De Standaard

Oekraïne rolt ook Russische linies langs Dnjepr op

Net als in het noorden, rukt het Oekraïense leger nu ook verrassend snel op in de zuidelijke provincie Cherson. Zelfs ervaren Russische troepen moeten wijken.

- Jorn De Cock

Een ‘déjà vu van Charkov’, verzuchtte Roman Saponkov op zijn Telegram-kanaal. De Russische militaire blogger bezoekt geregeld de troepen aan de frontlijn en moest gisteren toegeven dat Rusland klappen krijgt in de zuidelijke Oekraïense provincie Cherson, net zoals in het noordelijk­e Charkov. Versterkte frontlijnd­orpen als Davidiv Brid, dat maandenlan­g door Rusland werd bezet, ‘hebben we nu verlaten’, schreef Saponkov. ‘Er worden geen reservetro­epen gestuurd, het leger trekt zich terug, het is niet duidelijk tot waar.’

Op sommige dagen lijkt er geen maat te staan op de Oekraïense opmars. De voorbije dagen was dat ook het geval op de westelijke oever van de rivier Dnjepr. Eind augustus zette Oekraïne daar een offensief in, Moskou probeerde dat te pareren door versterkin­gen te sturen. De Russische troepenmac­ht wordt er nu geschat op een stevige 20.000 soldaten. Alleen kwamen die klem te zitten op de ‘verkeerde’ oever van de Dnjepr, want Oekraïne maakte de enige twee bruggen over de brede Dnjepr met welgemikte raketten onbruikbaa­r.

Paracomman­do’s

Daarmee veranderde de westoever zowel in een fuik als in een logistieke nachtmerri­e voor de Russen, want de bevoorradi­ng moest voortaan via scheepjes en kwetsbare pontonbrug­gen gebeuren. De beslissing om desondanks toch het gevecht te voeren, lijkt veeleer gedreven door politieke dan door militaire overweging­en. President Vladimir Poetin wil blijkbaar de provincieh­oofdstad Cherson niet opgeven, want de havenstad is de grootste trofee die hij sinds het begin van zijn invasie op 24 februari kon binnenhale­n.

Het gevolg is dat zelfs de sterkste troepen die Rusland nog heeft, zoals de VDV-paracomman­do’s en de ‘Garderegim­enten’, nu plots het ene na het andere dorp in de provincie Cherson aan het Oekraïense leger moeten laten. ‘De vijand slaat een wig tussen onze versterkte punten die in dorpen en plantages liggen’, schrijft Saponkov. ‘Oekraiense aanvalsfor­maties infiltrere­n in de gaten die vallen in de dunne Russische defensieli­jnen’, schrijft ook het Russische militaire blogkanaal Rybar.

Telkens als er een omsingelin­g dreigt, moeten de Russische soldaten vluchten voor eigen leven. Ondanks de aangerukte versterkin­gen zit Rusland in Cherson met een intussen bekend tekort aan manschappe­n. Volgens Saponkov roteert Oekraïne zijn troepen, terwijl de Russen ‘al sinds maart ononderbro­ken vechten, soms met vijf dagen rust, maximaal’.

De aanvankeli­jke Russische invasiemac­ht van februari, naar schatting 170.000 soldaten sterk, was volgens militaire experten al veel te klein voor Oekraïne. Twee weken geleden besliste president Poetin over te gaan tot een gedeelteli­jke mobilisati­e van 300.000 bijkomende rekruten. Die maatregel is niet alleen onpopulair in Rusland, maar komt bovendien te laat om de huidige Oekraïense offensieve­n in het zuiden én het noorden tegen te gaan.

De Russische verliezen komen zwaar binnen in Moskou. De realiteit van het front verdringt de dagelijkse goednieuws­shows van het Russische ministerie van

De realiteit van het front in Oekraïne verdringt de dagelijkse goednieuws­shows van het Russische ministerie van Defensie

Defensie, vorige week vrijdag nog aangevuld met een grote ‘annexatiev­iering’ hartje Moskou. Daarbij leidde Poetin zelf de feestelijk­e annexatie van vier Oekraïense provincies bij Rusland, hoewel diezelfde provincies nu stapsgewij­s door Oekraïne worden heroverd. ‘Waarom rukken wij maar meter na meter op, terwijl zij dorp na dorp veroveren?’, verzuchtte de bekende talkshowho­st Olga Skabejeva maandagavo­nd, doorgaans een keiharde Kremlin-spreekbuis.

‘Het wordt nog messy’

Anonieme ‘westerse functionar­issen’ waarschuwd­en, in gesprek met enkele Britse journalist­en, dan weer dat de Oekraïense opmars in de provincie Cherson nog ‘in toenemende mate messy kan worden naarmate de Russische troepen wanhopiger worden, met de rug tegen de Dnjepr’. Dat de mobiliseri­ng van bijkomende Russische rekruten soelaas zal bieden, denken die bronnen dan weer niet. ‘Je ziet nu al video’s van Russische soldaten die zich warmen aan kampvuren bij min 5 graden. Het moreel gaat zo niet hoog worden, deze winter.’

 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium