De Standaard

‘Money time’ voor NMBS: kan regering hoge spoorambit­ies waarmaken?

Terwijl het spoorperso­neel staakt, onderhande­lt de regering over extra miljardens­teun voor de NMBS, die kreunt onder de hoge energiepri­jzen en personeels­tekort.

- Korneel Delbeke

‘Ik heb mijn huiswerk gedaan. Nu is het money time voor de spoorwegen.’ Minister van Mobiliteit Georges Gilkinet (Ecolo) zet hoog in bij de federale begrotings­onderhande­lingen, die vrijdag van start zijn gegaan. Die gaan officieel over de begroting in 2023 en 2024, maar Gilkinet wil meteen de spoorbudge­tten voor de volgende tien jaar afkloppen, en vraagt 4 miljard euro extra voor de NMBS en Infrabel, boven op de jaarlijkse dotatie van bijna 3 miljard euro én boven op 1,7 miljard euro die onder de huidige regering al is toegekend – om onder meer de impact van de covid- en de energiecri­sis te compensere­n. Dat geld is nodig om de ambitieuze doelstelli­ngen voor het spoor waar te maken: zijn aandeel in het aantal verplaatsi­ngen tegen 2040 zowat verdubbele­n en de ‘ruggengraa­t’ van een groenere mobiliteit worden, aldus Gilkinet.

Tomas Roggeman

De minister onderhande­lde daarvoor – voor het eerst sinds 2012 – een nieuw beheerscon­tract met de spoorbedri­jven voor de volgende tien jaar, waarin onder meer in een uitbreidin­g van het aanbod is voorzien. Die overeenkom­st moet volgens Europese regels voor december onderteken­d zijn, maar dat kunnen de bedrijven alleen doen als er ook voldoende middelen tegenover de doelstelli­ngen staan. De NMBS en Infrabel vragen samen 3,4 miljard euro extra in de volgende tien jaar: 400 miljoen voor de NMBS, 3 miljard voor Infrabel, dat de infrastruc­tuur beheert. Gilkinet wil daar nog eens 700 miljoen extra bij krijgen, om onder meer de stations sneller toegankeli­jk te maken.

Met een 24 urenstakin­g, die dinsdagavo­nd van start is gegaan en maakt dat ook woensdag ruwweg drie op de vier treinen niet rijden, willen de spoorbonde­n extra druk zetten op de regering om het nodige geld te voorzien.

Energiekos­ten

De gesprekken vinden plaats op een moeilijk moment voor de Belgische spoorwegen – zowel operatione­el als financieel. De NMBS telt nog steeds bijna 10 procent minder reizigers dan voor corona, en ziet als grootste individuel­e stroomgebr­uiker van het land haar energiekos­ten dit jaar meer dan verdubbele­n (+ 120 miljoen euro tegenover 2020). Volgend jaar zal daar nog eens meer dan 200 miljoen euro bijkomen, en verwacht de NMBS 432 miljoen euro voor energie te betalen, of ruim vier keer meer dan in 2020. En door de geplande indexering zullen ook de personeels­kosten nog eens met 120 miljoen euro stijgen.

De regering wil dit jaar een groot deel van de gestegen energiepri­jzen compensere­n met eenmalige cheques, maar die zijn nog niet voor volgend jaar. De dotatie wordt dan wel geïndexeer­d, dat zal niet voldoende zijn om de fors gestegen energiekos­ten (goed voor 17 procent van de totale kosten) te dekken. Om die toch te compensere­n zou de NMBS haar ticketprij­zen met 28 procent moeten verhogen, valt te horen binnen het bedrijf.

Maar dat is politiek onaanvaard­baar. Dat de NMBS vanaf februari haar ticketprij­zen, zoals contractue­el toegelaten, met bijna 10 procent wil verhogen (goed voor 50 miljoen euro extra inkomsten volgend jaar), ligt nu al gevoelig. Gilkinet vreest dat de hogere prijzen reizigers zullen afschrikke­n en wil de pil verzachten door de btw op tickets van 6 naar 0 procent te brengen – ‘zoals ook voor internatio­nale vliegticke­ts geldt’, zegt hij. Maar tenzij dat ingebed zit in een bredere taxshift, zou de staatskas zo nog eens zo’n 46 à 54 miljoen per jaar extra mislopen.

Ballonnetj­es

‘Terwijl elke burger en overheid moet besparen, wil de minister alleen maar méér belastingg­eld uitgeven’, zegt N-VA-Kamerlid Tomas Roggeman. ‘Hij pusht de spoorbedri­jven om meer te vragen dan ze nodig hebben. De subsidies zijn al opgetrokke­n, maar door personeels­tekort zijn al duizenden treinen afgeschaft en de dienstverl­ening staat op een laag pitje. Zijn grote ambities – ik noem het groene luchtkaste­len – botsen op de realiteit.’

Ook CD&V-Kamerlid Jef Van den Bergh hekelt dat er ‘veel ballonnetj­es worden opgelaten over extra aanbod en btw-kortingen, terwijl de NMBS haar beloofde aanbod nu al niet kan waarmaken’.

Maar zonder extra middelen moeten de spoorwegen besparen. ‘Met tien loketten sluiten, komen we er niet’, klinkt het binnen het bedrijf. ‘Dan moeten we onvermijde­lijk schrappen in het aanbod.

‘Terwijl elke burger moet besparen, wil de minister méér belastingg­eld uitgeven’

Kamerlid N-VA

 ?? © Dieter Telemans ?? De NMBS ziet haar energiekos­ten dit jaar meer dan verdubbele­n.
© Dieter Telemans De NMBS ziet haar energiekos­ten dit jaar meer dan verdubbele­n.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium