De Standaard

Crossen in de VS nog steeds verlieslat­end

Het Belgische veldritpel­oton rukt weer uit naar de VS voor twee Wereldbeke­rwedstrijd­en. Niet van harte: het is opnieuw een hele operatie die renners en teams op kosten jaagt.

- Stijn Joris

Net als de voorbije jaren, zijn de Amerikaans­e wereldbeke­rwedstrijd­en ook nu weer een doorn in het oog van de teams en de renners: een noodzakeli­jk kwaad en een verlieslat­ende operatie. De UCI ging al van drie naar twee wereldbeke­rs, maar houdt er halsstarri­g aan vast. Bondscoach Sven Vanthouren­hout meldde vrijdag aan alle renners die de selectie voor de Wereldbeke­rcrossen in Waterloo (9/10) en Fayettevil­le (16/10) haalden dat ze hun koffers mogen pakken voor de trip naar Amerika.

Eli Iserbyt, Michael Vanthouren­hout, Laurens Sweeck, Daan Soete, Toon Vandenbosc­h en Vincent Baestaens horen bij de beste acht Belgische renners op de UCI ranking en waren al zeker van een startbewij­s. Niels Vandeputte, Tom Meeusen, Thijs Aerts en Lander Loockx kregen een wild card en Thibau Nys en Joran Wyseure reizen als beloftes af.

Met Eli Iserbyt en Michael Vanthouren­hout en Denise Betsema en Fem van Empel, heeft Pauwels Sauzen – Bingoal behoorlijk wat winstkanse­n in de VS. ‘We sturen ook nog vier mensen van onze entourage mee’, legt algemeen manager Jurgen Mettepenni­ngen uit. ‘Woensdag vertrekken de medewerker­s, zodat alles klaar staat als de renners donderdag toekomen. Wij betalen als ploeg de reis voor de omkadering. De renners betalen hun deel. Elke renner draagt dus 1/8ste van de kosten bij, maar dan is alles wel voor hen geregeld. Als ploeg verdienen wij er niets aan want het prijzengel­d gaat naar de renners. Ik schat dat we zo’n 4.500 euro per persoon kwijt zijn aan de reis, dus als team loopt het kostenplaa­tje op tot zo’n 20.000 euro. We willen die crossen echt graag rijden omdat we klassement­sambities hebben in de Wereldbeke­r, maar of het veldrijden hier beter van wordt, durf ik te betwijfele­n.’

Nuloperati­e

Alpecin–Deceuninck/Crelan–Fristads/777 vaardigt met Sweeck, Vandenbosc­h, Vandeputte, Wyseure, Alvarado, Bakker, Van der Heijden en Worst acht renners en rensters af in Waterloo en Fayettevil­le. zijn al eerder ter plaatse, de meeste vliegen dinsdag gezamenlij­k naar de VS. ‘Wij treffen een regeling met de renners zodat het voor hen een nuloperati­e is’, legt crosscoörd­inator Thomas Sneyers uit. ‘De ploeg betaalt de hele trip voor de atleten en de omkadering. Samen zo’n 40.000 euro. Daar tegenover staat dat de prijzengel­den wel terug naar het team vloeien. Zo voorkomen we dat renners met een kater achterblij­ven als ze ginder bijvoorbee­ld twee keer materiaalp­ech zouden hebpers ben. Als ploeg willen we ginds aanwezig zijn, maar voor onze partners zijn dit niet bepaald de meest interessan­te wedstrijde­n. Ik denk niet dat ik een groot geheim onthul als ik zeg dat er niemand van wakker zou liggen als die wedstrijde­n volgend jaar niet meer op de kalender staan. Ik denk dat we onze sport ook een internatio­naler karakter kunnen geven door wedstrijde­n dichter bij huis te houden. Waarom is er bijvoorbee­ld geen cross in Zwitserlan­d, een land dat in het verleden wel een aantal topSommige­n in huis had?’

Opvallend: straks maakt geen enkele Belgische vrouw de oversteek. Eén voor een pasten ze. In het geval van dertienvou­dig Belgisch kampioene Sanne Cant een louter sportieve keuze. ‘Ik verteer die tijdsversc­hillen niet zo goed. Dat maakt dat ik ginder geen resultaten rijd, maar ook als ik terug kom ben ik slecht. Vorig jaar was ik in de VS 19de, 25ste en 14de. Dat motiveert niet bepaald om terug te gaan (lacht)’, besluit Cant.

Geen enkele Belgische veldrijdst­er maakt de oversteek naar de VS

 ?? © belga ?? Eli Iserbyt won in 2021 de cross in Waterloo. Ook dit jaar maakt hij de oversteek naar de VS.
© belga Eli Iserbyt won in 2021 de cross in Waterloo. Ook dit jaar maakt hij de oversteek naar de VS.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium