De Standaard

Werkgevers kunnen meer doen dan afwachten

- Bart Sturtewage­n

Elk debat over de automatisc­he indexkoppe­ling van lonen en uitkeringe­n kent een vast verloop, als was het een ritueel. Zo ook dit keer, nu de doodgewaan­de inflatie zich weer diep in de economie verankerd lijkt te hebben. Werkgevers waarschuwe­n dat we, als exportland, problemen krijgen met de concurrent­iekracht tegenover het buitenland en dat we jobs aan het vernietige­n zijn.

Van werknemers­kant komt het argument dat er tot voor heel kort helemaal niets mis was met de winstgeven­dheid van onze bedrijven. Ze deden het bijna allemaal beter dan ooit tevoren en konden hun aandeelhou­ders royale dividenden uitbetalen. Dat ze het nu wat lastiger dreigen te krijgen, kan geen reden zijn om het geld te gaan halen bij hun werknemers. Zo gaat het altijd.

Er zijn ooit momenten geweest dat het water zo hoog stond dat aanpassing­en zoals de gezondheid­sindex of een hoogst zeldzame indexspron­g onvermijde­lijk werden. Zelfs een naar links leunende coalitie ging toen wel eens door de bocht. De kans daarop is de voorbije jaren veel kleiner geworden. Voor het eerst sinds de nadagen van de Tweede Wereldoorl­og hebben de socialisti­sche partijen sterke concurrent­ie op hun linkerflan­k gekregen.

Dat maakt elke rekkelijkh­eid van centrumlin­ks onmogelijk.

De werkgevers lijken er zich nu bij neergelegd te hebben dat hun gelijk pas zal worden erkend nadat de hele ronde van indexaanpa­ssingen heeft plaatsgeha­d. De loonkosten en de uitkeringe­n zullen dan met meer dan 10 procent zijn gestegen en de economie zal in haar voegen kraken. Pas als die pijn zichtbaar en voelbaar is geworden, kan er iets bewegen, denken ze. Dat premier De Croo gisteren op het politieke openingsco­llege van de UGent de lof zong van de indexkoppe­ling zal hen gesterkt hebben in de overtuigin­g dat het zinloos is nu de strijd te voeren. De geschieden­is komt wel hun kant op.

Maar de werkgevers­organisati­es kunnen meer doen dan afwachten. Ze kunnen eens goed nadenken over een vorm van solidarite­it die hun positie geloofwaar­diger zou maken. Ja, er zijn veel bedrijven die tegen een muur lopen omdat ze hun gestegen kosten niet volledig kunnen doorrekene­n aan hun klanten. Maar er zijn er ook die dat wel kunnen. Voor energiebed­rijven komt er straks een mechanisme dat overwinste­n afroomt. Maar wat gebeurt er met andere ondernemin­gen die weinig of niet lijden onder de crisis? Gezinnen met een goed inkomen zijn al op diverse manieren solidair met gezinnen die het lastig hebben. Als er onder bedrijven een vergelijkb­are solidarite­it zou ontstaan, zou de indexdiscu­ssie eindelijk eens een vernieuwen­d verloop kunnen kennen.

Ze leggen er zich bij neer dat hun gelijk pas erkend zal worden als de pijn voelbaar is

 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium