De Standaard

Zo zinloos als je verzetten tegen de zwaartekra­cht

Honderddui­zenden jonge Russen stappen lijdzaam op bussen, een gewisse dood in Oekraïne tegemoet, schrijft Alexander Skorobogat­ov. Verzet tegen de staatsterr­eur lijkt erger dan de dood.

-

Aleksandr Skorobogat­ov

Schrijver van de roman De wasbeer (De Geus), geboren in Wit-Rusland, woont en werkt in België.

Begin jaren 80 werd ik opgeroepen door het Sovjetlege­r. Ik studeerde aan het theaterins­tituut in Minsk en was 18 geworden. Ik herinner me de sombere ochtend dat ik naar het militaire rekruterin­gskantoor ging. Ik herinner me ook de zaal waarin ik moest plaatsneme­n, samen met een honderdtal jongens van mijn leeftijd. De commissari­s van het rekruterin­gskantoor feliciteer­de ons vanaf het podium met het feit dat we een ‘bijzondere lichting’ waren, ‘die de grootse eer had haar internatio­nale plicht tegenover het vaderland te vervullen’. Dat wilde zeggen dat we naar de oorlog in Afghanista­n zouden worden gestuurd. Luisterend naar het gewauwel van de commissari­s wist ik dat er geen macht ter wereld bestond die me zou dwingen om Afghanen te gaan doden, of zelfs maar in het Sovjetlege­r te dienen.

We kregen allemaal het bevel om ons uit te kleden, waarna honderd spiernaakt­e jongens door de dokterskab­inetten trokken om een medisch onderzoek te ondergaan. Iedereen die werd goedgekeur­d werd naar het leger gestuurd. Tijdens zo’n medisch onderzoek verklaarde mijn beste vriend dat hij zijn officieren zou neerschiet­en zodra hij een wapen in handen zou krijgen. Vanuit het rekruterin­gskantoor werd hij meteen naar een gesloten psychiatri­sche instelling gestuurd, die hij enkele maanden later mocht verlaten met een psychiatri­sche diagnose en een vrijstelli­ng voor het leger.

Meedoen is een misdaad

Op dit moment stuurt Poetin honderddui­zenden Russen eenzelfde wrede, misdadige en zinloze oorlog in. De eerste maanden na de Russische invasie van Oekraïne leek het me dat ik het recht niet had om de gewone Russische soldaten te veroordele­n die vaak buiten hun medeweten naar Oekraïne waren gestuurd. De 18-jarige soldaten, die in de nacht van 24 februari onder het mom van oefeningen Oekraïne werden binnengelo­odst, hadden geen keuze.

Vandaag, na zeven maanden oorlog, na Boetsja, Irpin, Marioepol, nadat de hele wereld de massa- executies, verkrachti­ngen en martelinge­n van onschuldig­e Oekraïners heeft aanschouwd, is er geen enkele rechtvaard­iging meer voor deelname aan Poetins oorlog. Schieten op Oekraïners, ook al worden de soldaten ertoe gedwongen, is een misdaad.

Het is waar dat sinds de aankondigi­ng van de mobilisati­e, de antioorlog­sprotesten in Rusland weer zijn toegenomen. In de Russische steden gaan opnieuw betogers de straat op. ‘Poetin naar de loopgraven!’, roepen ze, terwijl de politie methodisch de ene demonstran­t na de andere uit de menigte plukt, in elkaar slaat en de politiecom­bi’s in sleept. In veel steden worden rekruterin­gsbureaus bekogeld met molotovcoc­ktails. Op het web circuleert advies over hoe je een arm of een been kunt breken om mobilisati­e te voorkomen. Honderddui­zenden Russen, vooral hoogopgele­ide en welvarende mensen, proberen het land te verlaten — per vliegtuig, met de auto, te voet, legaal en illegaal.

Maar het zogenaamde ‘diepe Rusland’, de inerte massa van gewone Russen, zwijgt. Honderddui­zenden mannen, gemobilise­erd uitgereken­d uit dat ‘diepe Rusland’, stappen vandaag zonder verzet op bussen, een gewisse dood in Oekraïne tegemoet.

De lijdzaamhe­id waarmee de Russen dezer dagen accepteren dat ze naar het front worden gestuurd, doet me denken aan de lijdzaamhe­id waarmee Sovjetburg­ers massale arrestatie­s accepteerd­en tijdens de repressie van Stalin. In die gruwelijke jaren werd ’s nachts aangebeld aan miljoenen Sovjetflat­s en huizen, en dat betekende altijd: het is onze beurt, ze komen ons halen. Steeds werd de deur geopend, niemand verzette zich tegen arrestatie, de gearrestee­rden kwamen nooit terug, tientallen miljoenen verdwenen voor decennia in de goelags, miljoenen voor altijd. Alleen al op het hoogtepunt van de Grote Terreur in 1937-1938, werden meer dan een miljoen mensen geëxecutee­rd.

Weerloos tegen Poetin

Ik herinner me dat een docent in Moskou zich tijdens een les afvroeg: wat zou er gebeurd zijn als de geheime politie in die flats op verzet was gestuit, als die gedoemde mensen, die niets te verliezen hadden, hadden geprobeerd zich te verdedigen? Had alles dan anders kunnen verlopen? Maar dat was net het punt: de horror die de stalinisti­sche repressiem­achine zelfs bij gedoemde mensen opriep, was sterker dan de angst voor de dood zelf. Zoiets is nagenoeg ondenkbaar voor wie in een democratis­ch land met gegarandee­rde vrijheden leeft.

Het leven laat echter zien dat het mogelijk is om zowel individuen als de samenlevin­g zodanig te misleiden en te terroriser­en dat verzet tegen de staat erger lijkt dan de dood, en vooral: volkomen zinloos. Want de macht van de staat, die mensen decenniala­ng breekt, lijkt absoluut onoverkome­lijk. Zich ertegen verzetten is net zo zinloos als zich verzetten tegen de zwaartekra­cht.

Als vandaag ieder van de gemobilise­erde Russen die door Poetins repressiev­e apparaat de dood in worden gestuurd, zich zou verzetten en de dienst zou weigeren, dan zou het systeem instorten – Poetin kan geen honderddui­zenden mensen tegelijk in de gevangenis stoppen –, de oorlog zou voorbij zijn, en geen van de jongens die naar de oorlog gestuurd worden, zou in de oorlog sneuvelen en Oekraïne kwaad berokkenen.

Alleen zijn ze net zo weerloos tegen de wil van Poetin als hun overgrootv­aders die door Stalin de dood in werden gestuurd. De omvang van Poetins

Als alle gemobilise­erde Russen zich verzetten en dienst weigeren, dan stort het systeem in. Poetin kan geen honderddui­zenden mensen opsluiten

terreur is niet te vergelijke­n met die van Stalin, maar gedurende de 22 jaar van zijn bewind is er genoeg repressie en misleiding geweest om ongehoorza­amheid en verzet tegen zijn regime voor de overgrote meerderhei­d van de Russen erger te doen lijken dan de dood. En zinloos, zoals weerstand bieden aan de zwaartekra­cht.

Doden of gedood worden

Ooit, lang geleden in de Sovjet-Unie, weigerde ieder van mijn vrienden in het leger te gaan en mee te vechten in de oorlog in Afghanista­n. Maar het is ook zo dat we ontzettend veel geluk hadden, geluk dat we al heel vroeg beseften dat we in een misdadige, totalitair­e dictatuur leefden, geluk dat ieder van ons aan de oorlog kon ontkomen zonder een gevangenis­straf te krijgen, zonder zijn leven voorgoed te ruïneren.

Al die naakte jongens met wie ik van het ene dokterskab­inet naar het andere liep, werden naar Afghanista­n gestuurd. Geen van hen wilde vechten, maar het kwam bij geen van hen op dat ze dienst konden weigeren, dat de staat, die hen mentaal al had gebroken, niet almachtig was en wel degelijk kon worden bestreden. Sommigen van hen werden gedood, sommigen raakten zwaar verminkt, anderen doodden of verminkten Afghanen.

Toch was ieder van hen die dag een slachtoffe­r, net als vandaag iedere gemobilise­erde Rus die gehoorzaam op een bus naar Oekraïne stapt een slachtoffe­r is. Poetin, zijn regime en iedereen die dat regime versterkt, zijn er schuldig aan dat die mensen morgen in Oekraïne zullen worden verminkt, vermoord, of zelf misdadiger­s worden.

 ?? ?? Gemobilise­erde jonge Russen worden
Gemobilise­erde jonge Russen worden
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium