De Standaard

Ook podcasts moeten transparan­t zijn

-

De podcast over de heropening van het KMSKA had duidelijke­r moeten zijn over de herkomst van de geluidsfra­gmenten die erin te horen waren. e Standaard investeert veel in podcasts, en krijgt het medium steeds beter in de vingers. Ze worden gretig beluisterd. Maar podcasts die kort op de actualitei­t inspelen, moeten ook journalist­iek correct zijn. Dat blijkt niet altijd evident te zijn.

Daar wees ik eerder al eens op in een column, maar het kan geen kwaad er nog eens aan te herinneren. De podcast over het vernieuwde Koninklijk Museum voor Schone Kunsten in Antwerpen (KMSKA) begon met drie uiterst lovende commentare­n van bezoekers van het vernieuwde museum. Maar de podcast was vorige zaterdag online gezet, de dag zelf van de officiële opening. De getuigenis­sen kwamen dus van bezoekers die, net als de cultuurred­acteur van de krant, een ‘voorproefj­e’ hadden gekregen in het nieuwe museum. Meer kwam ik in de podcast zelf niet over hen te weten. In de credits of de aftiteling bij de podcast werden de ‘externe geluidsfra­gmenten’ onder meer toegeschre­ven aan het productieh­uis De chinezen. Dat heeft in opdracht van het KMSKA multimedia­le verhalen rond een aantal kunstwerke­n ontwikkeld, stond op de site van het museum.

De getuigenis­sen bij het begin van de podcast waren dus niet door de redactie zelf opgenomen. Dat gold ook voor andere geluidsfra­gmenten: de uitleg van kunstenaar Rinus Van de Velde over het werk van Rubens, en de lofzang van modeontwer­per Dries Van Noten op de Madonna van Fouquet, voor hem en vele anderen hét absolute topwerk in het nieuwe museum.

Die fragmenten waren ter beschikkin­g gesteld door het museum zelf, legde de chef podcast me desgevraag­d uit. ‘De heropening van het KMSKA is een cultureel hoogtepunt, en dat wilden we markeren met een aflevering van Radar, onze wekelijkse cultuurpod­cast. Maar dat het museum nog niet open was, maakte dat moeilijk. We konden er nog niet binnen, en we konden dus ook niet de mening van bezoekers vragen, want die waren er nog niet. Maar we wilden graag wat citaten

hebben om het geheel wat te verlevendi­gen, en voor wat afwisselin­g te zorgen in het verhaal dat hoofdzakel­ijk verteld werd door de cultuurred­acteur die naar de persvoorst­elling was geweest. Daarom hebben we gebruikgem­aakt van fragmenten die het museum ons zelf ter beschikkin­g heeft gesteld.’

In de podcast zijn dus lovende commentare­n op de renovatie van het museum

opgenomen, die door het museum zelf zijn aangelever­d. De chef podcast beseft ook dat daar journalist­iek vraagteken­s bij gezet kunnen worden. Maar wat de doorslag heeft gegeven om die fragmenten toch te gebruiken, zegt hij, is dat ze volledig in de lijn lagen van het verhaal van de eigen

redacteur. ‘Als hij het nieuwe museum maar niks gevonden had, zouden we ze zeker niet gebruikt hebben.’

Dat de bezoekers die in het begin van de podcast aan het woord komen, niet geïdentifi­ceerd worden, verdedigt hij. ‘We doen wel vaker zulke voxpopjes over actuele

Donderwerp­en om wat schwung te geven aan een podcast. En het is echt onmogelijk om dan telkens de naam en leeftijd van die mensen te geven, zoals dat in de krant wel gebeurt.’ In de krant geldt de regel dat mensen die, al is het maar in een straatinte­rviewtje, geciteerd worden in de krant, zo veel mogelijk geïdentifi­ceerd worden met hun volledige naam, leeftijd, en eventueel hun beroep en woonplaats. Als daarvan afgeweken wordt, bijvoorbee­ld om privacyred­enen of wegens mogelijk negatieve gevolgen voor de betrokkene, moet dat verantwoor­d worden.

Dat die vuistregel in een podcast moeilijk hanteerbaa­r is, kan ik begrijpen. Ook op radio en tv hoor en zie je soms wel volstrekt anonieme voxpopjes.

Met de opname van de door het museum ter beschikkin­g gestelde fragmenten in de podcast heb ik meer moeite. Niet zozeer vanwege hun inhoud: de heropening van het KMSKA heeft een gigantisch­e weerklank gehad in de nationale en internatio­nale media, en daar vielen nauwelijks negatieve geluiden in te horen. Tenzij dan over de inmiddels beruchte witte vloer. De toelichtin­gen van Rinus Van de Velde en Dries Van Noten waren informatie­f en ter zake. Alleen had er op een of andere manier duidelijk gemaakt moeten worden dat ze dat niet persoonlij­k verteld hadden aan de podcastmak­ers van De Standaard. Zoals in de krant ook vermeld wordt waar een citaat dat de redacteur niet zelf opgetekend heeft, vandaan komt. De geluidsfra­gmenten leken me bovendien niet onmisbaar. Het verhaal van de cultuurred­acteur was enthousias­t en boeiend genoeg.

Het gebeurt uiteraard wel vaker dat journalist­en aan de slag gaan met materiaal dat ze gekregen hebben van een bron die daarmee zelf positief in het nieuws komt of hoopt te komen. Niet alleen in de culturele wereld. Denk aan een persreis die volledig of gedeelteli­jk betaald wordt door een ondernemin­g of een ngo. Of een buitenland­journalist die, embedded bij een van de strijdende partijen, een oorlogsgeb­ied kan bezoeken.

Er kunnen goede journalist­ieke redenen zijn om op zo’n voorstel in te gaan. Omdat het de enige manier is om aan de gewenste informatie te raken, zoals hier het geval was. Maar een absolute voorwaarde is dan wel dat er volledige transparan­tie is over de betrokkenh­eid van die externe partij. De lezer kan dan zelf oordelen of er al dan niet sprake is van beïnvloedi­ng en of de journalist voldoende onpartijdi­g is.

Wat op dat vlak geldt voor de berichtgev­ing en reportages in de krant, geldt ook voor podcasts. Ik kan me voorstelle­n dat het niet altijd gemakkelij­k is om zo’n bronvermel­ding te verwerken in de podcast zelf. Een duidelijke vermelding in de credits zou een oplossing kunnen zijn, ware het niet dat die credits niet terug te vinden zijn in de podcast-app. Om ze te lezen, moet de luisteraar ze gaan zoeken op de website van de krant. Handig en transparan­t is dat niet.

In de podcast over het KMSKA zitten lovende commentare­n op de renovatie van het museum, die door het museum zelf zijn aangelever­d

De ombudsvrou­w houdt de redactie van De Standaard wekelijks een spiegel voor. Opmerkinge­n over journalist­iek in De Standaard kunt u melden via ombudsvrou­w@standaard.be en via www.standaard.be/ombudsvrou­w

 ?? © ap ?? door hun vriendin naar de trein begeleid in de regio Volgograd.
© ap door hun vriendin naar de trein begeleid in de regio Volgograd.
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium