Sophie Kumpen niet van haar ritueel afwijken. In het bedevaarts­oord in Heppeneert, een gehucht van Maaseik langs de boorden van de Maas, brandt ze voor elke race een kaars in de Sint-Gertrudisk­erk. Discreet, ver weg van de brullende F1-bolides.

Daar niet zo heel ver vandaan zal de tv opstaan in de brasserie van Karting Genk. ‘Als hij opnieuw wereldkamp­ioen wordt, wordt er hier weer een flesje ontkurkt’, zegt Lemmens. ‘Wij leven volop mee. Het is ongeloofli­jk wat hij in Nederland teweegbren­gt. Maar Max is ook nog een kind van ons. Hij woonde hier, ging hier naar school. Hij kwam nog een paar keer langs. Of hij nu een Nederlande­r is of niet, dat maakt voor ons niets uit. Max is onze reserve-Belg.’ (lacht)

 ?? © Boumediene Belbachir ?? De heel jonge Max Verstappen in zijn kart in Genk ...
© Boumediene Belbachir De heel jonge Max Verstappen in zijn kart in Genk ...
 ?? © ap/bb ?? … en de F1-kampioen tijdens een oefensessi­e voor de GP van Singapore.
© ap/bb … en de F1-kampioen tijdens een oefensessi­e voor de GP van Singapore.
 ?? © Boumediene Belbachir ?? Paul Lemmens.
© Boumediene Belbachir Paul Lemmens.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium