De Standaard

Kritiek groeit op ‘einzelgäng­er’ Scholz

Denkt de Duitse kanselier te weinig Europees? Zijn optreden in de energiecri­sis leidt tot frustratie en openlijke kritiek van andere regeringsl­eiders, enkele dagen voor de Europese top in Praag.

- BartBeirla­nt

Wollig taalgebrui­k is zelden aan de Hongaarse premier besteed. ‘Kannibalis­me’, noemt Viktor Orban het plan van de Duitse regering om 200 miljard euro te lenen en daarmee Duitse burgers en bedrijven te beschermen tegen de stijgende energiepri­jzen. ‘Het kwam over als een bom toen Duitsland aankondigd­e dat het zijn bedrijven kan helpen met honderden miljarden euro’, aldus Orban, die zowaar betreurt dat er geen Europees antwoord komt op de energiecri­sis.

De Belgische premier Alexander De Croo (Open VLD) wees er maandag in de Kamer op dat de gevolgen voor de nationale begrotinge­n desastreus kunnen zijn als alle lidstaten het Duitse pad inslaan: ‘Zijn fiscale stimuli van die omvang economisch wel voorzichti­g, op een moment dat je al een hoge inflatie hebt? Het risico is dat de inflatie verder versterkt wordt.’

Eind vorige week waarschuwd­e de Italiaanse premier Mario Draghi al voor de verstoring van het gelijke speelveld binnen de interne markt als de lidstaten met de diepste zakken geld zouden beginnen uit te delen. Dat de frustratie over de houding van Berlijn breed gedeeld wordt, bleek maandag ook tijdens een vergaderin­g van de EU-ambassadeu­rs.

Dure lng-contracten

De Duitse beslissing om tot 2024 200 miljard uit te trekken, past bovendien in een patroon dat al maanden aan de gang is. Zo weigerde Duitsland dit voorjaar mee te stappen in het opzetten van Europese groepsaank­open van gas om zo de prijs te drukken – Olaf Scholz drong erop aan dat alles ‘vrijwillig’ bleef. Om de grote Duitse afhankelij­kheid van Russisch gas te compensere­n, ging de Duitse kanselier zelf de boer op om voor Duitse energiebed­rijven dure lngcontrac­ten in de wacht te slepen – al moet gezegd dat Draghi hetzelfde deed.

Dat leidde tot hogere prijzen. ‘We bieden tegen elkaar op. We hebben geen einzelgäng­ers nodig, maar een Europese oplossing’, zei De Croo, die opzettelij­k het Duitse woord gebruikte. Volgens de Belgische premier is ‘niet bij iedereen het gevoel van urgentie doorgedron­gen’ over wat de gevolgen voor de EU kunnen zijn als er geen Europese oplossing komt.

Want Scholz verzet zich ook tegen het idee van de invoering van een Europees prijsplafo­nd op alle handelstra­nsacties in gas, zoals al vijftien lidstaten vragen. Toen zijn minister van Energie, Robert

Habeck, op 9 september een opening leek te maken, sloeg de kanselier nog dezelfde dag de deur dicht: ‘De oplossinge­n en voorstelle­n zijn niet zo voor de hand liggend als sommigen denken.’

Risico’s voor interne markt

Zelfs Commissiev­oorzitter Ursula von der Leyen, die inzake het prijsplafo­nd op dezelfde lijn zit als Scholz, uitte kritiek op het Duitse afweerschi­ld van 200 miljard euro. Ook zij wees op de nood aan een Europese oplossing en het risico op fragmentat­ie en verstoring van de interne markt.

Maar binnen haar eigen Commissie leeft ongenoegen, omdat Von der Leyen tot nog toe alle voorstelle­n om de energiecri­sis te bezweren binnenskam­ers houdt en niet deelt met andere kabinetten. Het zette twee kopstukken uit haar team – de Italiaan Paolo Gentiloni en de Fransman Thierry Breton – ertoe aan om samen in de pen te kruipen. ‘We moeten nadenken over gemeenscha­ppelijke middelen op Europees niveau’, schreven ze in een opiniestuk. ‘Alleen een Europees budgettair antwoord zal ons toelaten om te reageren op deze crisis en de volatiele financiële markten te kalmeren.’ Gentiloni en Breton pleiten voor een herhaling van het Europese antwoord op de pandemie via het aangaan van nieuwe Europese leningen – iets wat Berlijn afwijst.

Kanselier niet onder indruk

Daarmee ligt alles op tafel voor een stevige clash, vrijdag, tijdens de informele top in Praag. Voor De Croo is de inzet van de top duidelijk: ‘Willen de 27 samen iets doen aan de gasprijzen of niet?’

De kans is groot dat de berg een muis baart. België vond de ontwerpver­klaring die het kabinet van Charles Michel klaarstoom­de, onvoldoend­e omdat de tekst over energie en economie sense of urgency zou missen. De tekst riep de Commissie nog maar eens op dringend voorstelle­n te doen, waaronder ‘werkbare oplossinge­n om de prijzen te drukken via prijsplafo­nds voor gas’.

Maar een groep landen heeft liever dat er vrijdag helemaal geen verklaring komt, om te beletten dat er urenlang gediscussi­eerd wordt over bewoording­en. Het gaat onder meer om Italië, Spanje, de Commissie en … Duitsland. Zoals het er nu naar uitziet, komt er geen verklaring.

Scholz verdedigde na een ontmoeting met de Nederlands­e minister-president Mark Rutte zijn plan: ‘De maatregele­n die we nemen, zijn niet uniek. Ook andere landen nemen ze, en terecht.’ Zijn minister van Financiën, Christian Lindner, maakte in Luxemburg wel een opening naar een Duitse deelname aan toekomstig­e groepsaank­open, nu de eigen gasvoorrad­en voor deze winter mooi vollopen.

Ook Ursula von der Leyen wees al op de nood aan een Europese oplossing en het risico op fragmentat­ie en verstoring van de interne markt

 ?? ??
 ?? OmerMessin­ger/getty ?? De Duitse kanselier Olaf Scholz wacht niet op Europese initiatiev­en.
©
OmerMessin­ger/getty De Duitse kanselier Olaf Scholz wacht niet op Europese initiatiev­en. ©

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium